• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Numărul de găini care pot fi crescute la curte. Mic fermier, sancționat că ”produce disconfort vecinilor”

    Roxana Dobre -

    Numărul de găini care pot fi crescute într-o curte a devenit motiv de dispută în instanță, între un gospodar și Poliția Locală după ce micul fermier a fost sancționat cu ”avertisment” pentru că deține prea multe păsări. Chiar dacă nu a primit amendă omul s-a considerat nedreptățit și a căutat dreptate la judecători.

    Un gospodar care creștea în curtea sa găini, în localitatea Oradea, județul Bihor a fost sancționat, în baza unei hotărâri a Consiliului Local, cu „avertisment” în urma unui control deoarece „creşte păsări, într-un adăpost amenajat în fundul curţii imobilului, peste numărul maxim admis, prin aceasta producând disconfort vecinilor”. Acesta a atacat sancțiunea în Instanță și a obținut anularea acesteia.

    Citiți și: O fermă de găini din România vinde îngrășământ bio la preț de producător. Produsul este certificat!

    O hotărâre a Consiliului Local Oradea prevede că într-o gospodărie din oraș pot fi crescute cel mult 10 găini (foto: pixabay.com)

    Orădeanul deținea 30 de găini la momentul controlului

    Sentința finală privind anularea procesului-verbal a fost emisă de Tribunalul Bihor, în cauză disputa dându-se între orădean și Poliția Locală Oradea, instituția care l-a sancționat cu avertisment pentru că are în curte peste 30 de găini, conform Ziare.com.

    Sancțiunea a fost aplicată în iulie 2021 în baza Hotărârii de Consiliu Local Oradea care prevedea că „adăposturile pentru creșterea animalelor de fermă şi păsărilor în curțile persoanelor particulare (de cel mult 5 capete în total porcine, bovine, ovine, caprine, cabaline sau cel mult 10 alte animale/păsări) se amplasează la cel puțin 10 m de cea mai apropiată locuință învecinată și se exploatează astfel încât să nu producă poluarea mediului sau disconfort vecinilor”.

    Citiți și: Cartofii, buni pentru găini și pui. Când și cum se dau cartofi găinilor

    Sentința este a doua care îi dă câștig de cauză orădeanului

    Gospodarul se află la al doilea câștig de cauză iar acesta a arătat în Instanță că are deja o sentință prin care un proces-verbal de contravenție similar a fost anulat. În plus, orădeanul a arătat că „textul legal face expres trimitere la modalitatea de amplasare și exploatare a adăposturilor pentru păsări în curțile persoanelor particulare, impunând o distanță minimă de 10 m față de cea mai apropiată locuință învecinată şi nu față de limita de proprietate”.

    Proprietarul s-a mai apărat susținând că „nu se poate admite că printr-o simplă paranteză care cuprinde o enumerare, textul parantezei fiind lipsit de subiect și predicat, să se instituie Ia nivelul întregului oraș interdicția de a crește în curtea proprie 10 găini”.

    „Dacă legiuitorul urmărea un atare rezultat, această interdicție s-ar fi regăsit explicit reglementată în cuprinsul regulamentului, cel puțin printr-o frază cu subiect și predicat și nu printr-o paranteză interpretabilă. Nu se poate pune semnul egal între o proprietate de 6.000 m2 aflată în cartier de case și zonă de livezi, cum este proprietatea mea, și o proprietate de 500 de m2 aflată în centrul orașului unde o astfel de interdicție ar face sens”, a arătat orădeanul.

    Primăriile, prin Consiliul Local, pot decide care este numărul maxim de păsări/animale deținute de gospodari

    Conform Ordonanței 119/ 2014 privind normele de igienă și sănătate publică, mai exact articolul 15 din lege, în gospodăriile unde nu sunt asigurate racordurile de apă curentă și canalizare printr-un sistem centralizat de distribuție, adăposturile pentru creșterea animalelor în curțile persoanelor particulare, de cel mult 6 capete în total (ovine, caprine, porcine, bovine, cabaline) și cel mult 50 de păsări se amplasează la cel puțin 10 m de cea mai apropiată locuința învecinată și se exploatează astfel încât să nu producă poluarea mediului și risc pentru sănătatea vecinilor, cu obligația respectării condițiilor de biosecuritate.

    Același document prevede că în gospodăriile unde sunt asigurate racordurile la sistemul centralizat de apă curentă și canalizare, adăposturile de animale de cel mult două capete cabaline, 5 capete bovine, 15 ovine sau caprine, 5 capete porcine și cel mult 50 de păsări se amplasează la cel puțin 10 m de cea mai apropiată locuința învecinată și se exploatează astfel încât să nu producă poluarea mediului și risc pentru sănătatea vecinilor, cu obligația respectării condițiilor de biosecuritate.

    Este important să vă puneți la curent cu reglementările la nivel local, unde poate există o Hotărâre de Consiliu Local (HCL) care interzice sau limitează creșterea animalelor/ păsărilor în localitate.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!