• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociația Forța Fermierilor a devenit membră a Alianței pentru Agricultură și Cooperare: ”Este un moment de construcție, foarte important pentru mediul asociativ”

    agrointeligenta.ro -

    Asociația Forța Fermierilor este, începând de astăzi, marți – 25 aprilie, membră cu drepturi depline a Alianței pentru Agricultură și Cooperare. Protocolul de aderare a fost semnat în fața unui notar, iar ulterior, liderii celor patru organizații membre AAC au susținut o conferință de presă.

    Pe data de 14 aprilie, Agrointeligența – AGROINTEL.RO anunța în premieră că Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) și Asociația Forța Fermierilor (AFF) demarează discuțiile pentru ca AFF să devină membru cu drepturi depline al AAC. În urma negocierilor, AFF a aderat la AAC, devenind membru cu drepturi depline, alături de celelalte organizații membre și fondatoare: Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) și Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCVSV).

    În cadrul unei conferințe de presă, liderii celor patru organizații vor vorbit despre aderarea AFF la AAC, dar și care sunt obiectivele, prioritățile Alianței în noua formulă, pentru perioada următoare.

    ”Este un moment de construcție, este un moment foarte important pentru mediul asociativ, pentru reprezentarea intereselor fermierilor atât la nivel național, dar și la nivel european prin prisma organizației COPA-COGECA care este una dintre cele mai mari organizații de reprezentare a intereselor fermierilor la nivel european, reprezintă astăzi peste 22 de milioane de fermieri din întreaga Europă. COPA-COGECA este construită în două segmente, după cum bine știți, și anume: COPA – care reprezintă interesele fermierilor la nivel european și COGECA – care reprezintă interesele cooperativelor agricole la nivel european. Dar să nu uităm faptul că și cooperativele agricole sunt până la urmă formate din fermieri. Astăzi este un moment important pentru că Alianța pentru Agricultură și Cooperare se extinde, dovedește în continuare că rămâne un mecanism important în reprezentarea intereselor fermierilor la nivel național, dar și european. Fermierii găsesc înțelegere, fermierii găsesc unitate, fermierii își pot reprezenta interesele prin instrumentul acesta pe care îl reprezintă colaborarea aceasta interprofesională, informală Alianța pentru Agricultură și Cooperare”, a declarat în deschiderea conferinței, Marius Micu, Vicepreședinte al COPA-COGECA și Vicepreședinte al Federației Naționale PRO AGRO.

    Conducere rotativă. Președintele AAC – Mircea Băluță, Președintele UNCSV

    În cadrul Alianței, în premieră pentru mediul asociativ din România, o structură formată din mai multe organizații a ales să aibă o președinție rotativă. Președinte al AAC în noua formulă este Mircea Băluță, Președintele UNCSV.

    ”Este nevoie de o întărire a acestei activități de reprezentativitate și este nevoie în continuare de a veni cu argumente în fața decidenților publici naționali și europeni în acest context dificil pe care îl traversăm, de a veni împreună într-un mesaj de unitate, cu argumente, astfel încât să putem să ne apărăm interesele prezente și mai ales cele viitoare. (…) Cred că prin mesajul nostru de azi arătăm încă o dată unitate, faptul că împreună putem fi mai puternici și împreună cu echipele de oameni pe care-i reprezentăm, cu echipele noastre executive putem veni cu argumente prin care să ne batem pentru fermierii noștri și cooperative, pentru sustenabilitatea noastră în continuare. Am deschis astfel o cale a dialogului, o cale a construcției așa cum a fost întotdeauna Alianța pentru Agricultură și Cooperare și ne dorim să fim în continuare un partener de dialog pentru decidenții publici naționali și europeni, să punem pe agenda publică problematicile care ne apasă și ne îngreunează activitatea și totodată să putem să venim cu soluții așa cum le vedem în fața decidenților, pentru a ne atinge obiectivele, pentru a reuși să rămânem în continuare stabili, rentabili, pentru fermele și cooperativele noastre”, a spus Mircea Băluță.

    Actualul președinte a arătat că Alianța pentru Agricultură și Cooperare și-a făcut simțită prezența în ultimii ani în spațiul public național și european. ”Acest lucru s-a văzut și în continuare cred că avem nevoie unii de alții, de unitatea noastră, de a depăși anumite bariere și anumite lucruri care ne despart pentru că este mai importantă unitatea, iar împreună, pentru viitor, împreună putem fi mai puternici. În asta cred și cred că și colegii mei care sunt astăzi alături de noi și echipele care ne urmăresc sunt de acord cu noi. Vom continua să ne facem treaba cel puțin la fel de bine, poate și mai bine, cum v-am spus, cu argumente, cu soluții, astfel încât activitatea noastră să fie cât se poate de predictibilă și de stabilă în viitor”, a mai spus fermierul Mircea Băluță, Președintele UNCSV.

    Ionel Arion, Președinte PRO AGRO: ”Până la înființarea acestei Alianțe, doi președinți de organizație nu își puneau semnătura unul lângă altul pe un document de poziție”

    Ionel Arion, Președintele Federației Naționale PRO AGRO, a arătat că mediul asociativ din agricultura românească a făcut pași uriași în ultimii ani.

