Incendiu uriaș în ferma lui Ionuț Olteanu. Peste 50 ha de rapiță s-au făcut scrum!
Roxana Dobre -Incendiul devastator care a avut loc marți în apropierea Bucureștiului a distrus 50 de hectare de rapiță, din primele estimări. Incidentul a avut loc în ferma lui Ionuț Olteanu, cunoscut fermier din sudul țării și Vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor (AFF).
Fermierul Ionuț Olteanu a pierdut ieri, marți – 18 iulie, peste 50 de hectare de rapiță, din primele estimări, pe care nu apucase să le recolteze. Conform estomărilor, pagubele se ridică la circa 90.000 de euro și, deși recolta era asigurată, banii care vor fi achitați de firma asiguratoare nu vor acoperi pierderile. Probabil asigurarea va acoperi pierderile vor fi despăgubire doar în procent de 70 %, după cum a estimat fermierul.
Citiți și: Ionuț Olteanu, AFF: Mii de hectare cu bonitate foarte bună au mers către fotovoltaice!
Ionuț Olteanu: Cauza incendiului a fost o autoaprindere, posibil din cauza unui ciob de sticlă
Fermierul Ionuț Olteanu a confirmat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că incendiul a avut loc într-una dintre fermele sale din Măgurele, județul Ilfov. Primele estimări arată că flăcările au distrus peste 50 de hectare de rapiță nerecoltată, dar suprafața afectată ar putea fi mai mare.
”Incendiul a fost la noi în fermă, la Măgurele. Vorbim despre 50 de hectare de rapiță dar încă așteptăm măsurătorile pentru că inginera-șefă de fermă de acolo spune că ar fi mai mult ca suprafață, undeva la 55 – 57 de hectare”, a explicat fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Fondatorul fermelor Agromad Crops a menționat că sursa incendiului a fost, cel mai probabil, o autoaprindere. ”Sunt multe case în zonă și probabil de la vreun ciob de sticlă s-a pornit totul. Exclud că ar fi pus cineva focul, nu avea cine. Pagubele se ridică la circa 90.000 de euro, aveam asigurare dar nu se vor acoperi pierderile. Probabil asigurarea va acoperi doar vreo 70%”, a mai spus producătorul agricol.
Pe cele peste 50 de hectare nu a mai rămas absolut nimic iar terenul este afectat din cauza flăcărilor. ”Vă dați seama că toată viața microbiană este distrusă, va fi greu. Probabil vom pune mai departe grâu, vom vedea”, a menționat Ionuț Olteanu.
Citiți și: Incendiu în câmp! Fermierii au luptat cot la cot cu pompierii să stingă flăcările
Angajații fermei au ajutat la stingerea incendiului. Ionuț Olteanu: Cred că pompierii nu reușeau
Fermierii au fost cei care au reușit să stingă focul din lanul de rapiță, după ce au intervenit cu tractoare și buldoexcavatoare. Aceștia au luptat cot la cot cu pompierii, care de asemenea au depus un efort enorm să stingă flăcările, având în vedere că în zonă erau circa 40 de grade, la orele prânzului.
”Oamenii mei din fermele de aproape au mers la fața locului cu trei buldo. Și am chemat de asemenea tractoarele de la o fermă apropiată de la noi. Dacă nu erau colegii mei exista pericolul ca focul să se întindă la case. Pompierii au venit cu 8-9 mașini și nu au reușit să stingă focul, doar împreună am reușit, cu ajutorul tractoarelor”, a mai spus Ionuț Olteanu.
Ionuț Olteanu: Este clar un mare semnal că planeta ia foc!
Administratorul firmelor Agromad Crops a făcut astăzi, miercuri – 19 iulie o postare și în mediului online unde a tras un puternic semnal de alarmă privind modificările pe care agricultorii ar trebui să le facă în lupta cu schimbările climatice.
”Aproape 50 de hectare de rapiță făcute scrum! Mulțumim operatorilor de pe buldo, tractoriștilor, pompierilor care au reușit să împiedice ca focul să nu se extindă către case și firme! Mulțumim tuturor! Este clar un mare semnal că planeta ia foc! Incendiile tot mai dese din Grecia, Spania și, iată, și România, sunt clar consecință temperaturilor extrem de ridicate! Orice sticlă sau metal poate aprinde culturile sau vegetația spontană de lângă culturi! Acest incendiu este și un mare semn că și noi agricultorii trebuie să trecem spre sisteme mai conservative, spre o agricultură mai puțin consumatoare de energie. Aici trecerea categorică la mini-till sau chiar soluția radicală spre no-till ar însemna consumuri mai mici de combustibil, mai puțină poluare dar mai ales conservarea apei! În plan subtil mesajul atât de sugestiv și clar al focului obligă fermierii la schimbări și analize”, a transmis Ionuț Olteanu.