• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Președintele Iohannis și premierul Ciolacu, reacții oficiale după atacul rusesc la 20 km de România

    Roxana Dobre -

    Președintele României Klaus Iohannis a avut prima reacție publică după atacurile rusești care au avut loc în apropierea graniței României. Explozia avut loc la doar 20 de kilometri de granița cu România, după ce forțele rusești au bombardat din nou regiunea Odesa. Rachete și drone ar fi lovit porturile Reni și Ismail, situate pe Dunăre și ar fi distrus inclusiv un depozit de cereale.

    Președintele Klaus Iohannis a reacționat astăzi, luni – 24 iulie, după ce porturile Reni și Ismail au fost atacate cu drone rusesți. Acestea se află la circa 20 de kilometri distanță de România.

    Agrointeliența-AGROINTEL.RO a scris despre acest incident aici: Atac cu drone aproape de Galați. Ținta: infrastructura portuară de la Dunăre!

    Bombardamente în porturile Reni și Ismail

    Klaus Iohannis, președintele României: Această escaladare afectează în continuare tranzitul cerealelor ucrainene

    Șeful statului a avut o reacție pe care a publicat-0 pe contul său de Twitter. ”Condamn în mod ferm recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii civile a Ucrainei pe Dunăre, foarte aproape de România. Această escaladare recentă prezintă riscuri grave pentru securitatea în Marea Neagră. De asemenea, afectează în continuare tranzitul cerealelor ucrainene și, prin urmare, securitatea alimentară globală”, a arătat Klaus Iohannis.

    Premierul Marcel Ciolacu, apel la Federația Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene

    Și premierul României, Marcel Ciolacu, condamnă ferm atacurile aeriene ale forțelor armate ruse asupra țintelor civile și, totodată, asupra infrastructurii critice din Ucraina.

    ”Aceste acțiuni continuă seria atacurilor aeriene ale forțelor armate ruse asupra obiectivelor civile din regiunea Odesa, intensificate după decizia unilaterală a Federației Ruse de a-și suspenda participarea la Inițiativa privind Cerealele la Marea Neagră”, a transmis Marcel Ciolacu, premierul României.

    Prim-ministrul face apel la Federația Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene. ”Țintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenției Federației Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către piețele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială și punând astfel în pericol numeroase persoane. Deteriorarea securității alimentare la nivel global reprezintă una dintre multiplele consecințele ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. România va continua să sprijine Ucraina în vederea identificării de soluții practice pentru continuarea exporturilor de cereale suplimentare către piețele globale”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

    Directorul Administrației Portuare: Operatorii sunt gata să coopereze pentru asigurarea unor fluxuri de marfă constante și operative

    Pe același subiect, directorul Administrației Porturilor Dunării Maritime, Marcela Costea a vorbit, în exclusivitate la Antena 3 CNN, despre infrastructura porturilor Galați și Brăila și despre măsurile ce vor fi luate în urma atacului rusesc în portul Reni.

    ”Principalii operatori de cereale din porturile Galați și Brăila, porturi aflate în administrarea Companiei Naționale Porturi Maritime, dețin capacități importante atât de depozitare cât și facilități de operare putând efectua încărcări atât la nivel maritim, cât și fluvial. Toate capacitățile de stocare sunt prevăzute cu posibilitatea separării stocurilor de marfă în funcție de furnizorii de cereale. Agenții economici din portul Galați dispun atât de cale ferată cu ecartament normal, cât și cu ecartament larg, putând fi efectuate operațiuni de transport direct”,  a spus Marcela Costea, Director Administrația Porturilor Dunării Maritime.

    Întrebată dacă există vreo alertă sau posibilitatea ca o dronă să ajungă și la noi, directorul APDM a răspuns că ”nu are nicio informație de acest gen”.

    ”Ce putem comunica este că infrastructura portuară are dane operaționale, iar operatorii portuari și celelalte autorități care sunt implicate pentru realizarea acestor preluări de cereale sunt gata să coopereze pentru asigurarea unor fluxuri de marfă constante și operative”, a mai precizat Marcela Costea, la Antena 3 CNN.

    Imagini cu hangarul distrus de ruși, la 20 de kilometri de România (foto: antena3.ro)

    Un depozit cu cereale ar fi fost distrus

    Un depozit cu cereale ar fi fost distrus, potrivit comandamentul militar din sudul Ucrainei, care a făcut toate aceste precizări pe rețelele de socializare.

    ”Inamicul continuă să terorizeze regiunea Odesa. În această noapte, un atac cu drone de aproape 4 ore Shahed-136 a vizat infrastructura portuară a Dunării. Trei drone au fost distruse de forțele de apărare antiaeriană. Ca urmare a loviturilor, un hangar de cereale a fost distrus, cisternele pentru depozitarea altor tipuri de camioane au fost avariate, un incendiu a izbucnit într-una din spațiile de producție, care a fost rapid eliminat. Anterior 4 angajați ai portului răniți sunt cunoscuți, dar informațiile încă se clarifică”, a transmis pe Facebook Operational Command “South”.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații