• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Pășunile – excluse de la plata de 56 euro pe hectar!

  Roxana Dobre -

  Fermierii care exploatează pășuni nu primesc plata de 56 de euro pe hectar, subvenție care în anii trecuți era achitată și pentru acești beneficiari de bani europeni. Șeful APIA, Adrian Pintea, a anunțat că ecoschema PD-04 – Practici benefice pentru mediu se adresează doar fermierilor care au lucrează suprafețe de teren arabil.

  Plata de 56 euro pe hectar nu va ajunge la fermierii care exploatează pășuni ci doar la cei care dețin teren arabil. Subvenția înlocuiește din acest an plata pe Înverzire iar dacă în anii trecuți la această plată erau eligibile și pășunile, din 2023 crescătorii de animale rămân cu o schemă în minus.

  ”La PD-04 – Practici benefice pentru mediu avem un cuantum de 56 euro pe hectar. Avem deja depuse strict pe această schemă circa 3.200 de cereri, este cea mai accesată ecoschemă până în momentul de față. Plata este valabilă pentru cei care au peste 10 hectare strict în teren arabil. Pășunile nu sunt incluse. Nu se poate accesa această ecoschemă dacă ai pășune”, a explicat pentru fermieri Adrian Pintea, la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția de astăzi, joi – 13 aprilie.

  Agrointeligența – AGROINTEL.RO a atras atenția în premieră încă din luna martie că fermierii care exploatează pășuni pierd ecoschema PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil. Pe larg despre schemele pentru subvenția la pășune aici: Subvenția APIA pe un hectar de pășune. Scheme ce se pot combina pentru o plată maximă

  Fermierii care dețin pășuni nu primesc ecoschema PD-04 – Practici benefice pentru mediu avem un cuantum de 56 euro pe hectar

  Adrian Pintea, APIA: Fermierii care lucrează până în 10 hectare pot cere ecoschema pentru gospodăria țărănească

  O variantă care ar putea să ”înlocuiască” plata pentru înverzire este ecoschema PD-05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) care are un cuantum estimat de 76 euro/ha în 2023.  Dar plata se acord doar fermierilor care dețin până în 10 hectare.

  ”Dacă au până în 10 hectare pot accesa doar ecoschema de gospodărie tradițională. Aceasta este singura ecoschemă care merge pentru terenul cu categorie de folosință de teren arabil”, a adus lămuriri Adrian Pintea.

  Citiți și: Start cereri unice la APIA 2023! Calendarul util fermierilor care vor subvenții

  Sfaturi pentru fermieri de la șeful APIA. Cum să încasați toate plățile la care vă încadrați, în 2023

  Adrian Pintea a oferit în cadrul emisiunii Agrostrategia o serie de sfaturi pentru fermierii care vor să se asigure că cererea de plată a subvențiilor este depusă corect, indiferent de schemele pe care le solicită.

  ”Ca și sfat pentru fermierii care nu au fost la niciun fel de instruire înainte de a depune cererea, cu funcționarii noștri sau prin Caravana Cunoașterii,  lucrul cel mai important este să aibă acea adeverință cu suprafețele de teren, cu animalele pe care le dețin – să o aibă și să discute în prealabil cu funcționarul APIA. Funcționarii  le pot explica fermierilor care sunt schemele de plată pe care le pot accesa anul acesta și dacă se încadrează la vreuna din ecoschemele care le sunt puse, să spunem, pe tapet”, a spus directorul general al APIA.


  Te-ar mai putea interesa

  Micii fermieri – sprijin de 37.000 de euro pe fermă. Decizia, la nivel european Furtuni puternice anunțate în aproape toate județele. Alertă de vreme severă de la ANM Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h!

  Ultimele știri

  Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului Start fonduri europene pentru achiziția de utilaje! Proiectele se depun de marți, 25 iunie, la AFIR Bogdan Cățoi, fermier: La cultura de grâu am recoltat sub 700 de kilograme la hectar