• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oficial polonez: Am ajuns la un acord cu Ucraina. Suspendăm temporar importurile până cel puțin în iulie

    Violina Gorcinschi -

    Importurile de cereale din Ucraina vor fi suspendate temporar cel puțin până în iulie, a declarat sâmbătă pentru TVP Info ministrul adjunct al Agriculturii, Janusz Kowalski. Acesta reproșat conducerii din Uniunea Europeană lipsa de reacție în privința crizei fermierilor polonezi și a acuzat anumite entități europene că ar avea un interes în a sabota relațiile polono-ucrainene. Ministrul Agriculturii din Polonia se va întâlni în această săptămână cu omologul său din Ucraina, pentru a bate palma cu privire la rezolvarea problemei cerealelor ucrainene.

    Cel de-al doilea șef de la Agricultură din Polonia a declarat, mândru, că autoritățile autohtone au reușit să rezolve singure problema importurilor de cereale din Ucraina.

    „Uniunea Europeană nu a făcut nimic pentru a ajuta fermierii polonezi. Eficacitatea noului ministru al Agriculturii, atât cu sprijinul prim-ministrului, cât și al Președintelui, deoarece acest lucru a rezultat și în urma discuțiilor cu președintele Zelensky, a arătat că suntem capabili să ajungem la un acord cu Ucraina și să suspendăm temporar importurile până cel puțin în iulie”, a declarat sâmbătă seara, pe 8 aprilie, șeful adjunct al Ministerului Agriculturii la TVP Info, Janusz Kowalski, citat de Farmer.pl.

    Viceministrul a susținut că orice transfer de competențe către UE se va încheia în astfel de crize.

    „Nicio reacție de la Ursula von der Leyen, nicio reacție de la Comisia Europeană. Cred – aceasta este părerea mea – că Comisia Europeană, în special Germania și Franța (Franța, care este firesc pro-rusă), au fost interesate să pună piedici în relațiile polono-ucrainene”,  a adăugat acesta.

    Janusz Kowalski, viceministrul Poloniei
    Viceministrul Kowalski a acuzat UE de pasivitate în privința crizei fermierilor polonezi (foto: farmer.pl)

    Acordul polono-ucrainean, o vestă de salvare pentru fermieri 

    Kowalski a subliniat că acordul polono-ucrainean privind cerealele este primul pas în implementarea planului de salvare a agricultorilor polonezi.

    „Suntem fermi: ar trebui impuse tarife pentru toate produsele agricole din Ucraina și am încredere că acesta este începutul acestei mari bătălii pe care guvernul polonez o duce acum cu Comisia Europeană, pentru a proteja agricultura poloneză. Ajutăm Ucraina, dar trebuie să fim o țară de tranzit. Toate produsele trebuie să fie trimise prin Polonia, nu să dăuneze fermierilor polonezi, producătorilor polonezi și să provoace o criză legată de securitatea alimentară”, a punctat reprezentantul de la Ministerul Agriculturii.

    Acesta a mai informat că mâine, marți – 11 aprilie, ministrul Agriculturii Robert Telus „se va întâlni la graniță cu sindicate din alte cinci țări”.

    „Va exista o poziție dezvoltată în raport cu Uniunea Europeană, Comisia Europeană, pentru a apăra interesele agriculturii poloneze (…). Nu se poate ca francezii sau germanii să privească un fermier polonez sângerând și să incite astfel de sentimente anti-ucrainene în Polonia. Aceasta este o soluție foarte proastă”, a adăugat el.

    Robert Telus si Mykola Solski, ministrii Agriculturii
    Robert Telus și Mykola Solski vor bate palma pentru rezolvarea problemei cerealelor (foto: tvp.info)

    Ucraina și Polonia se vor înțelege cu privire la problema cerealelor

    Robert Telus, desemnat joi de președinte ca noul ministru al Agriculturii, s-a întâlnit vineri la Dorohusk cu ministrul Politicii Agricole și Alimentației al Ucrainei, Mykola Solski.

    „Partea ucraineană a făcut de ceva vreme o propunere de a limita și, pentru moment, chiar de a opri complet sosirea cerealelor în Polonia. Vreau să spun foarte tare: către Polonia, nu vorbim de tranzit”, a spus Telus.

    Noul ministru a subliniat că tranzitul cerealelor din Ucraina prin Polonia va fi monitorizat îndeaproape atât de partea poloneză, cât și de cea ucraineană, astfel încât cerealele să nu rămână în Polonia.

    Telus a adăugat că, cel mai probabil, se va întâlni cu Solski vineri, pentru a semna un document privind rezolvarea problemei de pe piaţa cerealelor.

    „Vom semna un document care va constitui ceea ce am convenit astăzi. Acesta va fi un document care va fi implementat în comun atât de partea ucraineană, cât și de cea poloneză”, a spus șeful Ministerului Agriculturii.

    Ministrul a subliniat că cel mai important obiectiv al activităților comune este descărcarea depozitelor de cereale.

    Statul susține cerealele autohtone

    Sâmbătă, Agenția Guvernamentală pentru Rezerve Strategice (RARS) a anunțat că a început să cumpere grâu de consum exclusiv de la producătorii polonezi. Marți, Comisia de Finanțe Publice a Sejm a fost de acord să modifice alocarea de 600 de milioane zloți (630 milioane de lei) din rezerva cu destinație specială și să transfere această sumă către RARS.

    „Suma de 600 milioane zloți este alocată pentru achiziționarea de cereale ca parte a rezervelor strategice”, a declarat președintele RARS, Michał Kuczmierowski, la Sejm.

    După cum a anunțat anterior viceprim-ministrul și fostul ministru al Agriculturii, Henryk Kowalczyk, fondurile urmează să fie utilizate pentru achiziționarea de cereale – grâu și porumb. Aceasta face parte din aranjamentele făcute de guvern cu fermierii în cadrul „mesei rotunde”.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”