• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cât costă un ou de găină la poarta fermei și în supermarket

  agrointeligenta.ro -

  Cât costă un ou de găină la poarta fermei în acest an, înainte de sărbătorile de Paști. Prețul în România pentru un ou de găină este în continuare mai mic decât prețul mediu la nivelul Uniunii Europene, a declarat preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

  În ceea ce priveşte preţul mediu al ouălor la poarta fermei, pentru cele din categoria M+L, ambalate în cofrag de 30 de bucăţi, acesta a crescut în anul 2022 cu 33% faţă de 2021, în România, în timp ce preţul mediu european s-a majorat cu 44%, conform Observatorului Preţurilor la nivelul Uniunii Europene (UE).

  Cât costă un ou de găină la poarta fermei

  Cât costă un ou de găină la poarta fermei

  Preţul mediu la poarta fermei în anul 2022, în România, a fost cel mai mic preţ dintre toate statele membre. În săptămânile 9 – 11 din acest an preţul la poarta fermei a fost de circa 0,59 lei/ou faţă de 0,75 lei/ou media la nivelul UE. În continuare preţul la poarta fermei în România este printre cele mai mici din UE – potrivit lui Ilie Van.

  În 2023, prețul mediu pentru un nou de găină s-a situat în prima parte a acestui an la un nivel de 0,59 de lei pentru un ou, la poarta fermei. Media europeană este de 0,75 lei/ou, susține Ilie Van, citat de Agerpres.

  În aceeași perioadă a anului 2021, conform lui Van, prețul mediu pentru oul de găină, la poarta fermei, era de 0,31 de lei, iar în 2020 a fost de 0,30 de lei.

  Citiți și: Care ar fi un preț corect pentru oul de țară?

  Cât costă un ou de găină în supermarket

  Cât costă un ou de găină în supermarket

  Ultima raportare INS privind inflaţia şi indicele preţurilor de consum arată că ouăle s-au scumpit în februarie 2023, faţă de februarie 2022, cu circa 34%, iar faţă de decembrie 2022 cu 2,43%. În marile lanţuri de magazine ouăle se vând în această perioadă cu preţuri cuprinse între un leu şi 1,8 lei/bucată, în funcţie de sistemul de creştere.

  Ouăle provenite din fermele avicole din România sunt proaspete şi sigure, au cea mai bună trasabilitate dintre toate produsele agroalimentare prin marcarea pe coaja oului a codului care identifică ţara unde se produce, judeţul, codul fermierului, dar şi sistemul de creştere, potrivit lui Ilie Van.

  Citiți și: Hrănirea găinilor ouătoare în funcție de vârstă: recomandări

  Consumul de ouă din România crește cu 50% în perioada Paștelui

  Consumul de ouă crește în România cu circa 50% în luna sărbătorilor pascale, spune Ilie Van care dă asigurări că producătorii naționali pot asigura necesarul pentru populație.

  ”În această perioadă premergătoare Sărbătorilor Pascale, există suficientă ofertă de ouă de consum pe piaţă, chiar dacă aceasta creşte cu circa 50% faţă de o lună obişnuită, adică un român consumă 30 de ouă faţă de media lunară de 21 de ouă. Apreciem că oferta de ouă este asigurată în procent de 100% din producţie internă”, a spus Ilie Van pentru Agerpres.

  Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) şi Ministerului Agriculturii, în România există 37 de milioane de găini ouătoare, din care 9 milioane în cele 248 de ferme avicole şi aproximativ 28 de milioane în gospodării individuale. Din aceste 9 milioane de găini existente în ferme, 57% produc ouă cu cifra „3” (găini crescute în baterii), 37% produc ouă cu cifra „2” (găini crescute în adăpost), 3,3% produc ouă cu cifra „1” (găini crescute în aer liber şi adăpost), 2,7% produc ouă cu cifra „0” (găini crescute în sistem ecologic).

  Datele statistice arată că producţia totală de ouă din ultimii ani a fost cuprinsă între 5,5 şi 5,9 miliarde de ouă/an.


  Te-ar mai putea interesa

  Noi alerte meteo. ANM avertizează cu privire la un fenomen periculos în următoarele două zile O uriașă fermă de porci a intrat în faliment. Investitorii au pierdut zeci de milioane de euro Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân

  Ultimele știri

  Plata ajutorului de 25 lei/familia de albine. Termenul oficial privind virarea banilor în conturi Plafonare de preț pentru fermierii care dețin tractoare și alte mașini agricole Auchan aduce în prim plan importanța agriculturii regenerative și a decarbonizării la prima ediție Climate Supplier Event