Rușine! El este ministrul care poate interzice importurile din Ucraina și nu a făcut-o până acum!
Oana Timar -Un ministru al căruit chip nu spune nimic aproape niciunui fermier este, de fapt, oficialul guvernamental care are atribuțiile necesare pentru a lua decizia interzicerii importurilor de cereale din Ucraina. Constantin-Daniel Cadariu este ministrul Antreprenoriatului și Turismului, ministerul care are atribuții pe politicile comerciale. Până astăzi, ministrul care poate salva fermele românești nu a avut nicio reacție publică cu privire la criza cerealelor, asta deși a primit o adresă oficială în acest sens din partea ministrului Petre Daea, care îi cerea să intervină și să pună în mișcare mecanismele de protecție a producătorilor români.
Deși cunoscut mai mult ca ministrul Turismului, Constantin-Daniel Cadariu este cel care conduce Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. Cadariu nu a avut nicio poziție publică cu privire la situația creată în mediul antreprenorial de importurile de cereale din Ucraina, asta deși el este membrul Guvernului care are poate lua decizia interzicerii importurilor din Ucraina.
Încă din data de 12 aprilie, ministrul Agriculturii, Petre Daea, i-a transmis lui Cadariu o adresă oficială în care îi prezenta situația gravă cu care se confruntă fermierii români. Șeful de la MADR îi cerea colegului de la PNL să intervină cu măsurile de care dispune, inclusiv aceea de introducere a unor taxe vamale pentru importurile provenite din Ucraina. Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă, în exclusivitate, adresa transmisă de Petre Daea către Cadariu (document la finalul articolului)
Deși este singurul minister cu atribuții ce îi permit să propună la nivel guvernamental măsurile care pot salva fermele românești, instituția condusă de Cadariu nu a avut nicio comunicare publică pe acest subiect până astăzi, marți – 18 aprilie. Informarea de presă emisă de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului este redactată într-un limbaj alambicat, din care nu înțelegi, la o primă citire, aproape nimic. Dar dacă analizezi cu atenție textul, ceea ce am făcut noi în redacție, din document reiese că Ministerul Antreprenoriatului și Turismului este structura guvernamentală care are în atribuții protejarea antreprenorilor români și implementarea policitilor comerciale, inclusiv reglementările ce țin de importurile de cereale și alte produse agroalimentare provenite din Ucraina.
Iată, integral, informarea MAT, cu mențiunea că sublinierile și notele aparțin redacției:
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), conform Hotărârii de Guvern nr. 1327 din 30 decembrie 2021 privind organizarea și funcționarea instituției, cu modificările și completările ulterioare, exercită atribuții în domeniile politicii comerciale și afacerilor europene (deci nu MAE, nu MADR!!! – n.r.)
În acest sens, la data de 11 aprilie a.c., MAT a solicitat puncte de vedere cu privire la prelungirea prevederilor Regulamentului (UE) 2022/870 privind măsurile de liberalizare temporară a comerțului în completarea concesiilor comerciale aplicabile produselor ucrainene, valabil până la data de 5 iunie a.c., din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și Administrației Prezidențiale. Inițiativa are drept scop pregătirea poziției pe care România o poate susține pentru promovarea intereselor comerciale naționale în cadrul instituțiilor europene.
În urma procedurii inițiate de MAT de coordonare cu ministerele și cu instituțiile de resort din România, conform atribuțiilor, nu au fost primite informații cu privire la impactul Regulamentului 2022/870 la nivelul României și nici alte informații care să fundamenteze aspectele subliniate de către MADR (adică MAE și Președinția nu au susținut poziția transmisă de MADR în care se cereau măsuri urgente în sprijinul fermierilor – n.r.)
Informații suplimentare
Până la această oră, MAT a primit două puncte de vedere. MAE a comunicat demersurile realizate pentru sprijinul multidisciplinar acordat Ucrainei, dar și cu privire la identificarea de soluții pentru diminuarea problemelor întâmpinate de către fermierii români. MADR a transmis faptul că susține poziția și propunerile premierului României Nicolae-Ionel Ciucă, din Scrisoarea comună transmisă de Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia către Comisia Europeană cu privire la măsurile de contracarare a efectelor negative ale majorării importurilor de produse agroalimentare originare din Ucraina pe piața internă a UE, subliniind importanța introducerii taxelor vamale și a contingentelor tarifare în cazul în care importurile de produse agroalimentare originare din Ucraina cauzează prejudicii grave producătorilor din România.
Suplimentar, MADR evidențiază că există în continuarea aspecte sensibile:
- Producătorii din România se vor confrunta cu lipsa capacității de depozitare.
- Activarea măsurii de salvgardare accelerate pentru evitarea perturbării lanțurilor de aprovizionare cu alimente la nivelul UE și, implicit, asigurarea condițiilor de concurență echitabilă pe piața internă UE.
- Importanța monitorizării periodice, de către Comisia Europeană.
- Întărirea controalelor în vederea respectării de către operatorii economici din Ucraina, a standardelor sanitar-veterinare și fitosanitare, respectiv a celor privind siguranța alimentară, în cazul exporturilor de produse agroalimentare pe piața internă.
- Facilitarea exporturilor de produse agroalimentare originare din Ucraina către piețele de desfacere tradiționale, cu impact pozitiv asupra asigurării securității alimentare globale, si, totodată, de a evita efectele negative asupra producătorilor agricoli din România. Solicită Comisiei Europene să propună o soluție comună a UE, astfel încât, împreună cu Programul Alimentar Mondial (PAM) să asigure achiziționarea de cereale ucrainene, pentru ca acestea să nu ajungă în statele membre UE și să se îndrepte către state terțe.
- Creșterea sumei fondurilor UE alocate masurilor de sprijin ale UE și trebuie suplimentate resursele financiare, deoarece PAC și bugetele naționale nu sunt suficiente.
Informații de background
Conform atribuțiilor, MAT pregătește și promovează interesele comerciale naționale în cadrul instituțiilor europene, elaborează și susține poziția României cu privire la politica comercială comună a Uniunii Europene și exercită calitatea de punct național de informare cu Comisia Europeană pentru domeniile reglementate pe plan european și multilateral prin acordurile de comerț liber bilaterale, regionale, plurilaterale și multilaterale.
Suplimentar, cooperează cu reprezentanții Comisiei Europene în vederea protejării intereselor producătorilor români în cadrul procedurilor de apărare comercială inițiate de statele terțe împotriva produselor originare din Uniunea Europeană; în acest sens se consultă cu autoritățile, instituțiile și părțile interesate, evaluează impactul investigațiilor și, după caz, pe cel al măsurilor de apărare comercială cu părțile interesate, pentru a propune modalități specifice de acțiune.