• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fuzarioza la grâu – semne. Tratamente de prevenire și combatere

    Violina Gorcinschi -

    Fuzarioza la grâu este una dintre cele mai periculoase boli pentru cultura de cereale păioase. Pierderile de producție cauzate de fuzarioză pot ajunge la 30%, iar calitatea recoltei este pusă în pericol. Tratamente care combat fuzarioza grâului sunt disponibile fermierilor și se aplică de primăvara, de la intrarea în vegetație.

    Fuzarioza spicelor este o boală a grâului cauzată de o ciupercă Fusarium – Fusarium graminearum. Aceasta afectează tulpinile și spicele și produce pagube însemnate, deoarece permite acumularea de micotoxine în bobul de grâu. Ciuperca Fusarium se transmite prin sol şi prin sămânţă şi produce fuzarioza rădăcinilor, a coletului, frunzelor şi a spicului.

    Perioadele când apare fuzarioza la grâu

    Perioada când apare fuzarioza la grâu

    Fuzarioza apare la grâu începând de primăvara. Ciuperca iernează în sol, printre resturile vegetale, sub formă de macroconidii. Debutul dezvoltării are loc primăvara, odată cu instalarea condițiilor favorabile – umiditatea și creșterea temperaturii.

    Cel mai grav atac de fuzarioză la grâu are loc la înflorire, în perioada antezei. Hifele ciupercii intră în interiorul spicelor odată ce anterele cu polen sunt scoase în afara spicelor, după ce a avut loc procesul de polenizare în interior. Ciuperca extrage substanțele nutritive ale polenului pentru a stimula alungirea hifelor și răspândirea infecției. Umiditatea ridicată și stropii de apă favorizează, apoi, creșterile filamentoase ale ciupercii.

    Atacul de fuzarioză este mai puternic cu cât boala se instalează mai devreme, iar factorii propice apar în perioada de umplere a bobului de grâu. Totuși, infecţia din perioada înfloririi spicelor de grâu este cea mai distructivă, atât cantitativ, cât și calitativ. Cu cât boala se instalează mai târziu cu atât pierderile cantitative vor fi mai mici, sau chiar insesizabile.

    Factori ce favorizează fuzarioza la grâu

    Factori ce favorizează apariția fuzariozei

    Resturile vegetale rămase după recoltarea porumbului pot reprezenta un depozit important al fungilor din genul Fusarium, punând presiune și asupra culturii următoare de grâu, iar în condiții propice, poate avea efecte devastatoare.

    Temperatura și umiditatea, factori favorizanți pentru fuzarioză

    Apariția fuzariozei este favorizată de o umiditate ridicată. Riscul cel mai mare este dacă avem o umiditate crescută în perioada în care anterele părăsesc spiculețele.

    Un al doilea factor de risc ar fi temperatura. Fuzarioza spicelor de grâu actionează cel mai puternic la temperaturi cuprinse între 21 şi 28°C. Atunci când temperatura depăşeşte 29°C, patogenul se inactivează. La temperaturi mai mici de 20°C, fuzarioza poate să progreseze, însă cu efecte scăzute.

    Infecţia cu fuzarioază se manifestă cu pagube maxime în anii cu umiditate și temperaturi peste medie, în perioada apariţiei spicelor. Dacă într-un interval de cel puțin 48 de ore, în timpul îsnpicate-antezei, există o umiditate constantă și temperaturi de 21-29°C, infecția se poate instala în cele mai optime condiții.

    Cât de mult contează soiul în prevenirea fuzariozei

    Soiul sau hibridul grâului sunt un factor deosebit de important. Există varietăți care, netratate cu fungicid, se îmbolnăvesc foarte ușor de fuzarioză. Prin urmare soiul este unul din factorii importanţi la care fermierul trebuie să fie foarte atent.

    Soiurile tardive de grâu sunt mai sensibile la atacul fuzariozei deoarece înspicatul are loc în condiții termice ce favorizează apariția infecției. De asemenea având în vedere că perioada de umplere a bobolui este mai lungă, plaja în care spicele se pot infesta şi în care infecţia să se propage pe tot spicul creşte şi ea.

    Tehnologia aplicată în fermă poate favoriza apariția fuzariozei

    Rezerva de spori existentă pe o parcelă are un rol crucial în instalarea fuzariozei. Fermierii care practică monocultura sau asolamentul de tip grâu-porumb-grâu predispun culturile la atacuri puternice ale fuzariozei.

