Gripa aviară ar fi suferit mutaţii! O femeie a murit din cauza virusului H3N8
Violina Gorcinschi -A fost raportat primul deces la om, provocat de infecția cu gripa aviară H3N8, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Victima este o femeie din China, în vârstă de 56 de ani care ar fi decedat acum o lună. OMS a mai precizat că femeia ar fi avut contact cu păsări vii înainte de a prezenta simptome, acesta fiind primul caz de deces de când virusul a început să circule din 2002.
O femeie din China a decedat în urma infecției cu gripa aviară H3N8, virus care nu a făcut victime printre oameni până acum deși circulă din 2002. Anunțul a făcut de Organizația Mondială a Sănătății ieri, marți – 11 aprilie.
Virusul a fost depistat pentru prima oară pe continentul nord-american și, inițial, a fost considerat transmisibil doar la cai, câini și lei de mare. În aprilie și mai 2022, în China a fost detectat și la oameni, însă cazurile nu au fost letale.
Citiți și: Gripa aviară la găini, curci, rațe sau gâște. Semnele bolii, măsuri
Primul deces cauzat de gripa aviară H3N8
Prima persoană care a murit în urma infecției era în vârstă de 56 de ani și locuia în provincia Guangdong, din sud-estul Chinei. Aceasta a contactat virusul pe 22 februarie, fiind internată cu pneumonie severă pe data de 3 martie, iar pe 16 martie a murit, conform informațiilor oferite de OMS.
„Niciunul dintre contactele apropiate ale acestui caz nu a dezvoltat infecţie sau simptome ale bolii la momentul redactării acestui raport”, a susținut OMS într-un document citat de Antena 3 CNN.
Femeia ar fi avut contact cu păsări vii înainte de a dezvolta boala.
„Pacienta avea multiple predizpoziţii. Ea avea antecedente de expunere la păsări vii înaintea bolii şi antecedente ale prezenţei unor păsări sălbatice în jurul domiciliului său”, a precizat, într-un comunicat, organizaţia.
Datele științifice de până acum au arătat că acest virus nu poate fi transmis printre oameni și că „riscul unei răspândiri la nivel naţional, regional și mondial este considerat slab”.
OMS subliniază, însă, necesitatea unei supravegheri constante, din cauza mutaţiilor permanente ale virusului.