Conceptul 4XS după care se vor acorda viitoarele subvenții agricole de la Uniunea Europeană
Violina Gorcinschi -Conceptul 4XS după care se vor acorda viitoarele subvenții agricole a fost anunțat de comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.
Implementarea PAC pentru 2023-2027 abia a început, însă Comisarul UE pentru Agricultură lucrează deja la următoarea perspectivă financiară pentru 2027-2030. Viitoarea Politică Agricolă Comună, cea pentru 2027-2031, urmează să se bazeze pe conceptul „4xS”: securitate, stabilitate, sustenabilitate și solidaritate. Aceste patru principii vor sta la baza regulilor după care se vor acorda subvențiile pentru susținerea fermierilor europeni. Discuția privind creșterea bugetului pentru PAC, tot în perspectiva actuală, este deja în desfășurare.
În timpul unei conversații recente la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în Polonia, editorii revistei Farmer.pl l-au întrebat pe Janusz Wojciechowski, comisarul UE pentru agricultură, cum a convins guvernele UE să mărească bugetul pentru PAC.
„Nu toată lumea este de partea agriculturii, din păcate. (…) Există un grup de oameni care simt și înțeleg importanța agriculturii, există și un grup, poate nu indiferent, dar care uită că mâncarea din magazine vine de la câmp și nu de la supermarket. Mai există și un grup foarte reticent față de agricultură, împovărând sectorul invocând schimbările climatice, poluarea mediului, dorind să reducă radical producția agricolă. Astfel de mișcări au din ce în ce mai mult influența lor politică, așa că apărarea problemelor agricole nu este atât de ușoară. Prin urmare, lupta pentru bugetul agricol nu a fost ușoară și nu va fi ușoară în viitor”, a spus comisarul Janusz Wojciechowski.
Wojciechowski a explicat că majorarea bugetului PAC va necesita intervenția pe lângă diverse organisme și va fi un drum anevoios deoarece, conform observațiilor comisarului, nu toate statele membre văd agricultura drept cea mai importantă problemă a lor. În multe țări, există chiar și o reducere a producției agricole (mai ales acolo unde este foarte intensivă).
Prin urmare, creșterea bugetului pentru PAC va fi dificilă, dar – așa cum a afirmat și Janusz Wojciechowski – acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui făcut.
„Fac tot posibilul pentru a obține o anumită corecție a bugetului UE în perioada până în 2027, dacă este posibil, și cu siguranță pentru a avea un buget mai mare pentru agricultură după 2027”, a spus comisarul.
În opinia sa, securitatea alimentară este la fel de importantă ca apărarea sau ca securitatea energetică, dar se investește doar 0,4% din PIB pentru acest domeniu, adică „doar” 60 de miliarde de euro pe an.
„Este mult, dar reprezintă o mică parte în comparație cu întreaga economie. Necesitatea de a consolida bugetul pentru agricultură este incontestabilă”, a adăugat Janusz Wojciechowski.
Mai mulți bani în rezerva de criză UE
După cum a evaluat, mai presus de toate, sunt necesari mai mulți bani pentru situațiile de criză din UE. „De fapt, sunt crize tot timpul. Înainte, era o criză din când în când, o secetă o dată la 10 ani, o inundație etc., iar acum avem constant dezastre climatice, în special secete. Avem crize politice și tensiuni asociate și restricții comerciale care au consecințe asupra fermierilor, așa că trebuie să existe resurse pentru a ajuta fermierii aflați în criză’, a subliniat comisarul.
Întrebat despre creșterea ratelor plăților directe, comisarul a recunoscut că această măsură este necesară, pentru a menține ridicat interesul fermierilor în activitatea lor.
„La un moment dat, aceste subvenții vor înceta să motiveze fermierii să respecte bunele practici. Scopul plăților este pentru ca fermierii să aibă grijă de pământ. Desigur, celor mai mulți fermieri le pasă dacă au sau nu subvenții, dar unii pot decide că vor să câștige mai mult într-un timp scurt și de ce au nevoie de aceste restricții. (…) Totuși, pentru a motiva aceste practici mai bune, subvențiile ar trebui să fie mai mari”, a spus Janusz Wojciechowski.
Viitoarea PAC se va baza pe standardele „4XS”
Bugetul pentru PAC, fie el actual sau viitor, este un lucru, dar pe coridoarele sediului CE de la Bruxelles a început deja o discuție asupra ipotezelor pentru următoarea PAC, cea pentru 2027-2031. După cum a informat comisarul Wojciechowski, documentul pentru viitoarea PAC va fi făcut public curând, care s-ar baza pe 4xS, standardele necesare pentru acordarea subvențiilor pentru fermieri.
„Aceasta este regula mea originală „4xS”. Din engleză: securitate, stabilitate, sustenabilitate, solidaritate. Adică securitatea alimentară pentru toți cetățenii este principiul călăuzitor – agricultura are rolul de a asigura securitatea alimentară, stabilitatea fermierilor, inclusiv veniturile și condițiile de viață (îmbunătățirea condițiilor de viață în mediul rural din fonduri nu numai PAC), sustenabilitate – trebuie să avem grijă de pământ, pentru că agricultura nu este o industrie, pământul nu este o fabrică, animalele nu sunt mașini, trebuie să salvăm și să respectăm pământul, și solidaritate – UE produce alimente nu numai pentru ea însăși , are o mare pondere în asigurarea securității alimentare la nivel global, participând la multe programe umanitare (…) și acest lucru trebuie continuat”, a explicat comisarul Wojciechowski.
Practicile Green Deal, necesare pentru agricultură
Totodată, Comisarul UE a punctat faptul că practicile propuse pentru Green Deal nu vor fi lăsate în urmă în noua PAC, constituind elemente importante de care fermierii europeni sunt încurajați să țină cont.
„Practicile propuse în European Green Deal sunt benefice pentru agricultură și nu există absolut niciun motiv pentru a le abandona. Bunăstarea animalelor sau cultivarea carbonului sunt lucruri bune, de ce am renunța la asta? Acest lucru se va menține, dar trebuie menținut principiul că nu forțăm fermierii să fie eco-friendly, ci doar îi încurajăm. Oferim alegerea și posibilitatea de sprijin pentru a introduce aceste practici mai bune”, a remarcat Janusz Wojciechowski.