Silozurile flexibile, o soluţie ieftină pentru depozitarea cerealelor: Pot stoca până la 40 de tone de grâu şi costă cel mult 5.000 de euro
agrointeligenta.ro -Silozurile de cereale sunt o investiţie rentabilă pentru fermierii mijlocii şi mari care îşi pot stoca recolta şi o pot vinde atunci când preţul grâului sau preţul porumbului le permite să obţină un profit mulţumitor. Totuşi, pentru acei agricultori care nu îşi permit să îşi construiască un siloz metalic (al cărui cost depăşeşte câteva sute de mii de euro), pe piaţa din România au apărut silozurile flexibile pentru stocarea cerealelor.
Noile tipuri de silozuri reprezintă o soluţie foarte bună pentru fermierii care nu au nevoie de un spațiu de depozitare de dimensiuni foarte mari sau care nu au bani pentru un siloz metalic şi nici nu vor să plătească pentru păstrarea boabelor peste iarnă.
Vertical Technology SRL este singurul distribuitor de silozuri flexibile în țara noastră, iar Sorin Brînzei, administratorul firmei, spune că produsele pe care le oferă ei nu sunt o alternativă a silozurilor metalice, clasice, ci reprezintă un produs complementar, de nișă.
Aceste silozuri sunt de fapt niște saci uriași, realizați dintr-o țesătură de polistiren și care se montează pe un schelet foarte simplist. Potrivit distribuitorului unul dintre avantaje este că aceste silozuri pentru cereale pot fi montate chiar de către cumpărător, iar scheletul poate fi metalic sau din lemn și poate fi achiziționat odată cu sacul sau poate fi construit în fermă. ”Structura poate fi realizată în regie proprie, din oţel sau chiar din lemn, noi oferim proiectul. În plus nu necesită autorizații de construire și silozul poate fi mutat dintr-un loc în altul foarte ușor”, explică Brînzei.
Pot „găzdui” până la 40 de tone de cereale
Silozurile flexibile pot avea spațiu de depozitare între 1 și 40 de tone, prețul acestora pornește de la câteva sute de euro și ajunge până la 5.000 de euro, în cazul celor mai mari. Acestea sunt destinate în special spațiilor interioare, chiar dacă distribuitorul din România explică faptul că sunt și variante de exterior. ”Sunt special realizate pentru spații interioare, dar dacă cineva își dorește un astfel de siloz pentru exterior există și varianta îmbrăcării sale într-un material impermeabil. În acest caz, tancul de cereale sau furaje folosit va fi realizat dintr-un material permeabil care va permite produselor stocate să respire și astfel se previne formarea condensului și a mucegaiului”, spune Sorin Brînzei.
În ceea ce privește clienții care cumpără aceste silozuri, ei provin în general din rândul micilor fermieri care nu au de depozitat cantităţi foarte mari de produse. Silozurile flexibile pot să fie folosite pentru depozitarea cerealelor, a furajelor sau chiar a făinii pentru pâine. În funcție d destinația pe care o va avea silozul materialul din care este fabricat va fi diferit. ”De exemplu tancurile folosite pentru depozitarea făinii trebuie să fie compacte pentru a nu permite aerului să circule în interior, în timp ce la cereale este exact invers”, exemplifică distribuitorul din România.
Fermierii, încă scpetici privind silozurile flexibile
Sorin Brînzei susține că produsele oferite de el au stârnit interesul a numeroși fermieri, dar vânzarea este destul de slabă deoarece această tehnologie este încă nouă pe piață și oamenii sunt puțini sceptici, așteaptă să vadă la alții înainte de a cumpăra și ei. ”Dacă e să fac un top al celor care au achiziționat deja, cei mai mulți l-au luat pentru depozitarea de cereale, urmați de cei pentru furaje și apoi cei din industria panificației. Cele mai multe au ajuns în Bărăgan, Oltenia și Muntenia, în timp ce Ardealul le preferă pe cele pentru depozitarea făinii”, își descrie administratorul Vertical Technology clienții.
Agricultorii aşteaptă fondurile europene pentru a ridica silozuri noi
Dacă în cazul silozurilor flexibile piața este încă la început și potențialii clienți așteaptă să vadă cum se comportă aceste produse, în cazul silozurilor clasice, metalice, fermierii sunt în expectativă deoarece nu mai sunt fonduri europene și costurile de achiziționare a unui astfel de siloz sunt foarte mari. Adrian Tocan, unul dintre principalii vânzători de silozuri de pe piața românească spune că în 2014 piața stagnează. „Majoritatea fermierilor și-au cam făcut silozurile acum implementează soluții de optimizare. După ce anul trecut a fost blocat întreg procesul de finanțare a tot ce înseamnă silozuri, de anul acesta este o tendință ascendentă pe tot ce înseamnă optimizare – urcare și selectare a cerealelor. Cei care își doresc să facă silozuri și visează la fonduri europene știu foarte bine că mai au de așteptat”, explică Adrian Tocan de la SC Agri Tocan SRL.