• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bursa cerealelor, la zi. Prețurile pentru grâu și porumb înregistrează o nouă scădere

    Violina Gorcinschi -

    Prețurile cerealelor scad brusc. Tarifele la grâu au scăzut cu aproximativ 20 de euro până la 253,50 euro pe tonă în doar 4 zile de tranzacționare. Acestea sunt cele mai mici prețuri din septembrie 2021 – adică din ultimele aproximativ 19 luni. Prețul porumbului a scăzut cu 16 euro, până la 250 de euro pe tonă.

    Pieţele cerealelor sunt într-o spirală descendentă. Exporturile substanțiale din Marea Neagră, împreună cu vânzările de fonduri financiare majore pe piețele cerealelor și a mărfurilor într-un mediu economic global fragil, continuă să afecteze cotațiile, explică analiștii Agritel. Fluxul de mărfuri din Ucraina rămâne, de asemenea, foarte extins, în ciuda dificultăților logistice semnificative. Ca urmare, prețul grâului în Europa revine la nivelul de dinainte de război, potrivit Agrarheute.com.

    Producția agricolă din Ucraina, mai mică decât anul trecut

    Potrivit ministrului Agriculturii al Ucrainei, noua recoltă de grâu din 2023 este estimată în prezent la 16,6 milioane de tone, față de 20,5 milioane de tone în 2022. Noua recoltă de porumb din Ucraina, în 2023, se așteaptă să fie de 21,7 milioane de tone față de 25,6 milioane, în anul precedent. Producția de rapiță este așteptat să crească la 3,8 milioane de tone față de 3,7 milioane de tone anul trecut.

    Prețurile grâului rusesc, cu 12,5% conținut de proteine, ​​livrate gratuit la bord (free on board) din porturile Mării Negre au scăzut săptămâna trecută cu 13 dolari, până la 277 dolari pe tonă (256 euro pe tonă), a declarat pentru Reuters consultanța agricolă ICAR. Analiștii Sovceon estimează că exporturile de grâu ale Rusiei ar putea ajunge la 4,2 milioane de tone în martie, în creștere față de 2,1 milioane de tone anul trecut.

    Exporturile de grâu decorticat din Uniunea Europeană în sezonul 2022-2023, început în iulie, atinseseră în jur de 22,13 milioane de tone până pe 19 martie, o creștere de aproape 8% de la 20,52 milioane de tone în aceeași săptămână din 2021-2022, conform datelor publicate de Comisia Europeană.

    culturi in sol uscat
    Seceta afectează culturile din sudul Europei (foto: innovationnewsnetwork.com)

    Recoltele de grâu ale SUA, în stare mai bună. Seceta afectează sudul Europei

    Prețurile grâului au scăzut ieri și din cauza ameliorării previziunilor pentru culturile de grâu de iarnă în SUA. Serviciul Național de Statistică Agricolă al Departamentului Agriculturii din SUA (USDA) a evaluat 19% din grâul de iarnă de la producătorul de top Kansas ca fiind în stare bună până la excelentă în raportul său săptămânal, față de 17% în săptămâna precedentă.

    După iarna blândă, culturile de iarnă din cele mai multe părți ale Europei au intrat în primăvară în stare bună, conform programului de monitorizare MARS al Comisiei UE CROP. Potrivit MARS, se așteaptă ca recoltele de grâu din Europa să crească la aproximativ 5,99 t/ha pentru următoarea recoltă, o majorare cu 3% față de 2022. Producțiile potențiale de orz rămân neschimbate, la 5,91 t/ha, iar producțiile de rapiță sunt ușor mai mici, la 3,29 t/ha.

    Cu toate acestea, MARS raportează și o extindere și intensificare a secetei în sudul Europei, ceea ce provoacă îngrijorare din ce în ce mai mare. Se observă un deficit sever de precipitații în sudul Spaniei și Portugalia. Umiditatea solului este foarte scăzută, iar precipitațiile sunt extrem de necesare. În nordul și centrul Italiei , deficitul de precipitații persistă și a redus semnificativ nivelul apei din rezervoare și provoacă îngrijorări majore cu privire la irigarea agricolă.


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații