• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Calendar APIA – aprilie 2023. Subvenții care se plătesc fermierilor în această lună

    Roxana Dobre -

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) continuă plata subvențiilor pe suprafață și cap de animal și în luna aprilie. În plus și fermierii au de respectat o serie de termene limită cea mai importantă activitate fiind depunerea cererii unice pentru plățile din campania 2023.

    În luna aprilie APIA continuă plățile pentru fermieri și pregătește noi ajutoare pentru susținerea sectorului zootehnic. Fermierii la rândul lor au de respectat termene-limită până la care pot depune la agenția de plăți o serie de documente justificative pentru subvenții.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă reamintește în acest articol care sunt subvențiile ce trebuie achitate în conturi și termenele-limită pe care funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le au prevăzute pentru plățile finale, atât pentru sectorul vegetal cât și cel zootehnic.

    Citiți și: APIA trage tare! Subvențiile care ajung la fermieri în această săptămână!

    Calendar APIA: 30 aprilie – termen pentru depunerea documentelor justificative pentru SCV soia

    Fermierii care au solicitat în campania 2022 subvenția cuplată pentru soia trebuie să depună la APIA până la 30 aprilie 2023 o serie de documente justificative. Astfel, documentele doveditoare pe care fermierii trebuie să le prezinte la APIA sunt următoarele:

    a) factura de vânzare a mărfii sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, pentru minimum 1.300 kg boabe soia/ha comercializată;
    b) note de intrare/recepţie a furajelor de soia procesate pentru consumul cu animalele sau păsările pe care le deţine în fermă, pentru minimum 1.300 kg boabe soia/ha utilizată în consumul propriu la nivelul fermei;
    c) contractul comercial de vânzare/cumpărare a mărfii, în cazul în care valorificarea producției minime de 1.300kg/ha s-a făcut în baza acestuia, însotit de documentele prevăzute la lit. a);
    d) în situația în care fermierul are și calitatea de procesator, înregistrat pentru siguranța alimentelor la ANSVSA, acesta face dovada procesării producției minime de 1,3 tone/ha prin documente contabile interne.
    e) factura de achiziţie a seminţelor şi documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea ”sămânţă admisă pentru însămânţare”, sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea ”Necesar propriu” şi ”Interzisă comercializarea” sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate. În cazul utilizării seminței certificate oficial din producția proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de sămânță;
    f) în cazul loturilor semincere, prin excepţie de la lit. a) – e), fermierul prezintă:
    (i) factura pentru servicii multiplicare soia, emisă către menţinătorul sau deţinătorul soiului, din care să reiasă că i-a livrat minimum 1.300 kg sămânţă certificată/ha. În situaţia în care factura pentru servicii multiplicare sămânță soia este emisă către deţinătorul soiului, prezintă şi contractul dintre menţinătorul şi deţinătorul soiului; şi/sau
    (ii) factura de comercializare a minimum 1.300 kg sămânţă certificată/ha sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol din care să reiasă comercializarea a minimum 1.300 kg sămânţă certificată/ha emise către terţi ale căror exploatații sunt situate pe teritoriul național;

    Verificarea eligibilităţii, în cazul consumului în ferma proprie, se face inclusiv pe baza consumurilor de furaje normate pe specii de animale, prevăzute în anexa nr. 6 din Ordinul M.A.D.R. nr. 45/2021, cu modificările și completările ulterioare, şi a numărului mediu de animale înscrise în RNE şi de păsări din fermă pe perioada anului de cerere, conform art. 45 alin. (5) din Ordinul MADR nr. 45/2021, cu modificările și completările ulterioare.

    Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare este 30 aprilie a anului următor anului de cerere, adică 2023 dacă cererea a fost depusă în 2022.

    Subvenții finale în conturi, în luna aprilie 2023

    Calendar subvenții aprilie 2023: Plata pentru subvențiile finale care intră în conturi

    APIA continuă și în luna aprilie plata pentru subvențiile finale din campania 2022. Cele mai așteptate sume sunt cele pentru schemele compensatorii atât pentru Agromediu cât și pentru agricultura Ecologică, pentru care conform celor mai recente date transmise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pe 27 martie, subvențiile virate în conturi au fost de 125,98 milioane euro.

