• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR – răspuns oficial pentru Asociația Forța Fermierilor: Toți fermierii vor primi sumele ce li se cuvin!

    Roxana Dobre -

    Victorie pentru fermieri, obținută de Asociația Forța Fermierilor (AFF). Producătorii agricoli care au depus cereri pentru sub-măsura dedicată primelor de asigurări agricole vor primi finanțare după ce asociația a cerut Ministerului Agriculturii să dea banii fermierilor. Aceștia aveau proiecte eligibile dar nu beneficiau de finanțare din cauza bugetului insuficient.

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a informat pe 4 martie, Asociația Forța Fermierilor a transmis Ministerului Agriculturii o solicitare prin care cere ca toți fermierii să fie tratați egal și să aibă acces la un sprijin important achitat din fonduri europene. AFF a semnalat oficial că submăsura dedicată primelor de asigurări agricoli nu beneficiază de alocare suficientă, iar o mare parte dintre fermieri au primit răspuns că cererea lor este eligibilă, dar nu va fi finanțată.

    Fermierii fuseseră informați că sunt eligibili dar fără finanțare, adică proiectul lor nu primea banii necesari de la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR).

    Submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” este gestionată de AFIR

    MADR a întreprins demersuri pentru asigurarea fondurilor necesare astfel încât toate cererile de finanţare să primească banii 

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală – Autoritatea de Management pentru PNDR a răspuns astăzi, luni – 27 martie oficial la adresa trimisă de Asociația Forța Fermierilor (AFF). În urma solicitării asociației, autoritățile au transmis la Comisia Europeană (CE) spre aprobare, versiunea XVI a PNDR, conținând propunerea de realocare financiară care să permită finanţarea integrală a cererilor de finanţare eligibile în cadrul SM. 17.1.

    Inserăm integral răspunsul la solicitatarea Asociației Forța Fermierilor:

    ”Stimate domnule preşedinte. Având în vedere solicitările adresate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) cu privire la situația cu care se confruntă fermierii ale căror cereri de finanțare aferente submăsurii 17.1 – Prime pentru asigurarea culturilor, a animalelor și a plantelor au fost declarate de către Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) ”eligibile fără finanţare” în contextul epuizării fondurilor alocate celei de-a IV-a sesiuni de depunere, facem următoarele precizări:

    În perioada 9 august – 16 decembrie 2022, s-a desfășurat cea de-a IV-a sesiune de depunere a cererilor de finanțare sM. 17.1, bugetul alocat de 15.260.041 euro reprezentând, la acea dată, întreaga alocare financiară rămasă disponibilă pentru această submăsură din bugetul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR).

    Având în vedere interesul ridicat pentru acest tip de sprijin, alocarea financiară a fost suplimentată în cursul lunii septembrie 2022 cu suma de 1.312.234 euro, disponibilizată în urma finalizării evaluării cererilor depuse în sesiunea precedentă, desfășurată în cursul anului 2021.

    Reiterăm faptul că, întrucât, conform Reg. UE nr. 1305/2013, art. 49 (2) şi PNDR, sprijinului acordat în cadrul acestei submăsuri nu îi sunt aplicabile criterii de selecție, MADR a întreprins demersuri pentru asigurarea fondurilor necesare astfel încât toate cererile de finanţare depuse în perioada de desfășurare a sesiunii și declarate eligibile în urma procesului de evaluare să beneficieze de finanţare.

    În acest sens, vă informăm că MADR a transmis Comisiei Europene, spre aprobare, versiunea XVI a PNDR, conținând propunerea de realocare financiară care să permită finanţarea integrală a cererilor de finanţare eligibile în cadrul SM. 17.1, se arată în răspunsul oferit de MADR.

    Fermierii vor fi notificați în vederea contractării valorilor eligibile

    ”Menţionăm că, potrivit art. 28 alin. (3) din HG 226/2015 privind cadrul general de implementare a PNDR, încheierea contractelor de finanțare de către AFIR se poate face începând cu data aprobării modificării PNDR prin decizia Comisiei Europene.

    În acest context, imediat după aprobarea modificării de către Comisia Europeană, solicitanții ale căror cereri de finanţare depuse în Sesiunea 4-2022-SM 17.1 se regăsesc în categoria ”cereri eligibile fără finanţare”, vor fi notificați în vederea contractării valorilor eligibile aferente respectivelor cereri de finanțare.

    Vă mulţumim pentru colaborare și pentru sprijinul oferit fermierilor în accesarea SM. 17.1”, se mai arată în răspunsul citat, care este semnat de Daniela Rebega, director general al Direcției Generale Dezvoltare Rurală – Autoritatea de Management pentru PNDR.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till