• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bogdan Cumpănașu, LANDE: În numai 3 luni, am finanțat fermele din România cu 500.000 de euro

    Roxana Dobre -

    O idee inovatoare pe piața din România a reușit să aducă finanțare de peste 500.000 euro pentru fermieri, în numai 3 luni de zile de la lansarea conceptului. Ideea de ”crowdfunding” a fost implementată pentru fermierii români de firma letonă LANDE care oferă o platformă unde investitorii au posibilitatea să finanțeze proiecte prezentate de producătorii agricoli.

    Bogdan Cumpănașu, Country Manager LANDE Romania a explicat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, ediția de miercuri, 7 iunie, cum funcționează o idee inovatoare de finanțare care aduce bani pentru fermierii români.

    Bogdan Cumpănașu – Lande

    ”Pot să spun că în momentul de față nu mai există această idee în piață. Sunt foarte bucuros că feedback-ul pe care l-am primit din piață și în special de la fermieri a fost unul pozitiv. Ce înseamnă crowdfunding? Crowdfunding înseamnă colectare de bani de la mase, în sensul că noi oferim o platformă prin care investitorii, adică persoane private din întreaga Europă, au posibilitatea să finanțeze proiecte agricole. Practic, noi aducem aceste proiecte agricole pe platforma noastră unde investitorii au posibilitatea să le finanțeze”, a explicat specialistul.

    Acesta a completat că numărul de investitori care au agreat ideea unui astfel de concept, este într-o continuă creștere. ”Pentru că agricultura devine din ce în ce mai atractivă pentru investitori și investitorii urmăresc să își plaseze economiile spre un domeniu care până la urmă, indiferent de riscurile societății și de crizele care sunt, rămâne important pentru că produce hrană”, a mai punctat Bogdan Cumpănașu.

    Citiți și: Cum pot obține fermierii din România finanțare pentru dezvoltarea de sisteme de irigații, capital de lucru, achiziția de terenuri sau utilaje agricole, construcția de silozuri sau agroturism

    Peste 500.000 euro, finanțare atrasă de LANDE în numai 3 luni de zile pe piața din România

    Potrivit lui Bogdan Cumpănașu, compania LANDE se află pe piața din România de 3 luni de zile, perioadă în care a reușit să atragă pentru fermieri o finanțare de 500.000 de euro.

    ”În momentul de față, fiind de trei luni pe piața din România, ne bucurăm de faptul că am reușit să atragem în jur de peste 500.000 euro finanțare de la investitorii care folosesc platforma noastră pentru finanțarea proiectelor agricole. Și modelul este simplu: prin proiectele pe care le publicăm există posibilitatea ca un investitor să pună acei banii și să obțină un anumit profit și noi să putem să le oferim repede finanțare fermierilor astfel încât să beneficieze de banii care au nevoie”, a mai adus explicații Bogdan Cumpănașu pentru emisiunea Agrostrategia, care se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența -AGROINTEL.RO.

    Cumpănașu a explicat procedura pe care compania LANDE o aplică pentru selectarea proiectelor pentru care fermierii doresc finanțare. ”Înainte să publicăm aceste proiecte pe platforma noastră, evident că facem o analiză internă, solicităm bineînțeles documente financiare sau schema de depunere APIA să înțelegem modelul de business al fermierului și avem discuții, cu privire la nevoia pe care trebuie să o suplinească prin finanțarea pe care noi o oferim. Fie că este vorba de achiziție de utilaje, extindere de fermă, capital de lucru, achiziția de inputuri pe noi ne interesează să înțelegem mai bine modelul de business al fermierului și să putem să oferim această finanțare ca să se folosească de banii respectivi pentru activitățile curente în fermă. Până acum cea mai mare sumă pe care am propus-o spre finanțare în România pentru un singur proiect este de 100.000 euro”, a subliniat Bogdan Cumpănașu.

    Citiți și: Fonduri europene pentru achiziția de utilaje agricole – 300.000 euro/proiect. Condiții

    30.000 de euro – media de finanțare a proiectelor 

    Country Managerul LANDE Romania a specificat că media de finanțare pe care o compania a aplicat-o până în prezent este în jur de 30.000 euro. Sectorul de fermierii mici și mijlocii sunt cei care intră cel mai mult în în nișa firmei pentru finanțare.

    ”Și ne bucură faptul că am reușit să finanțăm inclusiv fermieri care au formă juridică de PFA, care au formă juridică de întreprindere individuală și chiar ne bucurăm că am avut posibilitatea să finanțăm o cooperativă, să-i oferim acel capital de lucru necesar pentru implementarea unor proiecte cu cofinanțare europeană. Deci practic am avut diverse tipuri de segmente de fermieri sau diverse idei pe care le-am finanțat”, a mai spus specialistul.

    Bogdan Cumpănașu a dat exemplul unor proiecte pe care compania le-a finanțat în decursul unei ore. ”Bineînțeles, sume mai mai mici, undeva la 10-15.000 euro. Pe site-ul companiei oricum se pot vedea numărul de investitori și ce sumă a finanțat fiecare, totul este transparent. Și ne-am bucurat să vedem că au fost investitori care au finanțat inclusiv cu 15.000 euro, cu 18.000 euro, cu 20.000 euro dintr-un foc un un singur investitor, fermierii din România. Și acesta e un lucru îmbucurător, pentru că există nevoie de finanțare pentru fermieri și în același timp agricultura devine din ce în ce mai atractivă pentru oameni care poate până la urmă nu au legătură cu cu agricultura”, a conchis specialistul.

    Interviul acordat de Bogdan Cumpănașu poate fi revizionat aici:

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Bogdan Cumpănașu, Country Manager LANDE Romania (07.06.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă