• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primăria unei comune condiționează eliberarea adeverinței APIA de micșorarea suprafeței de pășune pe cap de animal

    Angelica Lefter -

    Suprafața de pășune care le revine crescătorilor de animale dintr-o comună argeșeană se micșorează de la an la an. În comuna Teiu, din județul Argeș, președintele unei asociații de crescători spune că Primăria îi condiționează eliberarea adeverinței pentru subvenția APIA pentru pășune, de micșorarea suprafeței ce ar reveni pe cap de animal. Asta pentru că, potrivit unor informații neoficiale, o parte din terenul destinat pășunatului din două sate ale comunei Teiu ar trebui concesionate de autorități către o firmă care urmează să pună panouri fotovoltaice în zonă.

    Dacă până acum crescătorii primeau subvenții de la APIA pentru o suprafață de pășune de 311 hectare, aceasta a rămas integrală doar pe hârtie, în realitate este din ce în ce mai mică, a menționat Valentin Burcea, președinte Asociației Crescătorilor de Animale Teiu, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Fermierul spune că nu intenționează să declare o suprafață mai mică pe cap de animal și nici să modifice în vreun fel documentele celor 73 de deținători de animale care fac parte din Asociație.

    ”Am avut pășune dintotdeauna. Terenul a fost donat pentru a fi transformat în islaz de moșii și strămoșii noștri. Ea devine din ce în ce mai mică de la an la an. Inițial aveam 311 hectare, acum 229, iar mai nou nu mi s-a eliberat adeverința pentru APIA de la Primărie, deși am făcut cerere din data de 6 martie, pentru că domnii vor modificarea suprafeței, adică să aloc o suprafață mai mică pe cap de animal. Eu nu am de gând să fac acest lucru. Trebuia să avem 311 hectare, în integralitatea pe trei sate: Teiu din Deal, Teiul Vale și Leșile. Pășunea are 311 hectare conform contractului, cu toate că ar fi mult mai mult”, a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Animale Teiu, Valentin Burcea.

    Primăria a răspuns reprezentantului Asociației că trebuie să se conformeze hotărârii Consiliului Local

    Eliberarea adeverinței APIA, condiționată de respectarea hotărârii Consiliului Local: 1 ha/unitate vită mare (UVM)

    Reprezentantul Asociației a împărțit întreaga suprafață la animalele pe care organizația le deține, conform legii. Cu toate acestea, i se cere de către autoritățile locale să aloce numai un hectar de pășune pe unitate vită mare (UVM). Întrebările fermierului sunt îndreptățite: ce s-ar întâmpla cu restul de pășune și de ce este condiționată eliberarea adeverinței pentru APIA?

    ”S-a dat o hotărâre în 2019, de către Consiliul Local, și ni s-au luat 82 de hectare de pășune. Ulterior, pentru a mai completa la APIA ceva suprafață, ei nu trecuseră în amenajamentul pastoral din 2013, după cum prevede Legea 44, întreaga suprafață de pășune, și ne-au mai dat niște bucățele. Actualmente noi mai depunem la APIA pe suprafața de 285 de hectare. Atât mai există, restul este luată de către asociațiile private din comună. Eu pe atât am făcut documentație, pentru că nu am mai mult. Undeva între 25-30 de hectare s-au evaporat. Acum, Consiliul Local de la Teiu, vine cu o nouă hotărâre, dată în februarie, anul acesta, și mă condiționează pe mine, ca președinte de Asociație, cu toate că eu am hotărârea Adunării Generale, să nu aloc o suprafață mai mare de un hectar, la fiecare unitate vită mare (UVM). Legislația spune că încărcătura minimă este de 0,3 UVM și eu pot aloca ca suprafață maximă, 3,3 hectare la o vacă și 0,5 hectare la o oaie sau capră. Eu am alocat așa: am luat și am împărțit suprafața de 285 de hectare pe care am avut-o la vacile, oile și caprele pe care le-am avut, câte 2 hectare la fiecare vacă și câte 5 oi la hectar. Ei, practic, îmi condiționează ca jumătate din suprafața aceasta să nu o mai aloc crescătorilor de animale”, a spus Valentin Burcea.

    Oferta de amplasare a panourilor fotovoltaice pe pășune, care a circulat prin birourile Primăriei Teiu

    Sunt informații că o parte din pășune urmează să fie concesionată pentru panouri fotovoltaice

    Crescătorii de animale au auzit informații potrivit cărora reprezentanții locali ar intenționa să concesioneze o parte din pășune pentru montarea de panouri fotovoltaice, unei firme, concesiune care s-ar întinde pe 49 de ani. Zvonurile sunt confirmate de o ofertă realizată de firma respectivă și care a ajuns în mâine fermierilor.

    ”Ei au primit o oferă de la o firmă cu panouri fotovoltaice. Am obținut-o și eu și mi-am dat seama că au interes ca să nu depun pe întreaga suprafață de pășune, ca să poată veni cu o hotărâre de Consiliu Local, să-mi scoată din suprafața de pășune și să-mi monteze panouri fotovoltaice. Acesta este dezideratul. Am mai auzit că ne zbatem degeaba, că deja s-a hotărât să ne ia din pășune pentru că a venit aceasta firmă cu ofertă să monteze panouri fotovoltaice pe pășunea din Teiul din Deal și de la Leșile și se vede clar că vor să scoată din suprafața de pășune, să monteze peste 100 de hectare. Nu știu ce s-a discutat în Consiliul Local nici dacă consilierii au fost puși la punct cu această treabă”, a punctat președintele Asociației Crescătorilor de Animale Teiu, Valentin Burcea.

    Consiliul Local Teiu a hotărât să fie repartizată suprafața de 1 ha/UVM

    Secretarul general al comunei Teiu: ”Hotărârea Consiliului Local nu a redus, a repartizat mai multă pășune decât este prevăzut în lege”

    Contactat de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, viceprimarul comunei Teiu, Ioan Stoica, a spus că nu știe nimic, nici de diminuarea suprafeței de pășunat și nici de așa-zisa ofertă a firmei de panouri fotovoltaice.

    ”Nu am auzit nicio discuție pe această temă. Nu știu de unde știe informația. La noi la Primărie nu s-a discutat treaba aceasta. Cred că domnul secretar vă poate pune în temă, eu stau mai mult pe teren”, a menționat viceprimarul Ioan Stoica.

    La rândul său, secretarul general al Primăriei Teiu, Cornel Barbu, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că a cerut într-adevăr micșorarea suprafeței pe unitate vită mare, dar asta numai pentru că nu mai sunt animale multe în comună, iar totul este legal, așa cum a hotărât Consiului Local.

    Totodată, a declarat că au venit reprezentanți ai firmei de fotovoltaice la Primărie, însă, deocamdată, nu s-a luat nicio decizie în acest sens, iar personal nu este de acord să fie instalate panouri fotovoltaice pe pășune.

    ”Aici e o problemă mai delicată. În primul rând legislația spune clar 0,3 unitate vită mare pe hectar și hotărârea Consiliului Local a fost cu 1 hectar pentru o vacă, nu a redus, deci a repartizat mai mult. Asta pentru că s-a redus foarte mult efectivul de vaci și ajungeam și la 10 vaci, păi trebuia să le dau 30 de hectare de vacă? Hotărârea Consiliului Local a zis clar, un hectar de unitate vită mare sau echivalent la celelalte oi, capre, iar diferența, președintele de asociație să facă, cum a făcut și ani de-a rândul, cerere în numele dânsului și îi intră banii în contul asociației. Pentru că oamenii ăstora care le intră banii de la APIA, nu mai cotizează înapoi decât cu 10%, iar noi suntem în litigiu cu ei, în urma Curții de Conturi, au să ne dea câteva sute de milioane bune și nu vor să onoreze banii, suntem în instanță și în prima instanță au respins acțiunea noastră, dar n-a fost bine fondată de avocatul pe care l-am avut. (…) Normal că îl doare pe om, că nu mai bagă atâția bani în buzunar, dar nu a dat un îngrășământ pe izlaz, n-a igienizat, este stipulat în contract că dacă nu respectă astea se reziliază de drept. Noi, vorba aceea, suntem în slujba cetățeanului! (…) Sincer să fiu, au venit la Primărie cu oferta de fotovoltaice și le-am zis că până nu se respectă procedura, cu avizul Ministerului, este într-adevăr dată o ordonanță care dă voie ca pe pajiști să se poată înființa fotovoltaice și să pășuneze animalele, ceea ce nu sunt de acord. Nu e deocamdată nimic cert să avem hârtii înregistrate sau să începem demersuri pentru așa ceva!”, a explicat secretarul general al Primăriei Teiu, Cornel Barbu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!