Allianz Trade: Fermierii nu câștigă aproape nimic din creșterea prețurilor la alimente
Violina Gorcinschi -O treime din creșterile exorbitante de prețuri sunt cauzate de profiturile procesatorilor și intermediarilor. Aceasta a fost concluzia analizei Allianz Trade. Mulți fermieri se întreabă de ceva vreme de ce prețurile alimentelor din supermarketuri cresc adesea, în timp ce prețurile de producător scad, în special la cereale și lapte. Încasează marii procesatori profituri imense în detrimentul fermierilor și consumatorilor? Concluziile unei analize Allianz Trade confirmă acest lucru, dar și faptul că profiturile generate de prețurile mari la alimente nu ajung la fermieri.
Creșterea prețurilor alimentelor de consum în Germania, dar și în alte țări, nu poate fi justificată pe deplin de creșterile prețurilor fermierilor și ale celor cu energia. Mai degrabă, o parte din scumpiri se datorează „foamei de profit” a procesatorilor. Acesta este rezultatul calculelor efectuate de departamentul de cercetare macro și de piață de capital din cadrul grupului de asigurări de credit Allianz Trade.
Concluzia analizei Allianz Trade: O treime din majorările de preț o reprezintă ”foamea de profit„
Potrivit expertului în inflație Andy Jobst de la Allianz Trade, o treime din creșterea recentă a prețurilor alimentelor din Germania de la jumătatea lui mai 2022 nu poate fi explicată de factorii de risc tradiționali.
„Se pare că există tot mai multe dovezi ale obținerii de profit și ale unei concurențe insuficiente în zonele cu creșteri deosebit de mari ale prețurilor, cum ar fi lactatele și ouăle, dar și legumele și fructele nesezoniere”, a spus Jobst.
Expertul se așteaptă ca prețurile alimentelor să rămână ridicate cel puțin încă un trimestru înainte de a începe o normalizare rapidă.
Guvernul federal a declarat război concurenței deficitare din lanțul alimentar. Cabinetul federal a adoptat, recent, modificări la legea concurenței (GWB). Acest lucru ar trebui să ofere autorităților antitrust mai multe opțiuni legale pentru a lua măsuri împotriva dezechilibrelor pieței. Cu toate acestea, au fost mai puține modificări în comparație cu proiectele inițiale.
Prețurile alimentelor vor stagna
Potrivit lui Jobst, perspectivele pentru 2024 sunt mai bune pentru prețurile alimentelor, însă în multe cazuri acest lucru va însemna că alimentele vor rămâne la fel de scumpe. Experiența a arătat că creșterile de preț sunt rareori duse la nivelul inițial, potrivit expertului.
În ceea ce privește motivele pentru care inflația alimentară ridicată continuă în Germania, Jobst a afirmat că prețurile globale ale mărfurilor au scăzut recent în mod semnificativ de la maximele înregistrate în 2022. În timp ce porumbul este încă cu aproximativ 30% mai scump decât era la începutul lui 2021, iar îngrășământul este încă aproximativ jumătate din prețul de acum câțiva ani, grâul și soia se tranzacționează acum la nivelurile din 2021.
Costurile de exploatare ale producătorilor și comercianților cu amănuntul sunt un motiv pentru dezechilibrul tot mai mare dintre prețurile mărfurilor din amonte și prețurile alimentelor din aval, dar nu singurul, a explicat expertul în industrie la Allianz Trade, Aurélien Duthoit,
„Observăm că procesatorii și intermediarii de alimente, în special, sunt înfometați de profituri. Au crescut prețurile mult mai mult decât comercianții cu amănuntul”, a explicat Duthoit.