Eurostat: În UE, în ultimii 15 ani, s-au închis 5,3 milioane de ferme
Violina Gorcinschi -Eurostat a efectuat o analiză numărului total de ferme și evoluția acestuia din 2005 până în 2020. Rezultatele au arătat că numărul de ferme din UE a scăzut cu circa 37% în 15 ani. Cel mai mult au avut de suferit fermele mixte, care au înregistrat o scădere de 2,6 milioane de unități, iar fermele specializate în culturi au scăzut cel mai puțin pe parcursul perioadei analizate.
În 2020, în UE s-au înregistrat cu 5,3 milioane mai puține ferme, de 9,1 milioane de unități, decât în 2005. Astfel, declinul este de aproximativ 37% conform datelor publicate astăzi, luni – 3 aprilie, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Clasificarea fermelor s-a făcut în funcție de activitățile care domină veniturile agricole. Există ferme mixte, care obțin venituri în urma mai multor activități, altele, în principal, de pe urma culturilor sau a animalelor. Fermele specializate sunt acelea în care cel puțin 2/3 din producția totală standard a fermei este reprezentată de o singură activitate.
Cu toate că, în 2020, existau mai puține ferme în UE din toate tipurile enumerate decât în 2005, declinul la anumite tipuri de ferme a fost mai mare decât la altfel. Astfel, s-a înregistrat o scădere de 2,6 milioane la fermele mixte, de 1,6 milioane la fermele specializate în creșterea animalelor și de 0,9 milioane la fermele care câștigă din culturi.
În 2020, aproximativ 58% din totalul de ferme din UE erau specializate pe culturi, iar puțin peste 1/5 (22%) din ferme se ocupau cu creșterea animalelor – produse lactate (5% din toate fermele), exploatații pentru creșterea și îngrășarea bovinelor, porcinelor, ovinelor, caprinelor și altor animale erbivore (fiecare cu 4%). În legătură cu fermele mixte, acestea reprezentau 19% din totalul de unități agricole de la nivelul UE.
România, printre țările cultivatoare
Peste jumătate din suprafața agricolă utilizată (UAA), respectiv 52%, din UE era la fermele specializate în cultivarea plantelor, aproximativ 1/3 (33%) la fermele care se ocupau cu creșterea animalelor, iar restul de 15% la fermele mixte.
Cea mai mare pondere a fermelor din UE care se ocupă de culturi s-a înregistrat în numeroase state din Europa de Este, de exemplu: Bulgaria (73% din totalul fermelor din țară), Ungaria (72%), România (67%), precum și în statele mediteraneene ca Grecia (74%), Malta (63%) și Croația (61%). În aceste țări există condiții favorabile de creștere a anumitor feluri de cereale, fructe și/sau măsline.
În ceea ce privește fermele specializate în creşterea animalelor sunt dominante în câteva ţări din nord-vestul Europei, cum ar fi Luxemburg (82% din toate fermele), Irlanda (79%) şi Ţările de Jos (58%).