• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Puiu Badea, supranumit ”Regele murăturilor”, se pregătește de primele livrări din acest an: ”Avem comenzi duble față de 2013. Cea mai cerută este zeama de varză acră”

    agrointeligenta.ro -

    Afacerea cu murături i-a adus unui călărășean nu doar faimă, ci și un profit sigur, obținut în urma a doar patru luni de activitate intensă pe an.

    Cinci ani i-au trebuit lui Puiu Badea, fost agent la Poliția Rutieră în Călărași, să descopere rețeta murăturilor perfecte, a legumelor în saramură. Astăzi, brandul său ”Puiucu” – așa cum îl strigă soția, este printre cele mai căutate în rețeua unui mare hipermarket din România, iar comenzile din acest an au atins un nou record: 130 de tone, din care 30 de tone de varză acră și zeamă de varză.

    Pregătirea murăturilor Puiucu (www.muraturiasortate.ro) a luat startul pe 1 septembrie. Se lucrează intens patru luni pe an, dar veniturile adunate sunt suficiente pentru ca familia Badea să aibă un trai liniștit. Legumele sunt cumpărate an de an de la producătorii din localitatea Matca Galați, unde ”Regele murăturilor” și nepotul său merg personal să aleagă cele mai frumoase și mai sănătoase gogonele, varza sau catraveții.

    DSC_0685 DSC_0674”Anul acesta s-au dublat comenzile. De fapt, noi cam tot ce punem, punem pe comandă. Mai facem câteva tone în plus pentru familia noastră sau pentru cine mai are noroc să prindă. Cea mai mare cantitate o livrăm în hipermarketurile Carrefour, care anul acesta ne-au cerut o cantitate record de zeamă de varză, la sticlă. Este un produs foarte căutat, care la noi este de o calitate deosebită, cu o culoare frumoasă de la sfecla roșie, cu firicele de mărar, o delicatesă pentru acrit ciorbele de iarnă sau pentru a drege mahmurela”, a declarat Puiu Badea pentru Agrointeligența.

    Murate în saramură la butoi

    Toate murăturile Puiucu sunt acrite în saramură, la butoi, cu multe condimente și ierburi aromate dintre care nu lipsește piperul, țelina, hreanul și usturoiul. În borcanele de murături asortate, mândria casei, fostul polițist are grijă să pună tot ce trebuie ca legumele să se țină la fel ca la butoi, iar unul dintre secretele sale este frunza proaspătă de vișin. ”Punem tot ce trebuie, ca să fie pe gustul nostru. Sunt murături făcute ca acasă, din care nu lipsește nimic, nu ne zgârcim la condimente, iar prețul murăturilor noastre, este, din cea ne-a spus și lumea, unul corect”, mai spus Badea. De departe, secretul delicateselor sale este saramura, la care nu vrea nici în ruptul capului să spună rețeta. Declară însă că folosește sare mare din comerț, dar o alege pe cea curată, fără pământ. ”Nu pot să spun câtă sare pun, că în fiecare an potrivesc saramura. Totul e să guști și să își dai seama când e proporția perfectă”, spune, misterios, Puiucu. Tot el spune că important este și mediul în care se țin butoaiele, că este nevoie de o temperatură constantă, așa că cu greu a găsit în Călărași un depozit unde să poată depozita în condiții optime sutele de butoaie cu ”asortate”.

    DSC_0680 DSC_0678 DSC_0690 DSC_0692Din butoaiele anul 2014 nu lipsesc castraveții și gogonelele acre, varza murată, dar nici delicatesele casei, între care pepenele murat, conopida murată, morcovii la saramură și chiar perele și mere acre. ”Urmăm tradiția. Punem și pepene roșu, și pepene galben, o nebunie. La pere, saramura are miros de compot cum numai la noi găsești. Pentru gospodine, anul acesta facem din nou borcanele de sarmale, adică foile de varză de-a gata, ce nu mai trebuie puse la desărat, ci sunt bune de împachetat sarmăluțele. Deasupra nu uităm să punem varză tocată, de nelipsit în oală și care păstrează aroma de la butoi”, dezvăluie Puiu Badea. Anul acesta, în premieră, pentru clienții cu mai multă dare de mână, dar și pentru cei care vor să facă un cadou deosebit, brandul Puiucu va vinde murături asortate la butoiaș de lemn, acesta putând fi folosit și în anii următori.

    ”Pentru cei ce cred că este ușor să faci bani din murături, le spun că nu este așa cum cred ei. Este mult de muncă, de multe ori sunt pierderi uriașe și este nevoie de experientă să ajungi să poți avea tone de murături care să păstreze toate aceeași calitate și gust. Poate așa se explică și succesul brandului nostru – Puiucu, pe care l-am crescut încet, dar frumos, câștigându-ne și fidelizându-ne clienți de la an la an”, a concluzionat călărășeanul.

    Urmăriți și reportajul despre murăturile Puiucu, difuzat în cadrul emisiunii ”Cultivat în România” din 11 octombrie 2014, pe România TV


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!