• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Boala limbii albastre în România. Câte bovine au murit până la mijlocul lunii octombrie în toată țara

  agrointeligenta.ro -

  Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Animalelor a anunțat că numărul animalelor din țara noastră afectate de boala limbii albastre a ajuns la 1.895 până la data de 13 octombrie, fiind înregistrate cazuri în 26 de județe. Dintre animalele afectate, 384 au murit, iar restul se află sub atentă supraveghere.

  La mijlocul lunii octombrie principalele județe afectate de boala limbii albastre au fost Prahova, cu 37 de focare, Buzău și Vrancea, cu câte 33 de focare fiecare și Gorj cu 34. Potrivit ANSVSA, efectivele de animale receptive la boală se ridică la 7.686.288, numărul afectat reprezentând 0.02%. Specialiștii estimează că efectele bolii și mai ales propagarea acesteia în rândul animalelor din țara noastră, vor înceta în această iarnă, după ce temperaturile vor scădea foarte mult și se vor înregistra trei zile consecutive cu -10 grade Celsius.

  Primele cazuri de boala limbii albastre au fost înregistrate în luna august în județul Buzău, ulterior împrăștiindu-se în alte 25 de județe, locul din care a pornit fiind în continuare unul dintre cele mai afectate.

  Virusul afectează doar rumegătoarele și este transmis de insecte hematofage (care sug sângele animalelor), din genul Culicoides și nu prin contactul direct între animale. De asemenea consumul de carne și lapte de la animalele îmbolnăvite pot fi consumate, deoarece virusul nu cauzează afecțiuni omului.

  Totuși prezența acestui virus în țara noastră a provocat anumite pierderi de ordin economic. Având în vedere evoluția bolii limbii albastre și strânsa legătură dintre cazurile din România cu a celor din statele din jur Vladimir Mănăstireanu, președintele ANSVSA, a anunțat că strategia de abordare, eradicare și prevenție a afecțiunii trebuie abordată într-un context regional. Una dintre variantele luate în calcul este cea de vaccinare a animalelor din ferme, dar acest lucru se va face doar la cererea fermierilor.

  Prevenirea, combaterea și depistarea bolii

  Fermierii care cresc animale trebuie să știe că prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice pentru a distruge ţânţarii care transmit boala precum și respectarea regulilor sanitar – veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.

  Combaterea se poate face doar prin vaccinare, însoţită de măsuri auxiliare precum restricţia şi supravegherea mişcării animalelor. Vaccinarea cu toate vaccinurile posibile ajută la reducerea bolii clinice şi a pierderilor, la controlarea extinderii bolii şi la facilitarea comerţului sigur în rândul animalelor vii.

  Principalele semne de boală sunt: hipertermia, salivaţia excesivă care treptat se transformă în secreţii mucopurulente, formând prin uscare cruste la nivelul nărilor şi botului. Ulterior apar umflături pe buze, faţă, urechi, hemoragii mici la nivelul mucoaselor din zona capului urmate de edemaţierea limbii care face respiraţia foarte dificilă. Animalele slăbesc progresiv, din cauza dificultăţilor în hrănire, iar producţia de lapte scade, până la încetare. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv. Nu există tratament specific iar animalele se pot vindeca în şapte şi zece zile.


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Preţ de 1,7 lei/litru pentru fermierii care livrează lapte la cea mai nouă fabrică din România! Garda de Mediu: Fermierii care fertilizează cu gunoi de grajd – amenzi de 100.000 de lei din cauza mirosului! Vlad Macovei, Asociația Forța Fermierilor: Prioritatea noastră este să avem un PNS care să reprezinte interesele tuturor categoriilor de fermieri din România!

  Ultimele știri

  Anunțul APIA de astăzi pentru fermierii care încasează subvenții și plăți compensatorii la hectar! Spania a interzis vânătoarea de lupi! Fermierii sunt furioși! Un crescător de animale își caută caii furați de la fermă! ”Încă mai sper să îi găsesc!”