• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sistem cu cod QR pentru producătorii din piețe. Teodor Birț, AAPR: ”Încercăm să fim mult mai transparenți”

    Angelica Lefter -

    Proiecte de modernizare și digitalizare vor fi puse în practică pentru piețele agroalimentare din România în scopul de a veni mai aproape de producătorii locali, dar și cumpărători.

    O prezentare la nivel general a modalităților de a aduce piața mai aproape de consumatori, a a avut loc în cadrul evenimentului ”Piața agroalimentară – continuitate pentru comunitate”, care s-a desfășurat, marți – 4 aprilie, la București. Asociația Administratorilor de Piețe din România (AAPR) a marcat 10 ani de la ȋnființare prin prezentarea bilanțului activității, dar și a planurilor de viitor.

    ”Avem modele, Asociația Mondială a Piețelor din care facem parte. Am descoperit că nu suntem singuri, unii spun că piețele dispar, dar nu este adevărat. (…) Am reușit să cunoaștem oameni și idei noi. Avem ideea noastră să susținem că avem soluția pentru ceea ce înseamnă depozitele zonale de legume și fructe. Am reușit în acești 10 ani să fim o voce cunoscută la Guvernul României, prin vizitele pe care le-am avut la MADR, de asemenea în Parlamentul României, trebuie să fim prezenți. În ultimii 3 ani am luat la pas bazinele legumicole, am vizitat plantații, culturi, solarii, am stat de vorbă cu factori de decizie din zonele respective pentru a identifica soluții ca produsul românesc să ajungă cât mai mult pe tarabă. Nu mai putem să ne uităm la acel șablon apărut acum 20-30 de ani”, a declarat Teodor Birț, președintele Asociației Administrațiilor de Piețe din România.

    Platformă online cu informații despre închirierea spațiilor în piețe

    În următoarele luni, Asociația Administratorilor de Piețe din România (AAPR) va lansa, o platformă online, unde vor fi publicate, periodic, toate informațiile necesare pentru închirierea sau rezervarea spațiului de vânzare din toate entitățile membre.

    De asemenea, proiectul ”Plata cu cardul la piață” va fi extins, iar cumpărătorii vor putea verifica atestatele producătorilor, prin scanarea codurilor QR de pe standuri. Teodor Birț, președintele Asociației Administrațiilor de Piețe din România a explicat că metoda codului QR a fost implementată mai întâi la piața din Alexandria, dar urmează să fie pusă în practică în întreaga țară.

    ”Codul QR este o altă modalitate prin care încercăm să fim mult mai transparenți, este implementată metoda la piața din Alexandria și se va extinde și la celelalte piețe din țară. Este vorba despre un cod care poate fi tastat de oricine pe telefon, iar în urma acestei tastări putem să avem în prima fază datele de identificare ale celui care este la masă, deci practic putem verifica dacă este producător și dacă produsele pe care le are pe masă corespund cu cele pentru care este producător. Știți foarte bine că una dintre temerile celor care vin să cumpere din piață este de a nu fi păcăliți, în sensul în care să nu meargă la standurile de producători și să dea peste comercianți acolo, dar prin această metodă au siguranța că fac aceste cumpărături de la producător”, a explicat Teodor Birț.

    În ceea ce privește baza de date, aceasta aparține AAPR, având în vedere faptul că legislația cere ca Asociația să dețină toate aceste informații, care, iată, pot ajuta acum în punerea în practică a acestui larg proiect de transparentizare a fluxului produselor alimentare. Deja codurile QR sunt implementate în piețele din Alexandria, Tulcea și urmează Sibiul.

    ”Este baza de date a noastră având în vedere că legislația ne obligă să avem toate datele de identificare ale producătorilor. Acest lucru a fost foarte bine primit până acum, este un model bun cel de la Alexandria și îl vom aplica și în celelalte piețe. Este un prim pas în ceea ce înseamnă digitalizare, suntem conștienți că trebuie să ne aliniem cu tot ceea ce înseamnă modernism, tehnică, și în acest sens facem pașii pe care considerăm că putem să-i facem. Deja sunt codurile QR în piețe, în piața din Alexandria, de anul trecut, iar în celelalte piețe deja se lucrează. La Tulcea cred că este deja gata, urmează Sibiul și celelalte administrații ale piețelor din țară”, a mai spus Teodor Birț.

    Pe de altă parte, președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România (AAPR), a subliniat că românii pot avea garanția unei alimentații sănătoase putând verifica proveniența alimentelor pe care le achiziționează de la producătorii autohtoni. De asemenea, a menționat că piețele pot deveni un punct de atracție turistic, așa cum se întâmplă în alte state.

    La aniversarea de 10 ani a AAPR au luat parte și ministrul Agriculturii, Petre Daea, și președintele Comisiei de Agricultură din Senatul României, George Scarlat.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!