    Fermele în care se practică lucrări ale solului fără întoarcerea brazdei prezintă, de asemenea, riscuri mai mari în ceea ce priveşte infecţia cu fuzarioza spicelor de grâu deoarece resturile vegetale pline cu spori rămân neîngropate. Resturile nu se descompun, iar în anii următori sporii vor infecta noua cultură.

    Irigarea culturilor agricole favorizează și ea dezvoltarea bolii la culturile de grâu pentru că oferă umiditatea necesară infecţiei cu fuzarioză şi extinderii bolii pe tot spicul.

    Citiți și: Fuzarioza grâului, risc maxim dacă ați semănat păioasa după porumb

    Atac de fuzarioză la grâu – semne

    Fuzarioza la grâu – semnele atacului

    Fuzarioza se poate observa la grâu după ce boala s-a instalat în cultură. Ea provoacă reducerea numărului de boabe, șiștăvirea boabelor, se reduce nivelul de proteine din boabe, apare o micotoxina – deoxinivalenol, periculoasă pentru oameni și animale.
    Infecția se manifestă de la mijlocul spicului către partea superioară, iar boala se poate răspândi rapid, dacă există condiții favorabile pentru atac.

    Primele semne ale atacului de fuzarioză la grâu pot fi observate încă de la etapa formării bobului, când spiculețele sunt seci, fără boabe, iar spicele de grâu se îngălbenesc prematur. Dacă infecția apare în timpul înfloririi, planta nu va mai acumula substanțele nutritive, fapt care duce la moartea spiculețelor și șiștăvirea boabelor.

    În cazul în care infecția s-a instalat după ce boabele s-au format și au acumulat nutrienți, pe spice va apărea un puf de culoare alb-roșiatică, în special la baza paleelor. Boabele vor fi mici și zbârcite, având un aspect albicios și mat, iar germinația acestora va fi afectată.

    Atacul asupra tulpinii și tecii frunzelor se realizează prin apariția unor leziuni brune și în locul unde au apărut rădăcinile embrionare. Fuzarioza se extinde, apoi, și va cauza apariția unor striuri alungite pe suprafața tecii, de culoare brun-închisă, iar pe plantele mature va apărea putregai la baza tulpinii.

    Fuzarioza la grâu se combate cu fungicide

    Fuzarioza la grâu – prevenire, tratamente de combatere

    Prevenirea unui atac de fuzarioză este recomandată pentru protejarea producției.

    Înainte de aplicarea tratamentelor în perioada de vegetație, efectele devastatoare ale fuzariozei pot fi reduse prin:
    • Rotația corespunzătoare a culturilor;
    • Folosirea semințelor sănătoase la semănat;
    • Tratarea semințelor înaintea procesului de semănat, asigurându-se un grad bun de acoperire și uniformitate în distribuirea produsului pe semințe;
    • Cultivarea soiurilor rezistente la boală.

    Pe terenurile unde au avut loc atacuri frecvente de fuzarioză, este recomandată evitarea cultivarea cultivării cerealelor păioase în zona respectivă, pe parcursul a minimum 2-3 ani.

    În cazul monoculturii, este necesară aplicarea unui tratament eficient pentru a preveni apariția bolilor.

    Tratamentul semințelor se poate face prin utilizarea unor utilaje speciale, care au grad ridicat de acoperire și uniformizare, sunt rapide și mențin substanța chimică omogenizată.

    Fuzarioza este ușor de identificat la analiza vizuală a culturii, așa că este important să se acționeze rapid încă de la primele semne. Cel mai eficient este tratamentul preventiv contra ciupercii Fusarium, fermierii putând opta pentru fungicide care oferă protecție sporită și contra altor agenți patogeni.

    Fuzarioza, tratată cu fungicide

    În acest articol vom include o serie de produse pentru tratamente de prevenire și combatere a fuzariozei la grâu. Fungicidele fac parte din portofoliile companiilor partenere:

    Ampera este un fungicid Nufarm distribuit de FMC Agro și pe care îl găsiți și în portofoliul Alcedo. Produsul combate boli foliare si ale spicului (Erysiphe graminis, Puccinia spp., Septoria spp., Fusarium spp., Helminthosporium spp.).

    Custodia este fungicidul care a înlocuit produsul Zakeo Xtra în portofoliul companiei Adama. Custodia 320 SC este un fungicid ready-mix cu două substanțe active din clase chimice diferite – tebuconazol și azoxistrobin. La culturile de cereale păioase se aplică maxim 2 tratamente pe sezon de la sfârșitul înfrățirii până la sfârșitul înfloritului.Se recomandă ca tratamentul să se aplice preventiv, înainte de apariția primelor simptome de boală.

    Caramba 60 SL de la BASF, un fungicid pe bază de metconazol, are o acțiune sistemică și efect în principal preventiv. Caramba® 60 SL se prezintă sub formă de concentrat emulsionabil, lichid incolor, spre galben ușor. Se aplică în doză de 1 litru la hectar.

    Gostar 75WG de la Innvigo Agro este un fungicid sistemic, formulat ca granule solubile în apă de culoare beige şi cu miros caracteristic. Produsul combate Oculimacula yallundae( pătarea în ochi a bazei tulpinii cerealelor, frângerea paiului), Blumeria graminis/Erysiphe graminis (făinarea cerealelor), Fusarium culmorum (fuzarioza bazei tulpinii). La grâul de toamnă, produsul trebuie utilizat preventiv sau imediat după observarea primelor simptome de boală, de la începutul fazei de împăiere până la faza celui de-al 2 nod (BBCH 30- 32).

    Kardax din portofoliul Agricover este un pachet ce conține două fungicide pentru cultura de grâu: Protendo, un triazol de generație nouă, produs pe bază de protioconazol, și Azoxipro, formulat pe bază de azoxistrobin. Dintre cele două produse, Protendo are acțiune preventivă și curativă robustă împotriva a numeroși agenți patogeni, printre care alternarioza rapiței, pătarea neagră, rugina brună a grâului, fuzarioza spicelor, putregaiul negru al rapiței, phoma, septorioza, pătarea brună a frunzelor și rugina galbenă a grâului. Protendo prezintă avantajul unei doze foarte flexibile, cuprinsă între 0,3-0,6 l / ha, ceea ce permite ajustarea cantității în funcție de faza de dezvoltare a culturii.

    Priaxor EC de la BASF Agro este este cel mai avansat fungicid pentru cereale, cu o acțiune preventivă, curativă și eradicativă dată de cele doua substanțe active: xemium (SDHI) și piraclostrobin. Formularea Priaxor® EC oferă control asupra unui spectru larg de boli foliare și aduce beneficii AgCelence®. Aplicând Priaxor® EC, veți combate cu succes următorii agenți patogeni: făinarea (Erysiphe graminis), septoriozele (Septoria tritici, Septoria spp.), pătarea cenușie a frunzelor de grâu (Pyrenophora tritici-repentis), rugina brună (Puccinia recondita), arsura frunzelor (Rhynchosporium secalis), pătarea brună a frunzelor de orz (Pyrenophora teres)
    Rugina orzului (Puccinia hordei), fuzarioza.

    Revycare este un fungicid revoluționar de la BASF, bazat pe noua substanță activă Revysol®. Se poate utiliza ca al doilea tratament la cereale, asigurând protecție maximă împotriva bolilor foliare și ale spicului. În același timp, datorită efectelor AgCelence®, Revycare® îmbunătățește fiziologia plantelor. Acestea vor fi mai viguroase și mai rezistente la factorii de stres precum seceta sau canicula. Doza recomandată este de 1-1,5 litri la hectar.

    Verben de la Corteva Agriscience este un fungicid sistemic cu spectru larg de combatere a bolilor din culturile de cereale de toamnă și primăvară. Emulsia concentrată conține două substanțe active: 50 g/l proquinazid + 200 g/l prothioconazol, acesta din urmă fiind un fungicid sintetic din categoria triazolinelor cu spectru foarte mare de combatere și acțiune curativă, preventivă și eradicantă. Verben se recomandă pentru primul tratament la grâu, cultură la care se poate aplica de la stadiul de înfrățire până la înflorit (50% spice înflorite) BBCH 25-65, în doză de 0,6-1 l/ha, doza medie recomandată fiind de 0,75 l/ha.

    Zantara 216 EC de la FMC Agro este un fungicid cu acţiune sistemică pentru combaterea bolilor foliare şi ale spicului la cereale păioase. Asigură o combatere bună inclusiv a fuzariozei la spic, în anii în care este necesar tratamentul. Flexibil în aplicare, cu două substanțe active, produsul poate fi aplicat la oricare din tratamentele fitosanitare la grâu și orz, cu rezultate maxime. Pentru combaterea fuzariozei la grâu, doza recomandată este de 1,2 litri la hectar.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!