Rasa de găini Kabir: caracteristici. Producție de carne și ouă
Violina Gorcinschi -Kabir este o rasă de găini de carne foarte apreciată pentru randamentul său. Producția de carne de la o găină Kabir este ridicată. la fel și producția de ouă, care poate ajunge la 200 de ouă pe an.
Kabir este una dintre rasele de găini apreciate în special pentru producția de carne. Este o rasă prezentă atât în gospodării, cât și în ferme industriale. Un avantaj major al acestor găini este că au o creștere rapidă și că sunt ușor de crescut, fiind foarte rezistente.
Rasa de găini Kabir – origine
Originea rasei de găini Kabir este destul de disputată. Cele mai multe sursă indică faptul că aceste păsări cu penaj colorat au fost create de către compania israeliană Kabir International. Fondată în 1960, firma a fost cumpărată de o altă companie care are una dintre cele mai mari crescătorii de pui pe plan mondial.
Datorită dimensiunilor sale, Kabir este un nume potrivit pentru această rasă de găini, întrucât ”kabir”” înseamnă „mare” în arabă.
Baza genetică a puiului Kabir include o serie de linii pure cu caracteristici specifice ale penajului colorat din jurul gâtului, iar la unele lipsa penajului (gât-golaș).
Găinile Kabir, la fel ca și cele din rasa Sasoo, sunt foarte populare printre fermierii din Orientul Mijlociu și în anumite zone ale Europei de Sud. În Filipine, Kabir poate fi găsită aproape în fiecare gospodărie, datorită producției sale de carne.
Citiți și: Creșterea găinilor Kabir. Ajung la 4 kilograme și pot produce 200 de ouă pe an
Kabir – găini de carne: caracteristici
Caracteristicile păsărilor Kabir sunt specifice unei rase de găini de carne. Aceste păsări au o talie mai mare, deci au nevie de un adăpost mai spațios.
Temperamentul găinilor Kabir este unul liniștit, sunt păsări ce nu manifestă agresivitate și nu se sperie ușor.
Culoarea găinilor Kabie este roșiatică de cele mai multe ori, cu gâtul colorat la cocoși. Unele exemplare pot avea penajul și în alte nuanțe, cum ar fi alb, negru, porumbac, cărămiziu și pot prezenta gâtul golaș. Conform literaturii de specialitate, specimenele pure de Kabir sunt acoperite cu pene albe/galbene. Creșterile de pene late, scurte și fine sunt foarte observabile în partea inferioară a coapselor.
O altă trăsătură a găinilor Kabir este rezistența, rusticitatea lor. Nu sunt sensibile la boli, așa că dau randament și în sistem de creștere intensiv fără antibiotice, deci cu cheltuieli mici.
Ceea ce definește rasa de găini Kabir rămâne însă producția ridicată, randamentul ridicat în producția de carne. Încrucișările reușite cu rasele autohtone păstrează trăsăturile găinilor Kabir în noii produși.
Cât cântărește o găini Kabir
Găinile Kabir nu se diferențiază foarte mult de cele obișnuite ca aspect, însă sunt cunoscute pentru rapiditatea cu care cresc și iau în greutate, fiind mai mari de statură. În doar 5 luni, păsările pot ajunge la 4 kg în cazul femelelor și 5,5 kg în cazul masculilor.
Cocoșul de Kabir poate cântări până la 2,5 kilograme în doar nouă săptămâni, în timp ce o găini Kabir poate avea o greutate de până la două kilograme în același interval. Din cauza greutății lor, aceste păsări nu pot zbura.
Citiți și: Câte ouă face o găină. Producția de ouă în funcție de rasă
Câte ouă produce o găină Kabir
Producția de ouă pe care o dă o găină Kabir este de asemenea ridicată. Un cocoș Kabir este capabil să fecundeze 15 până la 20 de femele de aceeași rasă.
În mod normal, găinile Kabir încep să depună ouă după 26 de săptămâni sau 6 luni și jumătate, cu o producție anuală de 200 de ouă.
Ouăle găinilor Kabir sunt apreciate datorită conținutului scăzut de colesterol.
Găini Kabir – condiții de creștere
Găinile Kabir au nevoie de un o hrănire echilibrată, un adăpost curat și spațios și plimbări în aer liber.
În amenajarea adăpostului pentru aceste găini se iau în considerare caracteristicile rasei. Până la vârsta de trei săptămâni, puii din rasa Kabir necesită 1 metru pătrat pentru fiecare 20 de capete, urmând ca la 4-6 săptămâni aceeași suprafață să fie suficientă doar pentru 10 capete, iar de la șase săptămâni încolo necesită un metru pătrat pentru fiecare 5 capete.
Pentru plimbare, găinile vor avea nevoie de un coteț închis și înconjurat cu gard. Acestea nu pot zbura, din cauza aripilor scurte și a greutății. Pătulul pentru odihnă se amplasează la o înălțime de 50-70 cm.
Igiena este și ea importantă în creșterea acestor păsări. Cotețul trebuie să fie curat, iar în cazul în care sunt ținute și în aer liber, mediul trebuie să fie ferit de câini, de deșeuri toxice și de alți prădători.
Ce și cât mănâncă o găină Kabir
Cantitatea de hrană pentru găinile de carne Kabir nu diferă foarte mult de cea administrată raselor obișnuite. Păsările trebuie să consume cereale, legume mărunțite, cu adaos de verdețuri, iarbă, tărâțe și adaosuri de făini proteice și drojdii.
Găinilor adulte crescute pentru producția de ouă le este recomandat consumul de boabe nemăcinate, iar puilor boabe măcinate.
În meniul păsărilor din rasa Kabir nu ar trebui să lipsească:
– cerealele (porumbul, ovăzul, orzul decorticat, meiul, secara, grâul și sorgul – în proporție de 75%);
– leguminoase și plante tehnice (mazăre, mazăriche, soia – în proporție de 10-15%);
– reziduurile (gozuri, tărâțe, turte, șroturi – în proporție de 10-15%);
– furaje de origine animală (făină de carne, de sânge, de pește, zerul – în proporție de 8-10%);
– furajele verzi (suculentele, rădăcinoasele, făina de fân uscat, boabele încolțite – în proporție de 20-25%);
– furajele minerale (făină de scoici, de oase, creta furajeră, cărbune vegetal – 1-2 g/cap/zi, sare de bucătărie – 0,1 g/cap/zi).
De asemenea, la găinile Kabir se recomandă introducerea în hrană a drojdiei de bere (în proporție de 4-5%) sau premixuri vitaminizate, pentru a asigura necesarul de vitamine.
Vara, păsările de curte trebuie să aibă acces la iarbă verde, iar iarna, pot consuma iarbă uscată tocată.
Boli și paraziți la rasa de găini Kabir
Găinile Kabir sunt cunoscute pentru toleranța la boli și stres. Acestea pot fi crescute fără antibiotice, însă vaccinarea preventivă este recomandată, ca în cazul tuturor raselor de găini, dacă în zonă există risc de infecție.
Cât costă o găină Kabir
Prețul puilor de Kabir este de 12-15 lei per bucată. Găinile tinere și cocoși se găsesc de cumpărat cu 50-75 de lei bucata.