• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Preț porumb și grâu la final de martie. Oferta care i-a înfuriat pe fermieri

  Roxana Dobre -

  Un anunț de achiziție pentru grâu și porumb românesc i-a înfuriat pe fermieri, după ce au văzut prețul oferit pentru cerealele autohtone, la finalul lunii martie. Cumpărătorul a oferit fermierilor prețul de 1 leu pe kilogram, atât pentru grâu cât și pentru porumb, menționând că ”așa este piața”.

  Fermierii care vând cereale pe grupurile de Facebook dedicate pentru tranzacții s-au înfuriat după ce un cumpărător a publicat o ofertă de achiziție grâu/porumb la prețul de 1 leu pe kilogram. Producătorii agricoli sunt de părere, în mare parte, că cel mai bine transformă materia brută în făină/mălai astfel mai recuperează la preț.

  ”Bună dimineața! Cumpăr grâu panificație 100-400 tone, preț oferit 1 leu/kg și porumb 200 de tone la stas umiditate maxim 14% preț oferit 1 leu/kg. Plata se face la încărcare”, este anunțul publicat pe grupul de Facebook ”Comerț cu Cereale, Utilaje și Produse Agricole”.

  Citiți și: Ultima oră: Se reiau la Bruxelles calculele pentru compensațiile fermierilor români!

  Prețul oferit de 1 leu pentru kilogramul de grâu sau porumb i-a înfuriat pe fermieri (foto: jurnalul.ro)

  Fermierii spun că mai bine fac grâul făină decât să îl vândă cu 1 leu

  Reacția fermierilor a fost una acidă, având în vedere oferta publicată, mai ales că în prezent nu putem vorbi de un preț specific sezonului agricol iar în alți ani fermierii primeau în această perioadă și preț dublu comparativ cu cel de la recoltare.

  ”Nu este cam mare prețul? La Ucraina găsiți mai ieftin, apelați cu încredere!”, a comentat ironic un fermier care a văzut anunțul, făcând trimitere la cerealele care vin la preț mai mic din țara vecină.

  ”Să vedeți ce fuge lumea cu el la prețul acesta. Mai bine îl fac făină și o vând”,  a fost reacția altui fermier, evident furios pe oferta lansată de cumpărător.

  ”Acestea sunt prețurile nu cred ca este vina mea sau a cuiva în mod special”, a încercat să se apere cumpărătorul, în fața comentariilor venite de la fermieri.

  Citiți și: Bursa cerealelor, la zi. Prețurile pentru grâu și porumb înregistrează o nouă scădere

  Ce prețuri cer fermierii pentru porumb

  În anunțurile de pe grupurile dedicate de Facebook, fermierii cer prețuri între 1,3 lei și 1,1 pentru porumb. În cazul prețului mai mic oferta este pentru vânzarea de cantități mari, de peste 100 de tone.

  Pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), cotațiile la porumb din săptămâna 16 – 22 martie, au fost următoarele:

  Fermierii nu negociază prețul grâului (foto: Petrică Neagu/Facebook)

  La grâu fermierii nu sunt dispuși să negocieze

  În cazul grâului prețul mediu se învârte în jurul a 1,2 – 1,3 lei pe kilogram. Fermierii care publică anunțuri pe grupurile de profil spun însă că nu sunt dispuși să negocieze, semn că strategia agricultorilor e să obțină prețul corect sau să aștepte până piața se stabilizează.

  ”Vând 100 tone grâu panificație 1.200 lei/tona. Nu sunt interesat de negocieri”, a subliniat ferm un fermier din județul Suceava, în anunțul său de vânzare.

  Pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), cotațiile la grâu din săptămâna 16 – 22 martie, au fost următoarele:

  Grâu furajer


  Te-ar mai putea interesa

  O uriașă fermă de porci a intrat în faliment. Investitorii au pierdut zeci de milioane de euro Furtuni puternice anunțate în aproape toate județele. Alertă de vreme severă de la ANM Micii fermieri – sprijin de 37.000 de euro pe fermă. Decizia, la nivel european

  Ultimele știri

  Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului Start fonduri europene pentru achiziția de utilaje! Proiectele se depun de marți, 25 iunie, la AFIR Bogdan Cățoi, fermier: La cultura de grâu am recoltat sub 700 de kilograme la hectar