Dan Motreanu: Lege anti-defrișări, adoptată de Parlamentul European
Angelica Lefter -Parlamentul European a adoptat o nouă lege pentru a combate defrișările, astfel că pentru vânzarea anumitor produse în UE va fi nevoie de o ”declarație de diligență”.
Măsura este necesară în contextul în care consumul din interiorul Uniunii Europene reprezintă aproximativ 10% din defrișările globale.
”Declarația de diligență” urmează să fie emisă de furnizor și să ateste că produsul nu provine de pe terenuri defrișate
Europarlamentarul român, Dan Motreanu, a postat pe pagina sa de Facebook, un mesaj prin care arată ce presupune noua lege adoptată de PE.
”Parlamentul European a aprobat o nouă lege pentru a combate defrișările. Produsele vor putea fi vândute în UE doar pe baza unei ”declarații de diligență”. Aceasta urmează să fie emisă de furnizor și să ateste că produsul nu provine de pe terenuri defrișate și nu a condus la degradarea pădurilor”, a spus Dan Motreanu.
FAO: 420 de milioane de hectare de pădure au fost convertite din păduri în terenuri agricole între 1990 și 2020 în UE
Totodată, oficialul european a explicat care sunt mai exact produsele care intră sub incidența legii și care sunt procedurile de verificare imediat după intrarea în vigoare a regulamentului.
- ”Noua lege se referă la bunuri și produse derivate din bovine, cacao, cafea, ulei de palmier, soia, lemn, cauciuc, mangal și hârtie tipărită.
- Companiile vor fi obligate să verifice dacă produsele respectă legislația din țările unde sunt fabricate. Reglementarea include obligația respectării legislației privind drepturile omului și drepturilor popoarelor indigene afectate.
- În termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a regulamentului, Comisia Europeană va clasifica țările sau regiuni ale acestor țări în funcție de criteriile de risc – scăzut, standard sau ridicat. Procedurile de verificare vor ține cont de nivelul de risc, fiind simplificate în cazul țărilor cu risc scăzut.
- 420 de milioane de hectare de pădure au fost convertite din păduri în terenuri agricole între 1990 și 2020, potrivit estimărilor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Consumul UE reprezintă aproximativ 10 % din defrișările globale”, a punctat europarlamentarul român, Dan Motreanu.