• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Frate lângă frate. Cum s-au asociat în agricultură frații Bunzeac din Călacea

    agrointeligenta.ro -

    Frații Bunzeac fac agricultură altfel. Florin și Adrian Bunzeac din satul Călacea, comuna Orțișoara, județul Timiș, s-au decis să muncească împreună în agricultură și au investit la comun. Asocierea lor a reușit să îi facă mai eficienți și mai rentabili. Astăzi, principala activitate e fermei lor este creșterea vacilor de lapte din rasa Bălțată Românească.

    ”Povestea noastră cu vaca a început când noi eram copii mici – creșteam acasă trei-patru vaci pentru lapte și pe lângă serviciul pe care-l lucrau ai noștri, ăsta era ăla de suflet. M-am născut în Brașov la oraș și de dragul animalelor am venit în județul Timiș cu ocazia unei vizite la niște neamuri d-ale noastre și am decis să ne stabilim aici. Am început cu animalele așa, încet, încet. Din dragoste pentru animale am ajuns și am făcut și Facultatea de Zootehnie și Biotehnologie la Timișoara, fratele meu a făcut Veterinara și a fost așa ca un vis îndeplinit pentru noi că am ajuns să facem ceea ce ne place”, povestește Florin Bunzeac cum a început să facă agricultură, împreună cu fratele său, departe de satul lor natal din Brașov.

    Frații Bunzeac cresc împreună 250 de vaci de lapte

    La acest moment, ferma fraților Bunzeac înseamnă 250 de capete de bovine dintre care la muls sunt circa 140 de vaci.  ”Animalele le avem separat – fratele meu separat, eu separat. Terenul pe care-l lucrăm și utilajele sunt toate împreună că am decis că e mai ușor să cumpărăm un utilaj pe care să-l plătim amandoi și să-l folosim amândoi. Asta ne-a ajutat foarte mult. Nu există comparație, amândoi suntem la același nivel pentru că fiecare pas pe care l-am făcut, l-am făcut amândoi și ne-am tras unul pe altul. Când mi-a fost mie greu, a venit el și m-a sprijinit și invers la fel. Eu fiind și mai mic, probabil m-am agățat mai mult de el, deci m-a ajutat el mai mult”, spune Florin Bunzeac în cadrul unui reportaj al rubricii ”Fermierii României”, din cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1. 

    Terenul pe care îl lucrează cei doi frați nu acoperă necesarul de furajare a văcuțelor, așa că o parte din hrana animalelor este cumpărată de la alți fermieri din zonă. Se mizează pe o furajare medie pe care genetica bună o transformă într-o producție rentabilă.

    ”Rasa de animale pe care o avem este Bălțată Românească pentru că așa am gândit-o. Ele se adaptează foarte mult – ele ies și la plimbare. Noi nu suntem în sistem intensiv. Chiar dacă ajungem la o cantitate mai mică de lapte pe vacă, nici costurile și nici celelalte pierderi nu sunt așa mari. Eu zic că peste zi avem o medie la vreo 24-25 de litri, nu facem o furajare foarte intensivă. Nici costurile nu sunt așa mari. Asta e gândirea fiecărui fermier în parte. E un echilibru bun”, spune unul dintre frații Bunzeac.

    La început, din lapte făceau telemea, acum îl dau la procesator

    La început, cei doi fermieri nu dădeau laptele la procesare, ci produceau singuri brânza telemea pe care o vindeau. Încasările erau bune pentru cheluielile pe care le aveau în exploatație. Creșterea numărului de animale i-a obligat însă să dea laptele la fabrică pentru că nu mai puteau face față să prelucreze și să vândă cantitățile majorate.  ”Nu poți să vinzi foarte mult și atunci trebuie să dai laptele către procesatori. Este și mai ușor și mai simplu pentru noi că putem să ne vedem de activitatea în fermă. Putem să ne vedem de activitatea pe teren, în câmp și nu mai stăm să procesăm să ducem brânza. La acest moment, cea mai bună variantă și simplă este procesatorul”, explică Florin Bunzeac.

    Utilaje noi pentru ferma de văcuțe și 50 de hectare

    Prețul pe care îl primesc pe lapte nu este la nivelul pe care și l-ar dori cei doi frați. Au găsit însă mereu înțelegere la fabrica de lapte Simultan care i-a ajutat atunci când au avut nevoie să facă investiții. Pentru o parte dintre acestea au obținut și fonduri europene, iar pâmântul le-a fost mereu cel mai mare sprijin.