    Termenul limită pentru plata subvențiilor către fermieri este data de 30 iunie 2023.

    Calendar subvenții aprilie 2023. Crescătorii de animale așteaptă banii pentru subvenția de 73 euro/cap de animal

    La 23 martie APIA a încheiat campania de depunere a cererilor pentru subvenția de 73 euro/cap de vacă adultă. Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră, numărul de beneficiari care au solicitat plata este de 13.171 beneficiari iar efectivele de animale înscrise pentru subvenție sunt de 296.731 capete.

    APIA nu a anunțat încă oficial când demarează plățile, acestea având termen final data de 31 decembrie 2023. În schimb, agenția va demara o altă campanie de primire a cererilor, în care să poată accesa sprijinul și fermierii care nu au dat lapte doar la procesatori. Măsura a fost luată în urma a mai multor articole publicate Agrointeligența-AGROINTEL.RO prin care atrăgeam atenția că foarte mulți crescători rămân fără sprijinul de 73 euro/cap.

    Citiți și: Victorie Agrointeligența pentru fermieri! MADR schimbă OUG pentru subvenția de 73 euro/vacă!

    Calendar subvenții aprilie 2023. Producătorii agricoli așteaptă despăgubirile pentru seceta din 2022, culturile de primăvară

    Fermierii întreabă zilnic pe grupurile de profil, de pe Facebook, care este situația proiectului privind despăgubirile pentru secetă. O veste bună a venit din partea ministrului Agriculturii, Petre Daea, care a anunțat într-o declarație făcută pe 29 martie, pentru Agerpres, că se află în dialog cu Comisia Europeană pentru stabilirea instrumentelor de sprijin pentru despăgubirea pierderilor înregistrare la culturile de primăvară din cauza secetei.

    Șeful de la agricultură a menționat că primii bani vor ajunge în conturile fermierilor imediat după aprobarea ajutorului de stat de către Comisie.

    ”(…) Lucrăm împreună cu partenerii de dialog la stabilirea metodologiei de aplicare. Ministerul Agriculturii a început în data de 10 februarie dialogul instituţional cu Comisia pentru stabilirea ajutorului de stat destinat despăgubirii pierderilor înregistrare la culturile de primăvară din cauza secetei. După agrementarea mecanismului cu Comisia vom pune în mişcare actul normativ pe care îl avem deja realizat în minister. Suntem pregătiţi şi estimez că plăţile se vor face în următoarele luni”, a fost vestea bună dată de ministrul Agriculturii.

    Reamintim că pe 27 martie, Asociația Forța Fermierilor a transmis la Ministerul Agriculturii o adresă prin care a solicitat public și imperativ, ministrului Petre Daea, să demareze de urgență procesul de notificare a Comisiei Europene pentru acordarea ajutorului de stat legat de aceste despăgubiri.

    Despre acest subiect aici: AFF – solicitări urgente pentru ministrul Daea: Notificarea CE pentru despăgubirile de secetă și eliberarea adeverințelor APIA

    Fermierii depun cererea unică la APIA și în luna aprilie (foto: sadyogrody.pl)

    Calendar subvenții aprilie 2023. Cererea unică se poate depune la APIA pe tot parcursul lunii

    Fermierii pot depune cererea unică pentru subvențiile pe hectar și cap de animal pe toată durata lunii aprilie. Excepție fac cele 4 zile libere pe care funcționarii APIA le au cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Mini-vacanța funcționarilor începe în Vinerea Mare (14 aprilie), Sâmbăta Mare (15 aprilie), prima zi de Paște (16 aprilie) și a doua zi de Paște (17 aprilie).

    Solicitarea pentru plățile APIA se poate depune de către fermieri fără a se prezenta la Centrele APIA de care aparțin, prin accesarea aplicației IPA-Online.  Fermierii trebuie să verifice împreună cu primăria pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul agricol a terenului și să permită primăriei să transmită la APIA adeverințele privind utilizarea terenului conform înscrierii în Registrul Agricol.

    Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii de plată şi să fie valabile la data depunerii cererii. De asemenea producătorii agricoli trebuie să depună o serie de documente justificative, în funcție de subvențiile pe care le solicită la APIA.

    În cazul crescătorilor de animale, adeverința pentru subvenții se obține de la medicul veterinar, în cazul Ajutoarelor Naționale Tranzitorii în sectorul zootehnic și subvențiile care necesită demonstrarea deținerii unor animale pentru încărcătura la hectar sau de la Registrele Genealogice (RG) ale rasei pe care o dețin și unde sunt înscriși, în cazul schemelor de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ).

    Termenul limită pentru depunerea cererii unice în campania 2023 este data de 15 mai, fără penalizări.

    Despre depunerea cererii pentru subvenții, în 2023, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Subvenții APIA 2023. Primul document obligatoriu pentru plata la hectar

    Fermierii pot cere în luna aprilie, subvenția la motorină pentru primul trimestrul din 2023

    Calendar subvenții aprilie 2023. Se depune cererea de rambursare pentru ajutorul de stat la motorină

    La sfârșitul lunii martie se încheie primul trimestru din anul 2023 ceea ce înseamnă că fermierii pot solicita din luna aprilie la APIA, subvenția pentru motorina utilizată în primele 3 luni din an. Cererile pot fi depuse la APIA astfel pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrul I al anului 2023 (perioada 01.01. – 31.03.2023), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015 cu modificările și completările ulterioare.

    Pentru anul 2023 APIA achită în conturile fermierilor o subvenție mai mică decât cea încasată de producătorii agricoli anul trecut. Dacă în 2022 fermierii au primit 1,630 lei/litru, suma care se acordă anul acesta sub formă de rambursare este de 1,529 lei/litru.

    Despre documentele obligatorii și subvenția APIA la motorină, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Subvenția APIA la motorină în 2023 – ghid complet: condiții, acte necesare, plăți

    Calendar subvenții aprilie 2023. Se eliberează adeverințele pentru bunăstarea la porci și păsări

    Fermierii care au depus cererii pentru intervenția DR 06 – Bunăstarea animalelor pot solicita la APIA adeverințe pentru credite. Documentele se eliberează în baza unei cereri depuse de beneficiari iar adeverința poate fi trimită direct de APIA la banca unde fermierii intenționează să facă un împrumut, pe baza viitoarelor subvenții care urmează să le încaseze.

    Dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

    Despre adeverințele-punte pentru crescătorii de porci și păsări, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg aici: APIA anunță: Fermierii care primesc mai devreme banii în conturi

    Calendar subvenții aprilie 2023. APIA eliberează adeverințe-punte și pentru Registrele Genealogice

    Banii în avans pentru subvențiile care urmează să fie achitate de APIA pot fi ceruți și de beneficiarii schemei de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor. La solicitarea scrisă a acestora, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că beneficiarii de subvenții au depus cererea inițială de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, aferentă perioadei 1 ianuarie – 30 iunie 2023.

    Despre modul de eliberare a acestor adeverințe, pe larg aici: APIA – anunț astăzi despre banii în avans pentru crescătorii de animale

    Calendar subvenții aprilie 2023. Fermierii așteaptă adeverințele pentru schemele directe

    Producătorii agricoli care au depus cererea unică așteaptă anunțul APIA privind eliberarea adeverințelor prin care pot solicita la bănci plata în avans a subvențiilor. Această plata se face sub formă de credite care sunt garantate de stat, prin cele două fonduri de garantare –  Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM).

    Până la această dată APIA nu a anunțat dacă va mai elibera sau nu aceste adeverințe, de aceea Asociația Forța Fermierilor (AFF) a solicitat Ministerului Agriculturii să demareze eliberarea documentelor cu care fermierii pot obține în avans subvențiile APIA la hectar, prin intermediul instituțiilor bancare.


    Te-ar mai putea interesa

    Un nou ciclon aduce ninsori, ploi și frig. Unde vor scădea temperaturile cel mai mult Preț viței în viu la centrele de colectare, în funcție de rasă și greutate Un tânăr fermier din Lungulețu a transformat varza murată într-o afacere profitabilă

    Ultimele știri

    Ajutor de stat pentru fermierii care au pierderi din cauza prețului mic la cereale Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire