• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Hotărâre de Guvern: Plată de 4.000 euro/an, la APIA

    Roxana Dobre -

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a comunicat o decizie importantă privind activitatea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). La mijloc este o plată de 4.000 euro pe care ministerul o achită din bugetul de stat dar și o sumă de 60.000 de euro pe care agenția a încasat-o la începutul acestui an.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat astăzi, miercuri – 19 iulie pe site-un propriu, în dezbatere publică, un proiect de hotărâre de Guvern privind aprobarea participării Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură ca membru cu drepturi depline în cadrul Asociaţiei Panta Rhei constituite din agenţiile de plăţi care activează în domeniul agriculturii. Demersul presupune achitate unei taxe de 4.000 euro anual, din bugetul MADR.

    Ca să intre în vigoare proiectul are nevoie de aprobarea Guvernului și publicarea în Monitorul Oficial.

    Citiți și: APIA astăzi! Regula care taie fermierii de la plata subvenției pe suprafață!

    APIA a găzduit în luna octombrie 2022 conferința Internațională Pantha Rhei, unde au participat toate agențiile de plăți din UE

    Taxă anuală de 4.000 euro, achitată din bugetul MADR 

    Hotărârea pentru modificarea articolului 2 al Hotărârii Guvernului nr. 33/ 2011 privind aprobarea participării Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură ca membru cu drepturi depline în cadrul Asociaţiei Panta Rhei constituite din agenţiile de plăţi care activează în domeniul agriculturii prevede plata unei taxe de 4.000 de euro anual din bugetul MADR.

    ”Taxa anuală ce decurge din calitatea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură de membru cu drepturi depline al Asociaţiei Panta Rhei reprezintă echivalentul în lei a 4.000 euro şi va fi suportată de la bugetul de stat, prin bugetul anual aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de la capitolul 83.01 ”Agricultură, silvicultură şi vânătoare”, titlul ”Alte transferuri”, articolul 02 ”Transferuri curente în străinătate (către organisme internaţionale)”, alineatul 01 ”Contribuţii şi cotizaţii la organisme internaţionale”, se specifică în proiect.

    Citiți și: APIA găzduiește Conferința Internațională Pantha Rhei! Toate agențiile de plăți din UE, la București

    Schimb de experienţă şi idei între agenţiile de plăţi acreditate în sectorul fondurilor destinate agriculturii la nivelul UE

    Potrivit sursei citate, scopul Panta Rhei este acela de a coordona un grup informal de schimb de experienţă şi idei creat între agenţiile de plăţi acreditate în sectorul fondurilor destinate agriculturii la nivelul Uniunii Europene şi organismele coordonatoare ale acestora, în ceea ce privește implementarea de soluții tehnice informatice în vederea optimizării aplicării Politicii Agricole Comune (PAC).

    ”Obiectivele organizaţiei se pun în practică prin intermediul conferinţelor bianuale “Panta Rhei”. Acestea se desfășoară, de regulă, în lunile martie-aprilie şi octombrie noiembrie şi sunt organizate prin rotaţie de către statele membre participante. Conferințele Panta Rhei reunesc reprezentanţi ai statelor membre: directori generali ai agenţiilor de plăţi, reprezentanti ai managementului, conducători ai departamentelor IT, precum și de la nivelul Comisiei Europene (DG Agricultură, departamentul IT, alte direcţii conexe), Curţii Europene de Conturi (corpul auditorilor), care prezintă implicaţiile legale ale subiectelor discutate, preocupările Comisiei în reglementarea activităţilor din domeniu, concluziile auditărilor efectuate în statele membre”, se mai arată în document.

    Scopul Panta Rhei este acela de a coordona un grup informal de schimb de experienţă şi idei creat între agenţiile de plăţi acreditate în sectorul fondurilor destinate agriculturii la nivelul Uniunii Europene şi organismele coordonatoare ale acestora, în ceea ce privește implementarea de soluții tehnice informatice în vederea optimizării aplicării Politicii Agricole Comune (PAC).

    APIA a încasat 60.000 de euro pentru organizarea unei conferințe

    În perioada 20 – 22 octombrie 2009, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), sub patronajul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a organizat la Braşov cea de-a 36-a Conferință Panta Rhei, prima conferință Panta Rhei organizată în România. Ca urmare a succesului înregistrat de evenimentul găzduit în România, Secretariatul Panta Rhei a invitat APIA să devină membru deplin al organizaţiei Panta Rhei.

    Astfel, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 33/2011, a fost aprobată participarea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură ca membru cu drepturi depline în cadrul organizației Panta Rhei constituite din agenţiile de plăţi care activează în domeniul agriculturii.

    Calitatea de membru cu drepturi depline în cadrul organizaţiei Panta Rhei presupune plata de către toţi membrii a unei cotizații anuale în sumă fixă, stabilită de către grupul de coordonare al organizației și adoptată prin vot de către membrii organizației, care este utilizată în principal pentru susținerea cheltuielilor ocazionate de pregătirea conferințelor Panta Rhei de către țara gazdă, conform calendarului rotativ al organizării conferințelor Panta Rhei.

    Până în anul 2022 cotizația anuală a fost în valoare de 3.000 euro per stat membru iar contribuția acordată fiecărui stat pentru cheltuielile de organizare a conferințelor a fost de până la 40.000 de euro.

    Având în vedere contextul financiar european, efectele inflației cu impact asupra economiei statelor membre și creșterea costurilor pe care le implică asigurarea bunei desfășurări a conferințelor Panta Rhei, în anul 2022 grupul de coordonare al organizației Panta Rhei a propus ca, începând cu anul 2023, taxa anuală de membru Panta Rhei să se majoreze de la 3.000 euro la 4.000 euro iar contribuția acordată fiecărui stat membru pentru acordarea pentru acoperirea cheltuielilor de organizare de la 40.000 euro la 60.000 euro.

    În perioada 19-21 octombrie 2022, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a organizat la București, cea de-a 58-a conferință Panta Rhei, sub patronajul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În cadrul conferinței de la București a fost adoptată, prin vot, majorarea cotizației anuale de membru al organizației Panta Rhei de la 3.000 euro la 4.000 euro și creșterea de la 40.000 euro la 60.000 euro a contribuției ce se acordă fiecărui stat pentru cheltuielile de organizare.

    Ca urmare a aprobării prin votul exprimat de membrii organizației în cadrul sesiunii plenare a celei de-a 58-a conferințe Panta Rhei organizate la București în octombrie 2022, a majorării contribuției, România a beneficiat în februarie 2023 de rambursarea contribuției majorate la 60.000 euro pentru organizarea evenimentului.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!