• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Despăgubiri de secetă! Buget de 870 de milioane de lei. Ministrul Daea: Așteptăm acordul Comisiei Europene

    Roxana Dobre -

    După ce Asociația Forța Fermierilor, a solicitat Ministerului Agriculturii să notifice de urgență Comisia Europeană pentru acordarea despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară de anul trecut, cererea a fost pusă în practică. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că sprijinul a fost notificat Comisiei Europene pentru un cuantum de 870 de milioane de lei ce va ajunge într-un timp record la fermieri.

    Pe 26 ianuarie, AFF a cerut, public și imperativ, ministrului Agriculturii, Petre Daea, să acorde agricultorilor despăgubirile de secetă la culturi de primăvară și, implicit, să demareze de urgență procesul de notificare a Comisiei Europene pentru acordarea ajutorului de stat legat de aceste despăgubiri. Fără obținerea acestui acord, procesul de adoptare a unei Ordonanțe de Urgență care să legifereze plata acestui ajutor, vital pentru fermierii din sectorul vegetal care au fost loviți crunt de secetă în anul 2022, nu poate avansa. ”Este necesar ca plata acestor despăgubiri să nu înceapă mai târziu de 1 mai 2023”, a arătat AFF în adresa reiterată pe data de 27 martie către MADR.

    Astăzi, vineri – 7 aprilie, ministrul Petre Daea a confirmat că s-a transmis la Bruxelles o notificare pentru acest sprijin cerut de fermieri. Astfel, Daea a anunțat că proiectul de Hotărâre de Guvern care aduce despăgubirile pentru secetă, culturile de primăvară, a fost transmis Comisiei Europene iar banii vor ajunge la fermieri în termen de 30 – 35 de zile, termen ce va curge din momentul în care se va primi aprobarea Comisiei.

    Citiți și:

    AFF solicită Guvernului și MADR să plătească fermierilor despăgubirile la culturile de primăvară! (26 ianuarie 2023, joi)

    Conform declarațiilor făcute de Petre Daea, după adresa AFF din 26 ianuarie cu privire la acordarea despăgubirilor de secetă, la o săptămână distanță, joi, în data de 2 februarie, sprijinul a fost notificat la Bruxelles.

    ”Noi așteptăm ca în zilele următoare să vină o astfel de aprobare, avem actul normativ, vom da drumul pe calea de avizarea juridică. Dăm pentru culturile care au fost afectate anul trecut și au fost însămânțate în primăvara anului în primăvară. În funcție de aprobarea care va veni de la Comisia Europeană, apreciem noi că în termen de 30-35 de zile vor ajunge banii la fermieri. Dar termenul depinde și în funcție de data la care va sosi aprobarea de la CE”, a anunțat Petre Daea, răspunzând unei întrebări adresate de jurnaliști.

    Citiți și: AFF – solicitări urgente pentru ministrul Daea: Notificarea CE pentru despăgubirile de secetă și eliberarea adeverințelor APIA (27 martie 2023, duminică)

    Fermieri vor primi despăgubiri pentru culturile de primăvară

    Bugetul alocat pentru despăgubiri este de 870 milioane de lei

    Petre Daea a dezvăluit și care este bugetul alocat pentru despăgubiri, și care va sta la baza calculelor pentru cuantumurile acordate pentru despăgubiri.

    ”Da, știu suma acesta este trecută în proiectul pe care l-am făcut. Pentru calamități este vorba de 870 de milioane de lei”, a mai dezvăluit ministrul.

    Petre Daea mesaj pentru fermierii din stradă: Și eu protestez

    Petre Daea a fost chestionat și în legătură cu protestul fermierilor români care au ieșit astăzi în stradă în mai multe județe ale țării, inclusiv la porțile Ministerului Agriculturii.

    ”Și eu protestez și le spun că sunt alături de ei, așa am început și voi fi alături tot timpul de fermieri. Și le spun: Dragi fermieri, am fost, sunt și voi rămâne alături de dumneavoastră. Vă respect pentru munca dumneavoastră și facem eforturi uriașe din partea Guvernului astfel încât să putem atenua efectele negative ale momentului”, a mai transmis ministrul.

    Citiți și: Suceava: Sute de fermieri cu utilaje agricole protestează în Vama Siret


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale