• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful APIA – anunț ferm despre termenul limită pentru subvențiile din acest an!

    Roxana Dobre -

    Fermierii trebuie să respecte termenul-limită pentru subvențiile din acest an, 15 mai, pentru că APIA nu va da nicio derogare pentru prelungirea depunerii, a avertizat directorul general al APIA, Adrian Pintea. Acesta a anunțat că depunerea cererii unice pentru plățile APIA se desfășoară fără probleme până la această dată.

    Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a lansat un apel la fermieri prin intermediul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția de astăzi, joi – 13 aprilie, să depună în termen cererea de plată pentru subvenții deoarece nu va exista nicio derogarea după termenul limită de 15 mai.

    ”Pot să spun că până în momentul de față noi avem deja depuse cereri la undeva la 1,3 milioane de hectare, care au fost închise. Dar deja ne uităm și la parcelele care sunt digitizate în aplicația IPA Online chiar dacă nu sunt închise și aici sunt aproape 5 milioane de hectare care sunt deja digitizate, urmând doar să fie închise. Și atunci noi deja până în momentul de față aș putea spune cu cele închise și la care s-a lucrat avem undeva în jur la 6 milioane de hectare. Dar reamintesc că termenul rămâne data de 15 mai. Nu vom da niciun fel de derogare”, a informat Adrian Pintea fermierii la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1.

    Citiți și: Apel urgent de la APIA către fermierii care vor să încaseze subvenții!

    Fermierii au termen să depună în 2023 cererea pentru subvenții până la 15 mai, fără penalizări (foto: agrarheute.com)

    Fermierii pierd 1% pe zi dacă depun în perioada cu penalizări

    După data de 15 mai se mai pot depune cereri încă 25 de zile, dar cu penalități de 1% pe zi pentru fiecare zi de întârziere după care, după această dată conform regulamentului automat cererile se numesc cereri inadmisibile, deci nici nu se mai pot depune în sistem pentru că ele sunt respinse automat, a mai anunțat Adrian Pintea.

    ”Dar sunt convins că și anul acesta ca și în anii anteriori – cu toate că suntem la o nouă programare, vor fi foarte puțini cei care vor depune aceste cereri după data de 15 mai – doar cei care fie și-au achiziționat târziu terenul sau care au făcut contractele cu întârziere, deci doar situații excepționale”, a mai completat șeful APIA.

    Citiți și: Subvenții APIA 2023. Lista pe județe până astăzi!

    Adrian Pintea: 15 mai rămâne bătut în cuie pentru depunerea cererii de plată, fără penalizări

    Adrian Pintea a insistat să avertizeze fermierii că data de 15 mai este bătută în cuie pentru depunerea cererii pentru subvenții, fără penalizări. Chiar dacă vorbim despre o campania care a venit cu noutăți și dificultăți de acomodare a fermierilor cu noile intervenții, șeful APIA spune că nu s-a luat în discuție să existe vreo posibilitate de derogare după acest termen.

    ”Până la urmă este și păcat, dacă poți să depui cererea, să nu o depui în termen. Să pierzi chiar și 1%, de ce să-i pierzi dacă poți să ai toate subvențiile. Apelul este ca fermierii să vină și să depună cererea în termen. Cererea se poate închide și telefonic, prin telefon cu funcționarul APIA, dar până la sfârșitul lunii septembrie toate cererile trebuie să fie și semnate olograf pentru că altfel nici o cerere nu va intra la plată. Dar sunt județe – chiar am fost și eu în câteva județe unde fermierii merge fizic la APIA, semnează pe loc cererea și știu că au terminat cu orice problemă”, a conchis Adrian Pintea.

    Reamintim că în 2022, APIA a încheiat campania de primire a cererii unice cu 778.552 cereri de plată pentru o suprafață de 9.902.113 hectare.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till