• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Start cereri unice la APIA 2023! Calendarul util fermierilor care vor subvenții

    Roxana Dobre -

    Start cereri unice la APIA 2023. Calendarul util fermierilor care vor subvenții în acest an a fost comunicat oficial de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA. Campania de depunere a cererii unice din acest an a făcut și obiectul unei ședințe matinale la Ministerul Agriculturii, toate centrele APIA fiind conectate online pentru o comunicare eficientă cu ministrul Agriculturii, Petre Daea.

    Fermierii pot depune începând de astăzi, miercuri – 1 martie, cererea unică de plată, formular care va fi folosit atât pentru subvențiile pe suprafață cât și schemele pe cap de animal. Anunțul privind începerea unei noi campanii pentru subvenții a fost făcut atât de ministrul Agriculturii, Petre Daea, cât și de directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea.

    De miercuri, 1 martie, fermierii pot completa cererea de plată pentru subvenții. Încă de la primele ore, mai exact ora 7.00, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a convocat conducerile centrelor județene APIA și a aparatului central al agenției, precum și conducerea Direcțiilor pentru Agricultură județene la o întâlnire de lucru ce se desfășoară în sistem videoconferință. Întâlnirea a avut ca temă principală de discuție campania 2023 de primire a cererilor de plată.

    În Monitorul Oficial nr. 168 din 28 februarie 2023 a fost publicat Ordinul MADR nr. 80/2023 al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condițiile și modul de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a)—c) din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023—2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat.

    Petre Daea a cerut tuturor funcționarilor care primesc cereri implicare maximă pentru atingerea obiectivelor instituționale

    Petre Daea a punctat în mod deosebit importanța sprijinirii tuturor fermierilor de către funcționarii APIA și ai Direcțiilor pentru Agricultură Județene, astfel încât cererile să fie completate corect și să fie respectat termenul de depunere al acestora. Ministrul Agriculturii a cerut tuturor funcționarilor care primesc cereri implicare maximă pentru atingerea obiectivelor instituționale, asigurându-i în același timp de întregul sprijin al său.

    Campania de depunere a cererii unice pentru subvenții a fost anunțată și de directorul general al APIA, Adrian Pintea, care a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj pentru fermieri.

    ”Vă invităm la centrele APIA din toată țara, în perioada 1 martie – 15 mai, pentru a depune cererea de plată pentru campania 2023. Echipele APIA vă vor oferi tot sprijinul necesar”, a transmis Adrian Pintea.

    Fermierii completează cererea unică în aplicația IPA Online

    Calendar util pentru obținerea subvențiilor APIA

    Fermierii care vor să obțină subvenții de la APIA trebuie să aibă în vedere un calendar ce vizează procedura de depunere a cererii unice de plată. Cel mai important lucru este să completați cererea să o depuneți în timp util la APIA, luând și număr de înregistrare ca să aveși dovada că documentele au fost preluate.

    Cererea de plată, completată de fermieri în aplicația IPA Online, se depune la centrele locale/județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în perioada 1 martie—15 mai 2023.

    Cererile de plată pot fi depuse și după data de 15 mai 2023, în termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea de plată ar fi fost depusă până la data de 15 mai 2023.

    Modificările cererilor de plată se depun la APIA până la data de 31 mai 2023 inclusiv, fără aplicarea de penalități.

    Fermierii pot depune modificări ale cererii unice de plată după data de 31 mai 2023, până la data-limită de depunere a cererilor de plată, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă modificarea cererii de plată ar fi fost depusă până la data de 31 mai 2023.

    Subvenții APIA 2023. Unde se depune cererea pentru subvenții

    Cererea de plată se depune la centrele județene ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafață de peste 50 hectare teren agricol, și la centrele locale ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafață de până la 50 hectare teren agricol.

    În cazul în care fermierul folosește apă pentru irigații, odată cu depunerea cererii de plată sau până la data-limită de depunere a acesteia, trebuie să prezinte documente doveditoare ale dreptului de utilizare a apei pentru irigații, respectiv: autorizația de utilizare a apei pentru irigații eliberată de către Administrația Națională „Apele Române”, calitatea de membru al unei organizații a utilizatorilor de apă pentru irigații, contractul de irigații al acesteia încheiat cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare sau contractul de irigații încheiat între beneficiar și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, după caz.

    Subvenții APIA 2023. Cum se depune cererea unică 

    Depunerea cererilor de plată în anul 2023 se realizează online, prin utilizarea aplicației IPA online și a mijloacelor electronice de comunicații. Dacă cererea de plată cuprinde și declarație privind sectorul zootehnic, fermierul se va adresa prima dată centrelor locale/județene ale APIA pentru completarea declarației privind sectorul zootehnic, înainte de accesarea IPA online. În situații excepționale, cererea de plată poate fi depusă prin prezentarea fermierilor la centrele județene/locale APIA.

    Totul despre IPA Online, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Subvenții APIA 2023. Anunț de ultimă oră pentru fermierii care vor plăți la hectar și animale

    Documentele care dovedesc că terenul agricol se află la dispoziția solicitanților se pot transmite la APIA prin mijloacele electronice disponibile, pe adresele de e-mail ale centrelor județene/locale APIA. Adeverințele conform înscrisurilor din registrul agricol vor fi trimise de primării la solicitarea APIA.

    În anul 2023 fermierii pot semna cererile de plată folosind semnătura electronică.

    Beneficiarii măsurilor de reconversie/restructurare a plantațiilor viticole, recoltare înainte de coacere a strugurilor pentru vin, asigurarea recoltei strugurilor pentru vin, membrii organizațiilor de producători din sectorul fructe și legume au obligația de a completa și depune cererea de plată și anexele acesteia, după caz, indiferent dacă cererea de plată întrunește criteriile de eligibilitate.

    Beneficiarii măsurii 221 „Prima împădurire a terenurilor agricole” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2007—2013 și cei ai submăsurilor 8.1 „Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite” și 15.1 „Plăți pentru angajamente de silvomediu” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014—2020, denumit în continuare PNDR 2014—2020, care dețin terenuri agricole și/sau animale, au obligația de a completa și depune cererea de plată și anexele acesteia, indiferent dacă solicită sau nu plăți directe.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!