    ”Pământul a fost foarte important pentru noi pentru că dacă nu ai pământul nu poți să-ți procuri hrana și doar să cumperi să crești animale, nu aș recomanda niciodată nimănui pentru că nu are rost să pleci la drum. Și atunci și soția având niște pământ, am mai cumpărat și am ajuns să avem un 50 ha amandoi de teren. M-a ajutat foarte mult – sunt la al doilea proiect european pe care l-am depus și l-am câștigat. Unul a fost Instalarea tânărului fermier care m-a ajutat când eram chiar la nevoie de am putut să fac un pas mare după care am mai făcut unu pentru achiziții utilaje de 600.000 de euro – au și început să vină utilajele. Am prins proiectul cu 50%, dar este OK, pentru că noi aveam mare nevoie de utilaje. Dacă nu lei ai, ești terminat, nu poți face treabă în fermă. Am avut probleme cu finanțarea că a fost o sumă destul de mare pentru noi, dar în final când eram descurajat și am zis că gata, s-a terminat totul, pe ultima săptămână am primit finanțare când nu mă așteptam să primim și acum mergem înainte. Au început deja să vină utilajele și sperăm că acum pașii vor fi mult mai rapizi”, spune unul dintre cei doi frați care au achiziționat la comun, pe fonduri europene, 13 utilaje – de la tractor până la presă, utilaje de prelucrare a pământului – plug, remorci pentru siloz, încărcător.

    Faptul că au pregătiri diferite i-a ajutat pe frații Bunzeac să colaboreze mai bine. Au fost și situații însă când fratele zootehnist a văzut lucrurile diferit de fratele medic veterinar. În final, însă, au ajuns întotdeauna la un compromis. ”De multe ori ni s-au încrucișat ideile – „tu vezi așa lucrurile, eu le văd așa!” – dar tot timpul am ajuns la nimitor comun și am ajuns până la urmă să vedem ce e mai bine și care e soluția și drumul mai ușor pentru a face”, explică Florin Bunzeac.

    Fermierul se bucură că găsește înțelege nu doar din partea fratelui său, dar și a întregii familii. ”Mă ajută foarte mult și soția și fata. Inclusiv fata la 16 ani venea cu tractorul și ajuta la siloz când aveam deficit și nu puteam singur. Și mă bazez pe ea în continuare. Îmi și spune „Tractorul ăla să nu-l vinzi, că m-am obișnuit eu cu el!” – vine cu noi la siloz, lumea-și făcea cruce când o vedeau și ziceau „Vai, fata asta cu tractorul ăsta mare?” Da! Pentru că îi place și înțelege că din asta trăim toți și ca să trăiești, trebuie să muncești. Fiecare trebuie să facă ceva. Aici ne vedem, aici ne-am născut, pentru noi ăsta e locul în care ne-am petrecut toată viata noastră”, spune Florin Bunzeac.

    Mulțumiți să vadă la raft laptele pe care îl fau la fabrică

    Cea mai mare satisfacție a familiei de fermieri este momentul în care își văd laptele la raft. Brandul românesc care le preia producția este prezent în supermarketuri, iar acest lucru garantează și succesul exploatații de la care se colectează laptele.

    ”Când merg cu familia la cumpărături și văd pe raft laptele de la Simultan, de la procesatorul unde vindem noi zic ”uite, aici e laptele și de la văcuțele noastre!”Din start, toți trei zâmbim. Adică ai o satisfacție – eu reușesc să hrănesc niște oameni sau din ferma noastră mănâncă atâția oameni! Și suntem bucuroși. Și aș îndruma pe toată lumea să cumpere produse românești. Să conteze și chestia asta chiar dacă nu influențează mare lucru la preț, eu zic că e bun puțin patriotism. E foarte bun și ajută pe toată lumea în toate domeniile nu numai în zootehnie. De ce să fac cu unu care e acolo când pot să fac cu cel care e lângă mine – dacă există înțelegere”, spune Florin Bunzeac.

    Pentru ferma de familie cu Bălțate Românești, la nivelul actual de cheltuieli, un preț corect pentru litrul de lapte ar fi de circa 3 lei pe litru. Politicile de piață și mai ales cele din retail nu au în centrul lor producătorul, astfel că fermele de familie precum cea din Călacea continuă să fie vulnerabile. Singurul lucru care îi determină pe acești fermieri să nu abandoneze lupta rămâne pasiunea, dragostea pentru ceea ce fac.

    ”Aș recomanda oricărui tânăr – dacă m-aș da pe mine înapoi acum să mă văd – care are dragoste de animale și vrea și îi place chestia asta, să se apuce dar să nu dea înapoi. Greutățile sunt, vor veni, vor fi și în continuare – tot timpul sunt greutăți dar și satisfacția este pe măsură. Deci eu consider că se poate trăi la noi în țară din agricultură și din zootehnie dar v-am mai zis, în primul rând dacă ai plăcere. Dacă nu ai plăcere și nu îți place – să nu se apuce nimeni. Nu recomand doar pentru partea financiară”, spune Florin Bunzeac.

    Frații Bunzeac fac agricultură împreună, în Călacea, județul Timiș


    Te-ar mai putea interesa

    Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!