• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA. Lista cu culturi eligibile la ecoschema ”de înverzire”

    agrointeligenta.ro -

    Lista culturilor fixatoare de azot eligibile pentru ecoschema PD-04 Schema practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil. Fermierii care lucrează pentru 10 hectare și care și-au propus să acceseze această ecoschemă, trebuie să țină cont care sunt culturile principale și/secundare pe care le pot înființa pentru a asigura, în anul de cerere, procentul minim de 10%.

    Sprijinul aferent schemei practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, intervenția PD-04, se acordă ca plată anuală pe suprafața de teren arabil. Astfel, pășunile și pajiștile permanente nu sunt eligibile pentru plată în cadrul acestei ecoscheme.

    Sprijinul se acordă fermierilor care beneficiază de BISS – plata minimală pe suprafață, și care lucrează o suprafață de minim 10,01 ha
    teren arabil.

    Fermierii care solicită sprijinul aferent acestei ecoscheme trebuie să respecte următoarele cerințe generale obligatorii, începând cu anul 2024:
    a) rezervarea a minimum 5% din terenul arabil pentru elemente neproductive, inclusiv teren lăsat pârloagă; în cazul fermelor cu peste 75% din terenul arabil utilizat pentru producția de iarbă sau de alte plante furajere erbacee, culturi de leguminoase, culturi aflate sub apă o mare parte a ciclului de cultură, sau combinații ale acestora, ponderea elementelor neproductive, inclusiv teren lăsat pârloagă, trebuie să depășească 3%;
    b) cultivarea pe minimum 5% din totalul terenului arabil declarat a culturilor de leguminoase, fixatoare de azot, amestecuri de leguminoase și graminee perene, prevăzute în anexa nr. 12 la prezentul ordin, în cultură principală.

    În contextul aplicării derogării prevăzute de Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1.317, fermierii au obligația, în anul de cerere 2023:
    a) să cultive pe minimum 10% din totalul terenului arabil declarat în cultură principală și/sau secundară culturi de leguminoase, fixatoare de azot, amestecuri de leguminoase și graminee perene, prevăzute în anexa nr. 12, fără restricții privind utilizarea produselor de protecție a plantelor, cu excepția suprafețelor declarate pentru îndeplinirea opțiunii b) la GAEC 8;
    b) să declare toate suprafețele de teren arabil alocate elementelor neproductive, inclusiv suprafețele de teren lăsat pârloagă; suprafețele de teren lăsat pârloagă pot fi utilizate pentru culturi agricole destinate producției alimentare, precum: cereale, leguminoase, oleaginoase, culturi proteice, cu excepția culturilor de porumb și soia pentru boabe.

    Astfel, de reținut că pentru anul de cerere 2023, fermierii trebuie să cultive un procent de minim 10% din suprafața de teren arabil declarat (deci nu din suprafața fermei!), cu culturi de leguminoase, fixatoare de azot, amestecuri de leguminoase și graminee perene. Acestea pot fi înființate ca o cultură principală și/sau secundară.

    Ce înseamnă cultură secundară pentru subvenția APIA

    Conform Ordinului nr. 80/2023 „culturile secundare” sunt cultivate în perioada dintre două culturi principale și acoperă întreaga perioadă dintre culturile respective, fără o întrerupere semnificativă. Culturile secundare acoperă solul o perioadă de cel puțin 8 săptămâni după recoltarea culturii principale și trebuie să fie diferite ca specie față de aceasta. Culturile secundare includ și culturile succesive sau culturile duble semănate în mod normal în vederea recoltării sau a pășunatului. Culturile secundare introduse în rotație pot fi culturi simple sau amestec de culturi, respectiv graminee, leguminoase, proteaginoase, oleaginoase, plante melifere s.a, prevăzute în Anexa nr. 1 din cadrul Ordinului nr. 80/2023.

    Ce alte condiții mai trebuie respectate în cadrul ecoschemei pentru înverzire

    Fermierii care accesează această eco-schemă au obligația ca în perioada cuprinsă între 15 iunie—15 octombrie să țină terenul arabil acoperit pe cel puțin 85% din suprafața arabilă a exploatației cu: culturi agricole sau cu miriștea rămasă după recoltare sau culturi secundare sau culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou-înființate, timpul necesar pentru pregătirea terenului și înființarea noii culturi fiind de cel mult 2 săptămâni.

    Cerințele generale obligatorii se cumulează cu una din următoarele cerințe specifice, la alegerea fermierului, astfel:

    a) să practice diversificarea culturilor pe terenul arabil, în funcție de suprafață, după cum urmează:
    – în cazul suprafețelor cuprinse între 10,01 ha și 30 ha, fermierul trebuie să cultive cel puțin două culturi diferite, iar cultura preponderentă să acopere maximum 75% din terenul arabil;
    – în cazul suprafețelor de peste 30 ha, fermierul trebuie să cultive cel puțin trei culturi diferite, iar cultura preponderentă trebuie să acopere maximum 70% din terenul arabil, respectiv două culturi preponderente să acopere împreună maximum 85% din terenul
    arabil;

    b) în cazul în care suprafața de teren arabil este acoperită în proporție de peste 80% cu iarbă/plante erbacee/leguminoase sau cu culturi aflate sub apă o mare parte a ciclului de producție sau amestecuri ale acestora prevăzute în Anexa nr. 2 și în Anexa nr. 12 (mai sus) la prezentul ordin, condiția privind practica de diversificare a culturilor este îndeplinită;
    b) să practice o tehnologie de tip conservativ pentru sol, no/minimum/strip tillage, pe minimum 50% din suprafața cultivată a exploatației, bazată pe următoarele elemente:
    – semănat fără pregătirea prealabilă a solului, no tillage;
    – semănat în benzi pregătite fără intervenție pe intervalul dintre rânduri, strip tillage;
    – semănat după o pregătire superficială a solului, fără întoarcerea brazdei, minimum tillage;
    c) să planteze anual cel puțin 2 pomi fructiferi și/sau arbori pe ha, la nivel de exploatație, din speciile prevăzute în anexa nr. 14
    la prezentul ordin.

    În sensul prevederilor de la litera a), „cultură” înseamnă oricare dintre următoarele:
    a) o cultură din oricare dintre diferitele genuri definite în clasificarea botanică a culturilor;
    b) o cultură a oricăreia dintre specii în cazul Brassicaceae, Solanaceae și Cucurbitaceae;
    c) terenuri lăsate pârloagă;
    d) ierburi sau alte plante furajere erbacee, prevăzute în Anexa nr. 2 din Ordinul nr. 80/2023;
    e) culturi aflate sub apă o mare parte a ciclului de cultură, cu titlu de exemplu, orez;
    f) culturi de leguminoase, amestecuri de leguminoase și graminee perene, prevăzute în Anexa nr. 12 (mai sus) din cadrul Ordinului nr. 80/2023.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!