• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ultima fabrică românească de ciocolată intră în insolvență

    Roxana Dobre -

    Singura fabrică românească de ciocolată intră în insolvență după 25 de ani de funcționare. Galactic din Baia Mare și-a cerut insolvența dar administratorul acesteia speră să o salveze, iar producția românească de ciocolată să meargă mai departe.

    Fabrica Galactic din Maramureș producea în perioada de glorie, 2.000 de tone de ciocolată pe an. Unul dintre sortimente a fost premiat cu medalia „Marca de Aur“. Fabrica românească de ciocolată produce de 25 de ani, însă, de câțiva ani, situația a devenit dificilă.

    Administratorul fabricii, Liviu Fagi, a declarat că nu are datorii la stat dar pentru a putea plăti furnizorii, partenerii de afaceri a fost nevoit să să apeleze la această protecție oferită de insolvență. Conform acestuia, situația dificilă în care a ajuns este cauzată de dispariția creditului furnizor.

    Citiți și: Preț lapte 2023. Cât primesc fermierii pe litru la procesator și vânzare directă

    Administratorul fabricii de ciocolată, Liviu Fagi, speră să poate salva producția de ciocolată românească (foto: facutinmaramures.ro)

    Anul 2022 a fost unul dramatic pentru fabrica din Maramureș

    Administratorul Liviu Fagi a declarat că speră ca prin punerea fabricii sub protecție, să salveze unitatea de producție. „Anul trecut a fost dramatic. O parte a anului nu am avut acces la materii prime, pentru că nu se puteau importa, apoi am primit o lovitură semnificativă din partea marilor retaileri – noi desfacem produsele la toți marii retaileri din țară – care au refuzat orice majorare de preț, deși costurile de producție s-au majorat semnificativ, de la zahăr, ulei vegetal, la combustibili, utilități ș.a.m.d.”, susține administratorul pentru 2M News.

    În perioada de glorie, fabrica din Maramureș producea 2.000 de tone de ciocolată pe an. La un moment dat, firma avea în portofoliu peste 80 de sortimente (printre care Galactic – distinsă cu medalia „Marca de Aur“ la Salonul Național al Dulciurilor patronat de Uniunea Generală a Industriașilor din România, Spria – cu o rețetă care include ingrediente locale: nucă, mac, miere, alune de pădure, Real Chocolate, CORA, Profi, Aro, Nr. 1, Sonata, Americana, pralinele Silvoriu), care se regăseau pe rafturile magazinelor din țară.

    Citiți și: Vița de ciocolată – Akebia quinata: cum se cultivă, îngrijire, tăieri

    Liviu Fagi a învățat meseria de ciocolatier în Marea Britanie, de unde a și cumpărat prima rețetă. Treptat, a creat însă produse noi, ajungând în prezent să aibă peste 300 de rețete proprii care sunt în producție.

    „Absolut toate rețetele îmi aparțin. Sunt făcute în laboratoare proprii, implementate, înregistrate la OSIM ca și drepturi de autor de către mine, tot ce există în acest moment pe piață este marcă înregistrată”, a spus Liviu Fagi.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till