• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un șef de la Bruxelles se împotrivește creșterii subvențiilor APIA!

    Roxana Dobre -

    Subvențiile fermierilor români nu vor fi majorate în actualul exercițiu financiar. Sumele stabilite pentru banii europeni nu vor fi majorate până în 2027, a declarat Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene, chiar dacă agricultorii cer majorarea plafoanelor alocate agriculturii.

    Frans Timmermans, Vicepreşedinte al Comisiei Europene, a declarat că producătorii agricoli nu vor primi subvenții mai mari până în 2027, când se termină actualul exercițiu financiar al Politicii Agricole Comune (PAC). Bugetul UE pentru subvenții agricole nu trebuie să fie susținut în perioada următoare, în ciuda solicitărilor de a mări fondul agricol, a susținut acesta.

    Citiți și: S-a votat în Parlamentul European! Subvenții APIA mai mari pentru fermierii români!

    Pentru vicepreședintele Timmermans, cheia este să demonstreze că UE poate reorienta bugetul PAC ”într-o direcție care îi ajută și pe fermieri să-și schimbe atitudinea” (foto: euractiv.com)

    Frans Timmermans spune că rapoartele arată o gravă fraudare de către beneficiari a sumelor alocate fermierilor

    Frans Timmermans a argumentat că rapoartele din ultimii ani ale Oficiului European de Luptă Antifraudă Fiscală (OLAF) arată o gravă fraudare de către beneficiari a sumelor alocate fermierilor.

    ”Trebuie să începeţi prin a întreba dacă fondurile pe care le avem, 387 de miliarde de euro este o sumă uriaşă, sunt cheltuite în mod corect în acest moment? Nu cred că este cazul”, a spus oficialul european, conform Euractiv.com.

    Vicepreşedintele Comisiei Europene a arătat că Politica Agricolă Comună (PAC), unul dintre cele mai mari programe de subvenţii agricole din lume, reprezintă deja aproximativ o treime din bugetul Uniunii Europene şi că nu are rost ca acest program să fie alimentat cu noi fonduri.

    Citiți și: Anunțul șefului APIA pentru fermierii care au cerut subvenții în acest an!

    Frans Timmermans crede că majorarea alocării este dorită doar de un ”grup mic de fermieri”

    Vicepreşedintele Comisiei Europene susţine că UE trebuie să redirecţioneze bugetul PAC ”într-o direcţie care îi va ajuta pe fermieri să-şi schimbe obiceiurile, deo arece mulţi fermieri vor să schimbe modul în care fac lucrurile”.

    „Credeți sincer că va exista o circumscripție uriașă în statele membre care va spune „Să dăm mai mulți bani agriculturii?” a întrebat el, adăugând că „nu există niciun stat membru” care să pledeze pentru distribuirea mai multor bani pentru agricultură.

    „Aș prefera să fiu mai realist. Chiar dacă nu este o viziune populară de spus, priviți realitatea”, a mai spus acesta.

    Frans Timmermans este nemulţumit de modul în care funcţionează DG Agri în domeniul tranziţiei ecologice, dar afirmă că tinerii funcţionari care ajung în structurile Comisiei Europene vor face pasul către evoluţia agriculturii către sustenabilitate.

    Actualul program PAC 2021-2027 ar trebui să contribuie la tranziţia către un viitor mai ecologic şi mai durabil pentru agricultură, aşa cum este prevăzut de politica alimentară emblematică a UE, strategia ”Farm to Fork”, numai că bugetul alocat a fost redus de inflaţie, care în unele state membre a depăşit 10%, peste care s-a suprapus majorarea exponenţială a preţurilor la inputuri, cum ar fi îngrăşămintele şi hrana pentru animale, din cauza invaziei ilegale declanşată de Federaţia Rusă asupra Ucrainei.

    Situaţia respectivă l-a determinat pe Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură, să solicite un pachet mai mare pentru următoarea perioadă de finanţare, dar cererea sa a fost respinsă de Frans Timmermans, care afirmă că de fapt majorarea alocării este dorită doar de un ”grup mic de fermieri”.


    Te-ar mai putea interesa

    Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură