Șef APIA: Fermierii care au pierdut bani din subvențiile la hectar
Roxana Dobre -Fermierii care au pierdut sume importante din subvențiile la hectar sunt cei care au încălcat o regulă strictă, a anunțat un șef din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Directorul adjunct al APIA Bistriţa-Năsăud, Marius Dărăban, a susținut o conferință de presă în care a prezentat situația producătorilor agricoli sancționați pentru incendierea miriștilor.
Dacă unii fermieri credeau că, incendiind miriștea, vor scăpa fără nicio sancțiune, s-au înșelat, le-a transmis șeful din cadrul APIA Bistrița-Năsăud. Numai la nivelul acestui județ, din plățile aferente pentru cererea 2022, un număr de 88 de fermieri vor primi sume mai mici, fiind penalizați pentru că au dat foc vegetației. Astfel, directorul adjunct al APIA BN a prezentat o statistică a ultimilor ani cu privire la incendierea suprafeţelor de teren agricol, care arată că în 2019, au fost 22 de sesizări şi niciun fermieri sanţcionat, în 2020 – 15 sesizări, niciun fermier sancţionat; 2021 – trei sesizări, un fermier sancţionat, 2022 – 76 de sesizări, 88 de fermieri sancţionaţi.
”După cum reiese din aceste date, se poate observa faptul că fenomenul a luat amploare în anul 2022. Să sperăm că a fost un an excepţional din acest punct de vedere, iar cazurile de suprafeţe agricole incendiate scadă exponențial de la un an la altul”, a declarat Marius Dărăban, citat de publicația Răsunetul.
Șeful APIA a explicat că se poate întâmpla ca un fermier să constate că suprafața i-a fost incendiată, dar atunci el trebuie să anunțe autoritățile, inclusiv agenția de plăți. ”Este foarte important de menţionat că, în special pentru fermierii de bună credinţă ale căror suprafeţe de teren au fost arse ca urmare a extinderii unui incendiu de vegetaţie, aceştia trebuie să facă o sesizare privind acest aspect fie la IPJ Bistrița – Năsăud, fie la Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de pe raza comunei unde a avut loc evenimentul. O copie a acestei sesizări va fi transmisă la APIA Bistrița – Năsăud în termen de 10 zile lucrătoare de la producerea incendiului. În acest fel poate fi evitată sancţiunea unei fapte independente de acțiunile proprietarului terenului afectat de un incendiu provocat de terțe persoane”, a explicat directorul-adjunct al APIA Bistrița-Năsăud.
Potrivit acestuia, această cerinţă de ecocondiţionalitate (aşa cum se numea în vechea Politică Agricolă Comună 2015-2022) sau de condiţionalitate (aşa cum o vom regăsi în noua Politică Agricolă Comună 2023-2027) a fost instituită ca cerinţă obligatorie atât de legislaţia europeană, cât şi de cea naţională.
”Nerespectarea acestei cerinţe obligatorii, prin care este interzisă incendierea terenurilor agricole, atrage după sine penalităţi aplicabile sumelor de plată din subvenţii. Ȋn caz de repetiţie a încălcării cerinţei, procentul de penalizare creşte și poate ajunge până la excluderea de la plată a fermierului în cauză. Bineînţeles că acest lucru nu ni-l dorim nici noi ca reprezentanţi ai APIA, şi cu atât mai mult nu şi-l doresc nici fermierii. Pe această cale facem un apel la responsabilitate din partea fermierilor în ceea ce priveşte incendierea suprafeţelor de teren agricol”, a transmis Marius Dărăban.
Fermierii sunt verificați și de Garda de Mediu și pompieri
Ȋn vederea eficientizării acţiunilor de control şi totodată a încercării de descurajare a acestor practici nesănătoase pentru climă şi mediu, a luat fiinţă acest protocol de colaborare între instituţiile statului (APIA, Garda Națională de Mediu (GNM) şi Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Citiți și: Subvenții APIA 2023. Cele 9 GAEC-uri cu condiții obligatorii pentru plata la hectar
GAEC 3: cine dă foc la miriște pierde bani la subvenție sau chiar toată subvenția
GAEC 3 -Interdicția de a incendia miriștile, vegetația uscată și resturile vegetale pe terenurile arabile este măsura de condiționalitate care se aplică din 2023 pentru toate schemele de plată solicitate de fermieri la APIA.
Acest standard GAEC are ca obiectiv principal menținerea nivelului de materie organică din sol, prin interdicția privind arderea miriştilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile.
Standardul GAEC 3 continuă aplicarea cerințelor GAEC 6 – Menţinerea nivelului de materie organică din sol, inclusiv interdicţia de a incendia miriştile arabile, din perioada 2014-2020, în ceea ce privește interdicția arderii miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi a vegetaţiei pajiştilor permanente, într-o versiune mai clară ce vizează terenurile arabile, asigurând astfel reducerea emisiilor de GES (gaze cu efect de seră) și acoperirea solului în perioadele cele mai sensibile.