Prețul rapiței MATIF a crescut la 480 de euro pe tonă
Violina Gorcinschi -Recuperarea prețului țițeiului și discuțiile privind reglementarea fluxurilor din Marea Neagră au provocat o nouă creștere a rapiței. Cotațiile oleaginoasei cultivate și de foarte mulți fermieri români au continuat să crească ieri, mierucir – 29 martie, la jumătatea sesiunii pe Euronext, la fel ca și cerealele.
Întregul complex de semințe oleaginoase continuă să se redreseze, în special datorită evoluției prețurilor la petrol care au înregistrat o revenire foarte rapidă în ultimele zile, după calmarea temerilor legate de criza financiară.
La tensiunea generală a pieței se adaugă și știrile referitoare la un potențial control al fluxurilor de export de grâu și floarea soarelui în Rusia pentru a garanta prețuri minime. Discuțiile în curs între țările est-europene și Comisia Europeană pentru reglementarea importurilor de cereale ucrainene sunt, de asemenea, urmărite îndeaproape de întreaga industrie.
Cu puțin înainte de ora 14:00, semințele de rapiță Euronext pentru mai 2023 au crescut cu 3,50 euro/tonă, la 483 euro/tonă (circa 2,390 lei). Scadența din august 2023 a crescut cu 3 euro/t, la 477 euro/t.
Prețurile la grâu și porumb au crescut la bursele mondiale
Cotațiile de luni ale cerealelor la bursele mondiale s-au încheiat cu o creștere prețurilor. Cel mai mult a avansat grâul pentru contractele futures, pentru livrare în mai, care a crescut pe bursa Matif cu 2,9%, comparativ cu săptămâna trecută.
Prețul porumbului la bursa din Paris pentru livrarea în luna iunie a crescut cu 2,8%, ajungând la 260,75 euro/tonă (circa 1.290 lei/tonă) și a scăzut cu 23,0% în ultimul an.
Grâul pe CBoT (Chicago Board of Trade), bursa de valori de la Chicago, pentru contractele cu livrare în luna mai a crescut cu 1,4% la 256,47 dolari/t și a scăzut cu 36,7% față de aceeași perioadă a anului 2022.
Prețul porumbului din contractele de livrare în luna mai la Bursa de Valori din Chicago a crescut cu 0,8% și s-a ridicat la 255,21 dolari/tonă scăzând cu 14,0% în ultimul an.