• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Anunțul șefului APIA pentru fermierii care au cerut subvenții în acest an!

    Roxana Dobre -

    Anunțul șefului APIA pentru fermierii care au cerut subvenții în acest an! Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a anunțat cum se vor derula verificările în acest an, când va fi extras eșantionul de control și ce trebuie să știe fermierii ce vor fi controlați de funcționari.

    Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat luni, 10 iulie, în cadrul emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1 că la această dată toate cele 759.000 de cereri au fost exportate din aplicația IPA Online unde au fost depuse de fermieri, în bazele de date ala APIA. Șeful agenției de plăți a menționat că eșantionul de control va fi extras în această săptămână și ulterior verificările vor demara la nivelul fiecărui județ.

    Citiți și: Adio subvenții APIA pentru terenuri nelucrate! Controale noi care se fac acum!

    APIA va demara controalele în ferme

    Adrian Pintea a anunțat pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 10 iulie ce se întâmplă acum la APIA cu cererile depuse de fermieri pentru campania 2023.

    ”Anul 2023 a fost destul de dificil. De ce? Pentru că s-a început o nouă programare, o nouă Politică Agricolă Comună (PAC) 2023-2027. Acesta a fost motivul pentru care noi am prelungit termenul de depunere a acestor cereri până la sfârșitul lunii mai, fără penalități, astfel încât toți fermierii să poată să vină și să ceară subvențiile pentru acest an. Și cu toate că sincer nu mă așteptam să închidem atât de bine, s-a închis foarte bine campania anului 2023. Avem undeva 759.000 de fermieri cu o suprafață de 9.986.000 de hectare în comparație cu anul anterior, mai puțini fermier. Acest trend se păstrează deja din anii trecuți când suprafața a crescut undeva cu vreo 53.000-56.000 de hectare față de anul anterior. Ce face APIA acum? Știm că toate cererile se primesc în aplicația IPA online, iar acum aceste au fost importate în baza mare de date”, a spus șeful APIA.

    Citiți și: Șeful APIA anunță cine sunt fermierii care primesc acum toți banii în conturi

    Ce presupune un control administrativ la APIA

    Adrian Pintea a explicat ce sunt controalele administrative, primul nivel de verificări care încep după finalizarea depunerii cererii unice.

    ”În momentul de față au început controalele administrative. Adică toți fermierii care au depus cerere în anul 2023 trec printr-un control administrativ, adică se verifică documentele depuse, dacă sunt erori, dacă sunt probleme, dacă există suprapuneri. Dar cu acest tip de control pot spune că suntem deja pe ultima sută de metri, deja finalizăm aceste verificări”, a spus Pintea.

    Subvenții APIA. Eșantionul de control, extras în această săptămână

    Șeful APIA a mai anunțat în cadrul emisiunii AgroStrategia că în această săptămână va fi extras și eșantionul de control pentru campania 2023, atât pentru sectorul vegetal cât și pentru crescătorii de animale. De precizat că pentru cei din urmă autoritatea responsabilă și delegată de APIA să efectueze verificările este ANZ.

    ”Săptămâna aceasta vom extrage eșantioanele de control pentru anul de cerere 2023, controale care vor începe în momentul în care se extrage lista cu fermieri. Eșantionul se transmite către centrele județene, unde serviciile de specialitate, serviciul control teren, împreună cu colegii de la biroul inspecțiii, vor demara controale efective în teren, controale care trebuie finalizate până în data de 30 septembrie, astfel încât în perioada 1 octombrie – 15 octombrie toate rapoartele de control pe care le-au efectuat în teren să fie introduse în sistemul informatic, iar în final toți fermierii să aibă șanse egale pentru a intra la plata avansului”, a menționat directorul general al APIA.

    Ce trebuie să știe fermierii care ”pică” la control clasic în teren

    Adrian Pintea a dezvăluit și cum se vor derula controalele în teren în campania de subvenții 2023 și ce trebuie să știe fermierii care pică la acest tip de verificări. În acest an eșantionul de control va fi de circa 5% din numărul de fermieri care au depus cererea de plată la APIA.

