• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii descoperă beneficiile bacteriilor în cultura mare. Azofix și Fosfix cresc toleranța la secetă și asigură producții sporite

    Adrian Radu -

    Costin George, inginerul-șef de la grupul de firme Dorin SRL este unul dintre fermierii din România care testează beneficiile produselor pe bază de bacterii pe câmpurile pe care le cultivă.

    Produsele pe care le folosește, Azofix și Fosfix, de la Chemark Rom, vor ajuta plantele din cultura mare să beneficieze de cantități suplimentare de azot și fosfor, la costuri mai reduse decât la fertilizarea convențională.

    În cadrul grupului de firme Dorin SRL sunt administrate aproximativ 11 000 de hectare de pământ în două județe, Vaslui și Galați. Culturile de toamnă ocupă aproximativ 6000 de hectare, iar diferența este alocată culturilor de primăvară.

    Lipsa precipitațiilor a devenit unul dintre fenomenele constante care amenință culturile din aceste zone. Utilizarea celor mai adecvate produse pentru a crește toleranța plantelor la stresul hidric este una dintre strategiile adoptate de Costin George. Azofix și Fosfix sunt produsele care au la bază bacterii și microelemente menite să dezvolte un sistem radicular puternic și să îmbunătățească asimilarea elementelor nutritive din sol.

    Floarea-soarelui este una dintre culturile pe care se mizează pentru profit în cadrul fermelor din grupul Dorin SRL. În tehnologia folosită, inginerul-șef combină o tehnologie clasică, produse pe bază de sulf și cupru, alături de o schemă inovatoare, bazată pe produsele Azofix și Fosfix.

    ”În stadiul de 4 frunzulițe, este și stadiul recomandat de specialiștii de la Chemark, am folosit Azofix și Fosfix, le-am dat împreună dintr-o singură trecere și m-au ajutat în perioada de secetă.

    Fosfix a ajutat floarea-soarelui să dezvolte o rădăcină foarte bună, de aceea s-a și menținut într-un stadiu bun, la 30-40 de litri de apă, cât am avut în perioada asta. Arată verde de sus până jos. Aici ne-a ajutat și Azofix, absorbind din aer azotul și transformându-l în azot necesar dezvoltării plantei și hrănirii acesteia cu azot”, a explicat inginerul.

    Pe solele unde a aplicat Azofix si Fosfix, Costin George a folosit aproximativ de 300 kg de îngrășământ granulat prin împrăștiere, încorporat în combinator. În perioada de formare a butonului floral, în 10 frunze, a mai aplicat un tratament ecologic cu sulf și cupru.

    Cele două produse de la Chemark Rom i-au îndeplinit așteptările și la cultura de grâu, unde au adus o diferență de 300-400 de kg/ha, comparativ cu solele unde nu au fost aplicate.

    Azofix și Fosfix cresc toleranța la secetă și asigură producții sporite

    Azofix Plus este un produs care fixează azotul atmosferic, transformându-l în azot amoniacal accesibil plantelor. Produsul conține bacteria Paenibacillus polymyxa, vitaminele B1, B3, B6, dar și microelemente precum cupru, fier, mangan, molibden și zinc. Printre alte avantaje pe care le au culturile după aplicarea Azofix Plus se numără stimularea sintezei hormonilor de creștere, a activității biologice din sol, dar și îmbunătățirea asimilării elementelor nutritive din sol.

    Rezultatele testărilor indică un aport suplimentar de minim 25-30 kg de azot substanță activă pe hectar prin aplicarea unei doze de 1-2 litri de Azofix Plus. Astfel, fermierii pot reduce cu 75-100 kg/ha cantitatea de îngrășăminte azotoase folosite în mod tradițional.

    În cazul aplicării Fosfix Plus, poate fi scăzută cantitatea de îngrășăminte complexe convenționale cu până la 150 kg/ha. Fosfix Plus, după cum îi spune și numele, aduce un plus de fosfor în sol prin eliberarea fosforului blocat sub formă de fosfați în solurile alcaline sau acide. Aplicat în doză de 1-2 litri/ha, produsul ajută la eliberarea a 35-45 kg de fosfor substanță activă. În plus, stimulează activitatea microorganismelor din sol și dezvoltarea sistemului radicular al plantelor. “Până acum, produsele Azofix și Fosfix mi-au îndeplinit așteptările și sunt 100% sigur că mi le vor îndeplini și de acum încolo. Intenționez să folosesc și produsul Ruinex după recoltare, pentru a ajuta la descompunerea resturilor vegetale mult mai repede”, a declarat Marius Chivu.

    Detalii despre toate produsele Chemark Rom, dar și modalitățile în care puteți contacta reprezentanții zonali ai companiei se găsesc pe www.chemarkrom.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”