• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Creșterea găinilor Kabir. Ajung la 4 kilograme și pot produce 200 de ouă pe an

  agrointeligenta.ro -

  O rasă de găini mari care are o carne de calitate, o producție satisfăcătoare de ouă și nu necesită îngrijiri speciale. Găinile de origine arabă din rasa Kabir ar putea oricând să ia locul raselor autohtone în crescătorii, a apreciat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro Andreea Zamfirache, crescătoare de păsări cu experiență din județul Ilfov.

  Găinile din rasa mixtă Kabir își au originile în Orientul Mijlociu, din zona Emiratelor Arabe Unite, unde sunt căutate datorită dimensiunilor mari pe care le ating. Andreea Zamfirache, crescătoare din localitatea ilfoveană Ciorogârla, crește găini Kabir de mai bine de șapte ani pentru consum propriu și vânzare de pui, și susține că rasa este excelentă atât pentru producția de carne, cât și pentru producția ouă.

  ”Cresc găini Kabir de vreo 7-8 ani. Acum am undeva pe la 100 de exemplare; vindem mai mult puișori, și pe restul le păstrăm în mare pentru consum propriu. Este o rasă mixtă de carne și ouă. Încep să facă ouă de pe la vârsta de 4 luni și jumătate fac ouă și până la 5 ani. E o rasă mai grea de încrucișat, fiind mai mare – păsările ajung cam pe la 4 kilograme. Este o rasă care provine din Emiratele Arabe; numele înseamnă ”mare” în limba arabă și a apărut la noi în țară din export, și de vreo 10 ani încoace s-a popularizat și în România”, a declarat Andreea Zamfirache pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

  Marele avantaj al rasei Kabir este acela că necesită doar spațiu în plus, fiindcă cresc mai mari. În schimb, au aceeeași dietă precum rasele tradiționale, sunt rezistente la factori de mediu și la îmbolnăvire iar puii cresc destul de rapid, punctând un plus la conversia cărnii. În plus, încrucișările reușite cu rasele autohtone păstrează trăsăturile găinilor Kabir în noile rase.

  ”Le dau furaje normale, în general. Puișorilor le dau furaje speciale de creștere, bogate în vitamine, proteine și minerale, după care pot fi crescute normal, ca găinile din bătătură, cu grâu, porumb, floarea-soarelui, multă verdeață. Au nevoie de ceva mai mult spațiu decât la rasele normale, dar cresc tot la fel: în coteț, aer liber, , sunt rezistente și iarna. Ziua trebuie ținute afară, iar noaptea în coteț. Carnea este mult mai musculoasă, nu este ațoasă. Cocoșii, de exemplu, ajung și la 10 kg dacă sunt castrați. Puii îi vând și mici, la 2-3 zile, și mai măricei, pe la 2-3 săptămâni. Acum se caută tot felul de rase, încrucișări, porumbaci; omul vrea găini diversificate, le vrea și pentru frumusețe”, ne-a spus crescătoarea ilfoveană.

  Un singur cocoș se poate reproduce cu 15-20 de găini Kabir. O găină poate depune până la 200 de ouă/ciclu, iar acestea din urmă prezintă un nivel scăzut de colesterol. Ele pot întârzia cu clocitul, astfel că este de preferat încurajarea lor să clocească.

  Puii de Kabir se comercializează primăvara

  ”Un pui la vârsta de 2 săptămâni îl vând cu 5-6 lei, la (vârsta de – n.r.) trei săptămâni cu 8 lei. Acum nu mai avem, vindem în special în perioada martie-aprilie-mai, când se caută cel mai mult puii, după care nu mă mai complic. E mai dificil să îi crești în alte perioade, pentru că intri cu ei în iarnă tinerei, trebuie să fie zdraveni”, a precizat Zamfirache.

  Până la vârsta de trei săptămâni, puii din rasa Kabir necesită 1 metru pătrat pentru fiecare 20 de capete, urmând ca la vârsta de 4-6 săptămâni aceeași suprafață să fie valabilă pentru 10 capete, iar de la șase săptămâni încolo deja necesită un metru pătrat pentru fiecare 5 capete. Deși sunt destul de rezistente la boli, vaccinarea preventivă a acestor păsări este recomandată, ca în cazul tuturor raselor de găini, dacă în zonă există risc de boli.

  Găini și cocoș din rasa Kabir

  ”Tratamentele depind de gospodării. Dacă, de exemplu, lângă gospodărie sunt vecini care au cotețe cu animale neîngrijite, pot apărea focare de infecție de la șobolani, vrăbii, normal că apar bolile, mai ales coccidioza, care dacă nu se tratează devine cronică. Ați văzut, sunt zone în țară în care se anunță că au murit toate păsările din gospodării, pentru că apar astfel de focare de infecție. Dacă nu există gospodării cu focar de infecție, ele sunt foarte rezistente și nu necesită vaccinare. E bine totuși să le vaccinezi, ca să fii sigur că nu prind nimic. Depinde cum vrea fiecare să-i crească; și dacă plouă și nu bagi puii înăuntru, de exemplu, pot să răcească, și greu mai reușești să îi tratezi”, adăugat crescătoarea din Ciorogârla.

  Citiți și: Câte ouă face o găină. Producția de ouă în funcție de rasă 

  Astfel, Kabir este o rasă excelentă de crescut pentru producție proprie, dar și pentru profit; raportul calitate/cantitate al cărnii este automat mai bun decât cel al majorității raselor autohtone și poate fi vândută pentru prețuri mai ridicate.

  ”Este o pasiune pentru mine să cresc păsări și să mănânc sănătos, să mănânc ceva crescut de mine. Dacă vrei să ai furaj cu mâncare naturală și să nu ai vreun dubiu despre ce conține furajul respectiv, îi dai ce trebuie, și, normal, gustul cărnii este altul; și carnea este un pic mai tare, pentru că și puiul are o creștere un pic mai lentă. Eu merg în continuare pe rasa Kabir, mi se pare cea mai bună la ora actuală”, a conchis Andreea Zamfirache.


  Te-ar mai putea interesa

  Furtuni puternice anunțate în aproape toate județele. Alertă de vreme severă de la ANM Vijelii puternice, grindină și ploi de peste 40 l/mp. Județe sub alertă până joi Roșii mari de grădină – cinci secrete ale cultivatorilor cu experiență

  Ultimele știri

  Plata ajutorului de 25 lei/familia de albine. Termenul oficial privind virarea banilor în conturi Plafonare de preț pentru fermierii care dețin tractoare și alte mașini agricole Auchan aduce în prim plan importanța agriculturii regenerative și a decarbonizării la prima ediție Climate Supplier Event