• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fonduri UE pentru roboți de muls și automatizare în ferme. Marcel Boloș, MIPE: Până la 3 milioane de euro pe proiect

    Roxana Dobre -

    Roboți de muls, roboți de furajare și alte sisteme de automatizare în fermă reprezintă echipamente pe care fermierii le pot achizițion cu ajutorul fondurilor europene pentru digitalizare. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că proiectele de investiții pot fi finanțate până la un plafon de 3 milioane de euro, iar bugetul alocat programului de digitalizare se ridică la 150 de milioane de euro.

    Producătorii agricoli și crescătorii de animale care vor să investească în automatizarea exploatațiilor vor primi fonduri dintr-un buget de 150 de milioane de euro. Tot pentru agricultură MIPE va pune la dispoziție instrumente financiare în cuantum de 400 de milioane de euro pentru investiții de tip private equity (investiții de capital), adică deținerea de acțiuni la companii private. Această formă de ajutor va înlocui până în 2028 finanțările de tip grant (subvenție).

    Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

    Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat în premieră pentru emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, ediția de astăzi, luni – 3 aprilie care sunt instrumentele financiare de care vor beneficia fermierii în acest an prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

    ”Noi prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) avem două tipuri de acțiuni pe care vă și rog să le popularizați, lumea le înțelege cu jumătate de unități de măsură și poate nu sunt promovate și nici noi nu facem diligențele necesare pentru pentru a fi promovate. Avem așa: 150 de milioane de euro, ghidul este în consultare publică, și am luptat ca să avem componenta de agricultură și industrie alimentară acolo și este pe zona de digitalizare, automatizare și robotizare în ferme. Am avut discuții chiar cu reprezentanții câtorva asociații de fermieri și împreună cu ministrul Daea (Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale) și le-am explicat că digitalizarea nu trebuie văzută ca și programul pe calculator, cu imprimantă, cu PC. Da, sunt componente în procesul de digitalizare, dar noi vedem mai mult decât digitalizare, vedem și robotizarea, sigur, automatizarea, roboți de furajare, roboți de curățire, roboți de muls. Sunt investiții pe care noi le urmărim. Sunt proiecte în valoare de până la 3 milioane de euro pe care le-am gândit”, a explicat Marcel Boloș pentru emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1.

    Citiți și: Propunerile tinerilor fermieri din grupul de lucru Agrinnovator, ascultate de ministrul Marcel Boloș

    Ghidul final pentru investiții în digitalizare – lansare în luna iunie

    Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a explicat că ghidul pentru bugetul de 150 de milioane de euro se află în dezbatere publică și cel mai probabil va fi lansat oficial în luna iunie.

    ”Ghidul, repet, se află în consultare publică și sunt bineveniți toți cei care sunt interesați. Poate vom face și o întâlnire pentru a intra mai în detaliu cu cei din zona unităților de producție și a celor care intenționează să-și automatizeze ferma. Noi am lăsat ghidul în consultare mai mult timp, este până la mijlocul lunii aprilie consultarea, dar bine ar fi să reușim să îl lansăm cu luna iunie pentru că spre exemplu, o fermă complet automatizată e un pas important. Sigur că mulți dintre cei care poate produc în serie sau cei care au volume de producție mai mari deja au aceste investiții  și le-au pus la punct. Dar cred că încă mai sunt mulți fermieri care caută astfel de finanțări și chiar aș fi foarte bucuros dacă acest lucru s-ar populariza”, a mai punctat oficialul guvernamental.

    Acesta a explicat că banii vor ajunge la fermieri sub formă de cofinanțare, prin granturi de până la 70%. ”Cofinanțarea noi putem să o dăm în limita granturilor ajutorului de stat, care este valabil peste tot la nivelul Uniunii Europene. Sigur că dacă este o intreprindere mică-mijlocie, atunci grantul merge până la 70% și diferența o reprezintă cofinanțarea. Deci aceasta ar fi, să zicem, o primă linie de finanțare”, a oferit detalii ministrul.

    Instrumente financiare în cuantum de 400 de milioane de euro

    A doua linie de finanțare pe care MIPE o pregătește se referă la instrumentele financiară pentru agricultură. Alocarea financiară va fi de 400 milioane de euro iar banii vor fi acordați sub formă de investiții de tip private equity.

    ”A doua linie de finanțare ar fi instrumentele financiare. Poate sună straniu pentru cei care ne urmăresc și se întreabă ce caută instrumentele financiare în agricultură? Sunt 400 de milioane de euro pe care putem să îi alocăm sub formă de investiții de tip private equity (investiții de capital). Suntem în plin proces de selectare a fondurilor de investiții”, a mai spus Marcel Boloș pentru emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1.

    Citiți și: Cum arată ferma cu 3.680 de bovine şi cea mai mare rotativă de muls din România

    Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a explicat punctual ce înseamnă private equity și cum îi va ajuta acest tip de finanțare pe fermierii din România.

    ”Private equity înseamnă că se cumpără acțiuni sau părți sociale la firmele care încă nu sunt listate la bursă, important acest lucru.  Deci nu trebuie să fie să zicem o vânzare de acțiuni în care să intre fondul ca și acționar majoritar, ci doar o parte din acestea iar cu banii respectivi se finanțează dezvoltarea firmei respective, fermei. Dar sunt bani care rămân, nu trebuie să se plătească dobânzi pentru ei. Sunt 20 de fonduri de investiții care trebuie selectate după cum rezultă din PNRR, dar am impus celor care vin și urmează să se încheie contracte cu dumnealor, ca domeniile acestea care privesc agricultura și industria agro-alimentară să fie obligatorii pentru a căuta în economie acele entități care fie sunt rentabile deja, fie că au un potențial în piață foarte mare. Și atunci cele două bugete pe care le avem, unul de 150 de milioane de euro și celălalt de 400 de milioane de euro, sunt iarăși un impuls”, a mai spus șeful MIPE.

    Acesta a completat că cele 400 de milioane de euro sunt alocate pentru mai multe domenii iar agricultura se află printre ele. În plus ministrul a precizat că tendințele de finanțare a agriculturii, și nu numai, sunt în schimbare iar din 2028 granturile vor fi înlocuite de instumentele financiare de tip private equity.

    ”Sunt mai multe domenii pentru care se va aplica, din producție, din industrie dar agricultura nu poate fi exclusă. Probabil că din toamnă o să avem întreg portofoliul de fonduri de investiții selectat trebuie să facem o întâlnire comună între fondurile de investiții pentru că sunt banii noștri, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este cel care asigură finanțarea deci practic ar trebui să punem față în față cele două părți pentru a prezenta oferta fondurilor de investiții pentru acest tip de finanțare. Este greu dar este un mecanism viabil. România din 2028 va trebui ca finanțările să și le orienteze spre zona aceasta de instrumente financiare pe care Comisia Europeană (CE) le susține și pe bună dreptate granturile ușor, ușor probabil vor ieși din mecanismele de finanțare”, a mai arătat ministrul prezent la emisiunea Agrostrategia de la TVR1, care poate fi urmărită în fiecare zi, de luni până joi, de la ora 10:00.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!