• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dan Motreanu, europarlamentar: ”Fermierii au nevoie de finanțare suplimentară pentru tranziția către o agricultură mai durabilă”

    Angelica Lefter -

    Europarlamentarul român, Dan Motreanu a prezentat Comisiei Europene câteva amendamente la noul regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor.

    Mai exact, oficialul român a transmis faptul că fiecare stat are specificul său în ceea ce privește utilizarea de pesticide, iar țintele naționale ar trebui să fie decise la nivel de stat membru.

    De asemenea, a cerut finanțare mai mare pentru fermieri, în afara PAC, pentru a-i ajuta în trecerea către o agricultură durabilă.

    România utilizează cantități de pesticide la hectar mult sub media europeană

    Dan Motreanu: România utilizează cantități de pesticide la hectar mult sub media europeană

    Într-un mesaj postat pe contgul său de Facebook, Dan Motreanu a punctat țara noastră utilizează în prezent o cantitate redusă de pesticide și alte state ar trebui să facă eforturi să ajungă la acest nivel.

    ”Este normal ca țările care utilizează mult mai mult pesticid la hectar decât România să depună mai multe eforturi pentru a ajunge la nivelul țării noastre. Am depus amendamente la noua propunere de regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor. Obiectivele propunerii legislative sunt de a reduce cu 50% utilizarea și riscul pesticidelor chimice, dar și a pesticidelor mai periculoase la nivelul UE până în 2030, impunându-se ținte naționale obligatorii de reducere. Am considerat că propunerea Comisiei Europene nu face o distincție suficientă între situațiile diferite din statele membre. De exemplu, România utilizează cantități de pesticide la hectar mult sub media europeană, cu un consum de 0,640 de kilograme pe hectar față de 2,2 de kilograme pe hectar. Astfel, am propus ca țintele naționale să fie decise la nivel de stat membru, în funcție de specificul fiecărei țări”, a menționat europarlamentarul român.

    Dan Motreanu a propus o extindere a termenului până la care mai pot fi utilizate pesticidele, cu 5 ani

    Oficialul a mai menționat că nici termenul, de 2030, nu este unul fezabil pentru reducerea masivă a pesticidelor, având în vedere că nu s-au găsit soluții de înlocuire a acestora.

    ”Mai mult, termenul de 2030 nu este fezabil până nu reușim să găsim alternative la fel de eficiente pentru protecția plantelor, care să fie accesibile la scară largă și abordabile ca preț. De aceea, am propus o extindere a termenului de implementare al obiectivelor până în 2035. Alternativele pentru protecția plantelor trebuie să fie prietenoase cu mediul și să aibă un impact redus asupra mediului fără să afecteze securitatea alimentară”, a opinat europarlamentarul.

    Fermierii au nevoie de susținere financiară mai mare, în afara PAC

    Totodată, a adăugat că fermierii au nevoie de susținere financiară mai mare în tranziția către o agricultură mai durabilă.

    ”De asemenea, am atras atenția că este nevoie de finanțare suplimentară din afara Politicii Agricole Comune pentru a susține fermierii în tranziția către o agricultură mai durabilă, în special prin sprijinirea investițiilor în soluții moderne, avansate tehnologic și în agricultura de precizie”, a conchis Dan Motreanu, europarlamentar român, în mesajul său.


    Te-ar mai putea interesa

    Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură