• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rusia acuză Ucraina că sabotează acordul cerealelor cerând mită proprietarilor de nave

    Angelica Lefter -

    Acuzații grave ale Rusiei la adresa Ucrainei în ceea ce privește acordul cerealelor. Oficialitățile de la Moscova amenință că nu vor reînnoi înțelegerea, care expiră după jumătatea lunii mai.

    Rusia a acuzat astăzi, miercuri – 19 aprilie, Ucraina că sabotează acordul cerealelor din Marea Neagră cerând mită de la proprietarii de nave pentru a înregistra noile vase şi efectua inspecţii.

    Rușii spun că totul se petrece sub acoperirea unui acord asupra căruia Naţiunile Unite îşi exprimă speranţa că ar putea atenua o criză alimentară globală, potrivit agenţiei Reuters, citată de Agerpres.

    Conform Reuters, inspecţiile navelor transportând cereale din porturile ucrainene au fost reluate în Strâmtoarea Bosfor.

    Rusia și Ucraina, doi dintre cei mai importanți jucători ai lumii pe piața cerealelor (foto: republica.ro)

    Ucraina, acuzată de Rusia că sabotează acordul cerealelor din Marea Neagră

    Deocamdată partea ucraineană nu a comentat în legătură cu acuzaţia lansată de Ministerul rus de Externe, pentru care acesta nu a furnizat imediat dovezi documentare, mai menţionează Reuters.

    La rândul său, Ucraina acuzase Moscova pentru problemele legate de acord.

    Rusia şi Ucraina afirmă că acordul, intermediat de Naţiunile Unite şi Turcia în iulie, este în pericol de a se prăbuşi în timp ce Polonia, Ungaria şi Slovacia au impus interdicţii de import cerealelor ucrainene.

    Rusia a amenințat că nu ca reînnoi acordul după ce acesta va expira

    Rusia a avertizat în mod repetat că nu va reînnoi acordul după 18 mai, cu excepţia cazului în care Occidentul acceptă să ridice o serie de restricţii privind plăţile, logistica şi asigurările, restricţii despre care spune că îi împiedică propriile exporturi agricole.

    Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat într-un comunicat că Centrul Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul, care supraveghează acordul, se confruntă cu dificultăţi legate de înregistrarea noilor nave şi inspecţii.

    Problemele au fost cauzate ”numai ca urmare a acţiunilor reprezentanţilor ucraineni, precum şi reprezentanţilor ONU, care, aparent, nu vor sau nu le pot rezista”, a spus ea.

    De asemenea, Zaharova a acuzat Ucraina că ”încearcă să exploateze ”iniţiativa Mării Negre” cât de mult poate, fără a se abţine de la abuzuri ale regulamentului de procedură sau cerând mită de la proprietarii de nave. Totul de dragul maximizării profiturilor comerciale”.

    Pe de altă parte, proprietarii de nave care au refuzat să plătească mită ucrainenilor au fost forţaţi să aştepte mai mult de o lună pentru a se înregistra, a mai spus ea.

    Propunerile Rusiei de a adăuga vase care să transporte cereale, respinse de partea ucraineană

    Propunerile Rusiei de a adăuga vase care să transporte cereale către ţările africane aflate în nevoie au fost ”întâmpinate cu ostilitate” de către reprezentanţii ucraineni, care apoi au oprit inspecţiile pentru 27 de nave ce transportau 1,2 milioane de tone de marfă, a mai susţinut Zaharova.

    ”Calculul este simplu – să lansezi o maşină de propagandă cu ajutorul occidentalilor şi al Naţiunilor Unite şi din nou ”să joci cartea alimentelor”, a spus Zaharova.

    Rusia și Ucraina, doi dintre cei mai importanți jucători ai lumii pe piața cerealelor

    Amintim că Rusia şi Ucraina sunt doi dintre producătorii agricoli cheie ai lumii şi jucători importanţi pe pieţele grâului, orzului, porumbului, rapiţei, uleiului de rapiţă, seminţelor de floarea soarelui şi uleiului de floarea soarelui.

    Rusia este de asemenea dominantă pe piaţa îngrăşămintelor, aminteşte Reuters, citat de Agerpres.

    Puterile occidentale au impus sancţiuni dure Rusiei asupra invaziei sale pe scară largă a Ucrainei pe care a lansat-o la 24 februarie anul trecut, ceea ce Moscova numeşte ”operaţiune militară specială”.

    Exporturile de alimente şi îngrăşăminte ale Rusiei nu sunt sancţionate, dar Moscova spune că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurarea reprezintă o barieră în calea transporturilor şi le doreşte ridicate.

    Reuters a mia transmis miercuri – 19 aprilie, că inspecţiile navelor transportând cereale din porturile ucrainene au fost reluate în Turcia în Strâmtoarea Bosfor după două zile de discuţii între Kiev şi Moscova.

    Anunţul a fost făcut de un purtător de cuvânt al Centrului Comun de Coordonare (JCC) la Istanbul.

    Părţile au convenit asupra unor noi nave care să participe la iniţiativă şi ”echipele de inspecţii sunt deja la lucru”, a spus Ismini Palla, purtătoarea de cuvânt a ONU pentru iniţiativa legată de transportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!