Egiptul a cumpărat, prin licitație, 120.000 de tone de grâu din Ucraina
agrointeligenta.ro -Grâul din Ucraina continuă să se impună pe piața mondială de cereale. Săptămâna trecută, agenția pentru achiziții alimentare din Egipt, GASC, a organizat o licitație pentru livrarea de grâu în perioada 15-25 aprilie. S-a contractat o cantitate de 120.000 de tone ce vor proveni din Ucraina.
Autoritatea Generală a Egiptului pentru Aprovizionarea Mărfurilor (GASC) a solicitat ca ofertele să fie plasate pe bază FOB, cu plata așteptată în termen de 180 de zile de la deschiderea scrisorii de credit. Licitația s-a închis pe 16 martie.
La licitația anterioară, care s-a încheiat pe 23 februarie, GASC a rezervat 240.000 de tone de grâu de panificație din Rusia și a plătit 317,50 USD/t CFR pentru livrarea cantităților în aprilie.
De la ultima licitație lansată de GASC, prețurile grâului în Marea Neagră și Europa au scăzut semnificativ. Astfel, o scădere de peste 12% au avut grânele din Rusia care au pierdut cel puțin 12 dolari pe tonă pentru a se situa la o ofertă de 286 USD/t FOB NTT pentru a doua jumătate a lunii aprilie.
Grâul românesc s-a ieftinit cu 12%
Grâul din România a fost ofertat de 284,50 de dolari pe tonă FOB CVB, un preț cu 12% mai mic decât la licitația trecută. Pierderea de cotație este de circa 16 dolari pe tonă pentru grânele românești.
Cel mai mult a scăzut grâul din Franța – scădere de 23 de dolari pe tonă, la 288,50 de dolari pe tonă FOB Rouen.
Licitația de săptămâna trecută a avut loc după ce autoritățile egiptene au declarat că iau în considerare să se retragă din Convenția multinațională privind comerțul cerealelor (GTC) cu ONU până în iunie. Egiptul vrea să renunțe la a mai plăti pentru calitatea sa de membru în acest for care, susțin oficialii egipteni, nu le-ar oferi o valoare adăugată.
Situația financiară din Egipt, complicată
În același timp, situația financiară din Egipt este complicată, surse din piață spunând că comerțul privat este limitat, deoarece companiile locale nu sunt în măsură să plătească pentru cantități mari de cereale.
Astfel, comerțul a trecut la achiziții mai mici, plăți cu întârzieri sau utilizarea acordului de gestionare a stocurilor (SMA), ceea ce înseamnă că descărcarea se va face într-un depozit până când plata în dolari SUA este asigurată pentru a se începe eliberarea încărcăturii.
GASC a rezervat deja puțin peste 5 milioane de tone pentru livrare în anul de marketing 2022/23, cu cea mai mare parte din volumul rezervat în tranzacții directe, față de 4,4 milioane de tone cumpărate în aceeași etapă cu un an în urmă.