• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Porumbul dulce românesc a ajuns în piețe și supermarketuri. Fermier: Am stricat prețul samsarilor!

    Roxana Dobre -

    Porumbul dulce românesc a ajuns pe piață, iar producătorii reușesc în mare parte să își impună prețul de fermă astfel încât consumatorii să nu ”pice” în plasa samsarilor care vând la supra preț.

    Ieri, marți – 18 iulie, l-am găsit telefonic pe fermierul Gabi Corodeanu direct în câmp la aproape 40 de grade recoltând porumbul dulce, în localitatea băcăuană Tamași unde lucrează peste 100 de hectare, dintre care 20 cultivate doar cu porumb zaharat. Producătorul vinde direct în piața centrală din Bacău, dar și către supermarketul Auchan unde cucuruzul zaharat și-a făcut deja clienți fideli.

    Povestea pe larg a fermierului Gabi Corodeanu a fost publicată de Agrointeligența-AGROINTEL.RO aici: Porumb de Tamași. Fermierul Gabi Corodeanu a transformat porumbul dulce într-un brand local

    Porumbul dulce este cules manual și livrat cu mașini special ventilate pentru a menține calitatea acestuia (foto: Gabi Corodeanu pentru Agrointeligența)

    Recoltat manual la aproape 40 de grade Celsius

    Fermierul din județul Bacău întâmpină probleme cu forța de muncă, așa că se implică direct la lucrările câmpului, de la semănat la recoltat. L-am găsit la recoltat la aproape 40 de grade când meteorologii au anunțat temperaturi de ”foc” în toată țara. Dar așa este agricultura, nu stă niciodată pe loc și nu ține cont de căldură, frig sau ploi.

    ”Suntem la recoltat, chiar astăzi am intrat și exact asta fac acum: rup știuleții manual, pentru că așa recoltăm. Încercăm să ne descurcăm, este greu cu forța de muncă și implică multă atenție pentru că fiecare știulete trebuie rupt cu grijă astfel încât produsul final să arate cum trebuie. Eu acum spre exemplu îl recoltez, îl încărcăm în saci, îl ducem acasă unde etichetăm, pus pe paleți, înfoliat, băgat la rece și pe urmă la noapte urmează să plece. Am câțiva vecini care mă ajută, dar au și ei treburile lor, trebuie să stai să te rogi, pe când cultura exact cum am zis nu prea așteaptă pentru că porumbul zaharat trebuie valorificat într-un interval destul de scurt astfel încât să nu se pălească sau să se matureze”, ne-a explicat fermierul din zona Moldovei.

    Acesta a completat că producția nu este chiar cum și-ar fi dorit din cauza secetei din primăvară care a făcut răsărirea dificilă și recolta nu a recuperat din întârziere. În plus și buruienile au făcut probleme.

    Producția de porumb dulce se măsoară…în știuleți la hectar

    Dacă în mod normal la cultura mare fermierii măsoară producția în kilograme la hectar, în cazul porumbului zaharat, care se vine la bucată și recolta se măsoară în bucăți. Pentru acest an, fermierul Gabi Corodeanu apreciază că o să scoată circa 20.000 de bucăți la un hectar de porumb zaharat.

    ”Probabil că vom ieși undeva la 20.000 de bucăți de porumb la hectar, viabile pentru că avem și știuleți nedezvoltați sau unde boabele nu sunt toate perfecte. Din păcate spre exemplu în prima parcelă avem pierderi destul de mari din primele estimări. Cum am spus, nu au fost la timp ploi, buruieni destul de păguboase, etc.”, a mai spus fermierul din regiunea Moldovei.

    Citiți și: Profesorul căruia nu-i este rușine să vândă în piață: ”De la porumbul dulce am un profit de 5.000 de lei/ha”

    Porumb dulce de Tamași

    Preț porumb dulce la producător: 1,4 lei/bucata pentru supermaketuri și 2 lei/bucata la piață

    Fermierul Gabi Corodeanu vinde atât direct la un supermarket cunoscut cât și direct în piață, la consumatorii din Bacău, și nu numai. Prețul pentru supermarket este de 1,4 lei bucata și 2 lei direct în piață.

    ”Acum pregătesc prima comandăpde acest an pentru supermarketul Auchan. Mai departe ajunge la platforma supermarketului din București și de acolo în magazinele retailerului din toată țara. Prețul este bunicel aș spune, mulțumitor. Adică 1,4 lei pe bucată îl dăm la supermarket. Trebuie să ne mișcăm destul de repede pentru că, spre exemplu, hibridul pe care îl recoltăm acum se face mai repede, apoi va fi gata și celălalt pe care îl mai avem, un pic mai tardiv. Cel pe care îl recoltăm acum este un hibrid franțuzesc, extratimpuriu, are știuletele mai mic dar avantajul este că iese mai repede pe piață. Acesta este avantajul că iese ca trufanda. Mai vindem la piață, unde avem o tarabă în piața centrală din Bacău și vindem cu 2 lei bucata”, a mai punctat producătorul.

    Gabriel Corodeanu: Am stricat planurile samsarilor

    Fermierul din județul Bacău a mai povestit că în momentul în care a intrat în acest an cu porumbul la piața centrală din Bacău samsarii deja vindeau cu 3 – 4 lei bucata. Gabi Corodeanu însă le-a stricat ”calculele” cu prețul corect de 2 lei pe bucată.

    ”Eu îl dau cu 2 lei/bucata în piață. Am stricat prețul la samsari pentru că dădeau cu 3 lei, 3,50 lei sau chiar 4 lei pe bucată. Cam așa erau prețurile săptămâna trecută când am mers eu la piață”, a mai spus fermierul.

    Cei interesați de porumbul de Tamași îl găsesc pe fermier direct în ferma din județul Bacău sau la piața centrală din orașul Bacău. De asemenea pot căuta porumbul și direct în supermaketul Auchan.

    Producătorul agricol lucrează în județul Bacău 100 de hectare în arendă, din care 20 hectare cultivate doar cu porumb zaharat. ”În privința porumbului zaharat anul viitor nu neapărat că ne dorim să ne extindem ci vrem să investim mai mult în cultură la modul că ne dorim să avem și o irigare prin picurare și în general în tehnologia de cultură. De asemenea aș vrea să diversificăm culturile și să producem și cartofi”, a conchis fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenție specială de la APIA pentru fermele mixte care lucrează teren și au și animale Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha! Pesta oilor bate în retragere. Document obligatoriu pentru scoaterea animalelor din fermă

    Ultimele știri

    Raportul USDA: Producția de porumb a României, redusă la 7,8 milioane de tone O companie care are fabrică în România va livra 15.700 tone de ulei de floarea-soarelui în Egipt Noi alerte de ploi în județele unde inundațiile au făcut prăpăd. Cantități de apă de 40-60 l/mp!