    ”Controalele acestea în teren sunt specifice anilor anteriori, adică controlul clasic care se desfășoară cumva pe două paliere. Unul, pe baza analizei de risc unde intră fermierul care are foarte multe forme de sprijin sau este un fermier foarte mare sau cu multe scheme de plată și cu o sumă foarte mare de bani. Și în același timp la fel este tot pe analiză de risc, fermierul care este la limita eligibilității, adică cel cu un hectar să zicem extremele. Plus se iau astfel încât din fiecare formă de sprijin să fie extras acel eșantion de 5% din numărul total de fermieri care au depus cereri anul acesta”, a spus Adrian Pintea.

    Acesta a completat că în cazul controlului clasic pe teren, funcționarii APIA vor merge ca și în alți ani să verifice informațiile înscrise în cererea de plată, în ferme. ”Pentru controlul clasic, colegii mei din centrele județene vor merge pe baza listei care este transmisă de la aparatul central și vor verifica ceea ce au declarat fermierii și vor măsura cu aparat GPS suprafețele și ceea ce au declarat ei în cererea de plată”, a mai spus Adrian Pintea.

    Potrivit directorului APIA, al doilea tip de control este cel prin metoda teledetecție cu imaginile satelitare, în care pe baza spectrului de culori, se verifică culturile care au fost declarate de către fermieri, dacă este grâu, porumb sau alte culturi care au fost declarate în cererile de plată.

    Subvenții APIA 2023. Cum află fermierii dacă sunt în eșantionul de control

    Adrian Pintea a explicat pentru emisiunea AgroStrategia și cum află fermierii exact, în campania 2023 dacă se află pe lista de control în teren sau teledetecție a APIA.

    ”Eșantionul de control este extras, se transmite pentru fiecare județ în parte. Funcționarii își fac un plan de control, adică să vadă pe fiecare fermier când îl controlează, cum, astfel încât să se încadreze în limita stabilită, cum spuneam 30 septembrie. Fiecare fermier care este în eșantionul de control va fi anunțat cu 48 de ore înainte, astfel încât fermierul să fie prezent în momentul în care se face controlul la fața locului, fie că vorbim de vegetal sau de zootehnie. Știm deja din anii trecuți că controalele pe zootehnie au fost delegate către colegii noștri de la ANZ, care verifică bovinele și partea de ovine și caprine. La fel, pentru cele două măsuri de bunăstare porc și pasăre, controalele în teren sunt delegate celor de la ANSVSA, respectiv pe fito-sanitar măsurile pe care noi le-am delegat către ei privind pesticidele și ceea ce au ei în obiectul de activitate. Cum spuneam, fermierii sunt notificați  astfel încât să fie la fața locului pentru a se face controlul în prezența acestora și raportul de control să fie contrasemnat de către fermier că a participat și a luat la cunoștință de ceea ce s-a constatat la control”, a mai explicat Adrian Pintea.

    Ghidul fermierului la control. Verificările prin monitorizare, un nou tip de control la care intră toți fermierii

    Conform lui Adrian Pintea, pe lângă cele două metode de control, clasic și teledetecție, anul 2023 aduce un o noutate pentru fermieri, prin introducerea verificărilor prin monitorizare.

    ”Anul 2023 este primul an când vine al treilea tip de control, așa numitul monitoring ”de monitorizare”, adică unde toate cererile vor fi supuse acestui tip de control, în care noi avem imagini satelitare, aproape să-i spunem așa, în timp real, în care se verifică cumva amplasamentul, culturile care au fost declarate, astfel încât ăsta, să zicem, acest control de monitorizare are cumva rolul de a verifica poziționarea acestora astfel încât să nu apară erori, suprapune supradeclarări astfel încât să mergem cu cererile cât mai corecte și complete”, a mai adus lămuriri directorul general al APIA.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Adrian Pintea, Director General APIA (10.07.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Răsadurile de ardei se îngălbenesc. Cauze, remedii

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură