• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mihaela Neagu, Fabrica de zahăr Luduș: Am încheiat contracte pentru 3.400 ha de sfeclă de zahăr

    Violina Gorcinschi -

    Fabrica de Zahăr Luduș va produce zahăr românesc abia din septembrie. După 2 luni de când unitatea a fost preluată de Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, angajații au revenit la muncă și se ocupă, momentan, cu ambalarea zahărului din import până la recoltarea sfeclei românești, pentru care au contracte cu acoperire de 3.400 de hectare.

    Angajații de la Fabrica de Zahăr Luduș au revenit la muncă. Patroana fabricii a anunțat că zahărul românesc va intra în producție în septembrie, când va fi recoltată sfecla de zahăr. Până atunci, muncitorii de la Luduș ambalează zahăr din import.

    Mihaela Neagu, co-proprietară: Muncesc 103 oameni, angajați cu carte de muncă

    Mihaela Neagu a spus că, la ora actuală, în fabrică muncesc 103 oameni, aceștia fiind angajați cu carte de muncă. Conform acesteia, o parte dintre foștii angajați nu s-au mai întors.

    „În prezent în fabrică sunt activi și muncesc 103 oameni, sunt angajați cu carte de muncă. O parte care nu au mai putut să se reîntoarcă deoarece lucrau part-time și în altă parte au rămas la locurile lor de muncă. Nu și-a manifestat nimeni dorința de a cumpăra acțiuni. Noi am discutat, la întâlnirea pe care au avut-o cu dumnealor la începutul lunii martie, am fost deschiși, dar până în prezent nimeni nu a venit să ne facă o solicitare în scris că doresc să cumpere acțiuni. Pentru toamnă, avem semnate contracte pentru 3.400 de hectare de sfeclă, am contractat și le-am predat fermierilor îngrășăminte, sămânța, suntem în grafic, iar în septembrie vom scoate și zahăr”, a spus investitoarea, conform Radiomures.ro.

    Liderul de sindicat: ”Ambalează pachete pentru Uniunea Europeană”

    Liderul de sindicat, Ioan Trif, susține că oamenii pleacă din cauza lipsei se siguranță.

    „Săracii oameni pleacă, nu este siguranță, nu vine să vorbească nimeni cu ei. Patronii au spus că fabrica anul acesta o pornesc, dar, din păcate, ei ambalează pachete pentru Uniunea Europeană, remont nu se face, oameni care sunt meseriași pleacă, până acum vreo 20-25 de persoane din ce știu eu. Oamenii sunt chemați la muncă, își iau salariile și i-au pus pe toți pe linia de ambalare”, a declarat Trif.

    interiorul unei fabrici de zahar
    Fermierii nu vor să cumpere acțiuni de la noii patroni

    Fermierii au refuzat să se asocieze cu noii patroni

    Patronii au propus 41% din acțiuni, dar fermierii i-au refuzat și nu au dorit să-și asume riscul unor împrumuturi la bancă.

    „Pe 1 februarie trebuia să semnăm contractul de vânzare-cumpărare, dar cultivatorii nu au avut niciunul curaj să ia credite din bancă. Până la urmă am găsit un grup de 5 oameni, 2 de Mureș, 2 de Sibiu și unul din Alba, am vrut să cumpărăm fabrica. Urma ca pe 30 ianuarie să semnăm contractul, dar s-a amânat pe întâi. Atunci francezii m-au sunat că au vândut fabrica la Neagu și nu mai știu cum, dar eu cu doamna asta să intru în cuplaj ca ea să dețină 51% și noi 49%, eu nu intru. De atunci practic eu nu mai știu nimic și efectiv m-au dat la o parte”, a declarat cultivatorul de sfeclă de zahăr Teodor Aflat pentru Radio Tg.Mureș.

    Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” din Luduş, compusă din circa 300 de fermieri din judeţele Mureş, Cluj, Sibiu, Alba, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna şi Braşov, a făcut apel la fermieri să înceapă să cultive din nou sfeclă de zahăr.

    Până în anul 2021, zahărul produs din sfeclă autohtonă a acoperit doar 25% din necesarul de consum din România, de aproximativ 500.000 de tone pe an.

    La începutul lunii februarie, grupul francez Tereos a vândut Fabrica de Zahăr Luduș către Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, investitori în domeniul agroalimentar și alimentar de consum.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!