Micii fermieri din piață au început să vândă pe datorie: ”Nu mai vine lumea, zice că moare de foame”
Violina Gorcinschi -În contextul inflației crescute la nivel alarmant în România, dar și al costurilor de producție la alimente, prețurile fructelor și legumelor din piețe îi alungă pe cumpărători. Ca să nu sufere pierderi majore de venituri și clienți, fermierii își vând marfa pe datorie în piață. Vânzările au scăzut semnificativ în ultima vreme, iar agricultorii rămân din ce în ce mai des cu marfa stricându-se pe tarabe, astfel că au apelat la acest tertip pentru a atrage cumpărători.
De exemplu, în piața Obor din Capitală, printre legumele de pe tarabă, comercianții și-au adus și un registru în care îi trec pe cei care vor să cumpere alimente, dar care pot plăti abia după ce fac rost de bani din pensii sau salarii. Pe foaie, clienții le pot datora 5, 10, 20 de lei și chiar mai mult fermierilor, care speră că își vor recupera banii, potrivit unui reportaj realizat de Kanal D.
„Luăm pe caiet, dacă nu ne dă Guvernul bani.. Suntem cei mai amărâți”, a spus o clientă din piața Obor.
Fermierii îi așteaptă pe clienți să le întoarcă banii după sărbători, un compromis necesar. „Dăm și pe datorie, numai să vină în piață, că nu mai vine lumea, zice că moare de foame”, a precizat un fermier care își vindea marfa.
Oamenii recunosc că nu știu cum o vor scoate la capăt de sărbători. Mulți se vor împrumuta ca să poată pune ceva pe masă.
Marfă pe datorie pentru clienții din ce în ce mai puțini
Nu oricine poate beneficia de acest tratament, doar clienții fideli, majoritatea pensionari, pot cumpăra pe caiet.
Numărul celor care au trecut pragul piețelor a scăzut semnificativ în ultimul an, așa că unii fermieri apelează la această metodă ca să mai câștige un ban și să nu li se strice marfa pe tarabe. „Decât să n-ai nimic, mai bine îți faci o datorie, plătești mai târziu. Trebuie să ai ceva pe masă”, a argumentat o persoană din piață.
În schimb, vânzătorii de carne nu se încumetă să dea pe datorie, așa că cei care își doresc miel sau porc pe masa de sărbătoare, cumpără în cantități limitate.
Datele arată că doar 2 din 10 români se aprovizionează din piețe, iar vânzările fermierilor sunt cu aproximativ 20% mai mici față de anul trecut.