    ”Până la înființarea acestei Alianțe, doi președinți de organizație nu își puneau semnătura unul lângă altul pe un document de poziție. Faptul că a apărut această construcție, în urmă cu mai bine de trei ani, a făcut ca vocea fermierilor să fie mai puternică, pozițiile noastre pe integrarea a ceea ce obținem în fermele de vegetal să fie una constructivă. Am avut de-a lungul acestor trei ani nenumărate întâlniri atât la nivel național cât și european. Din acest exercițiu, din aceste întâlniri, am creat lucruri trainice. Consider că până la această construcție, Alianța pentru Agricultură și Cooperare, România nu avea un parcurs atât de bun pentru că de fiecare dată existau contradicții, chiar și fără a avea argumente. De-a lungul timpului am reușit să găsim soluții și să punem pe masa decidentului public nu doar problemele fermierilor sau industriei conexe, ci și rezolvarea acestor probleme și nu puține din actele normative care au fost emise de decidentul public vin ca urmare a cererilor noastre, dar și a soluțiilor găsite de noi la aceste probleme”, a spue liderul PRO AGRO, Ionel Arion.

    ”Sunt foarte bucuros că am pus umărul la această construcție încă din prima clipă când în urmă cu trei ani și puțin ne întâlneam, așa cum, am spus de fiecare dată, mai puțini oameni decât sunt degete la o mână și gândeam să facem această construcție. Sincer, la vremea respectivă nu aveam atâta încredere că se poate realiza. Am reușit acest lucru, sunt bucuros că am avut alături de mine, de noi, de organizație, oameni care s-au dăruit, fie din Executiv, fie din rândul membrilor noștri, care au venit și au pus umărul voluntar la această construcție și voluntar, în continuare, cu toții în sprijinul acestei forme de a reprezenta interesele fermierilor, industriei alimentare sau serviciilor conexe”, a mai spus Ionel Arion.

    Nina Gheorghiță, Vicepreședinte LAPAR: ”Nu se pot rezolva lucrurile de care ne lovim în fiecare zi decât sub umbrela unei organizații profesionale”

    Unitatea fermierilor a fost testată în ultimele săptămâni în care agricultorii din toată țara au fost nevoiți să iasă în stradă pentru a obține din partea decidenților politici o implicare și reacții ferme la problema cauzată de importurile din Ucraina. Membri sau nu ai asociațiilor care au inițiat protestele, fermierii au răspuns apelului și și-au făcut auzită vocea, a punctat Nina Gheorghiță, Vicepreședinte LAPAR.

    ”Sunt un fermier care am înțeles atunci când am avut cu adevărat o problemă în fermă, că nu se pot rezolva lucrurile de care ne lovim în fiecare zi decât sub umbrela unei organizații profesionale. Momentul de astăzi este un moment extrem de important pentru mediul asociativ românesc, pentru fiecare asociație din care venim, iar protestul din 7 aprilie ar trebui să ne motiveze pe toți cei care suntem implicați în mediul asociativ, pe toți liderii de organizații, să tindem către ceea ce fermierii ne-au transmis atunci, și anume, unitate. Au răspuns foarte mulți fermieri, chiar dacă nu erau încă afiliați, chiar dacă făceau parte din organizații care nu s-au ocupat de partea aceasta birocratică a evenimentului, au venit și ne-au arătat că își doresc un mediu asociativ care să le apere drepturile. Asta încercăm să facem noi”, a spus în conferință Nina Gheorghiță, Vicepreședinte al LAPAR.

    Aceasta a arătat că se bucură de aderarea AFF la AAC, ”chiar dacă poate la începuturile cristalizării acestei organizații, Asociația pentru Agricultură și Cooperare, poate părea cumva în idei, în opinii, într-o poziție mai divergentă, să spunem așa. Dialogul și comunicarea întotdeauna rezolvă orice problemă și dacă suntem deschiși, dacă dăm dovadă de înțelepciune și cu toții, fiind oameni care administrăm un business, care plătim salarii unor alți oameni, am dat dovadă de responsabilitate. Și atunci eu sunt ferm convinsă că în ziua de astăzi, 25 aprilie, va rămâne un reper în istoria mediului asociativ românesc. Îmi doresc foarte mult ca și alte organizații care ne privesc acum sa avem  spor, să citească despre, să spunem lărgirea alianței sau umplerea golului”, a mai subliniat Nina Gheorghiță.

    Nicu Vasile, Președintele LAPAR: ”Alianța este deschisă tuturor organizațiilor profesionale din România”

    Liderul LAPAR, Nicu Vasile a subliniat că provocările se țin lanț pentru fermierii români și nu numai. Mai mult, președintele LAPAR a precizat că Alianța pentru Agricultură și Cooperare este deschisă tuturor organizațiilor și tuturor fermierilor.

    ”Eu spun în linii mari că Alianța înseamnă înțelepciune, corectitudine, unitate, voluntariat, politici economice coerente de dezvoltare pentru a putea preîntâmpina acea criză alimentară de care tot discutăm în fiecare zi. Să avem o deschidere spre evoluție, nu spre involuție. Iar fiecare zi este o provocare atât pentru noi, cât și pentru Alianță, pentru noi toți. De aceea discutăm de unitate, discutăm că împreună suntem mai puternici. Alianța este deschisă tuturor organizațiilor profesionale din România pentru a reprezenta cât mai bine interesul sectorului agricol românesc. De ce? Noi suntem într-o competiție la nivel global, nu numai la nivel european. Această concurență se reflectă asupra piețelor de desfacere. Și aici vedem foarte bine ce probleme avem pe planul național pe plan internațional. Chiar am văzut astăzi câteva reportaje privind slaba productivitate în economia românească. Adică pentru a obține un euro profit, noi cheltuim undeva la câteva sute (de euro n.r). Sunt foarte multe lucruri care trebuie să le dezvoltăm”, a explicat Nicu Vasile.

    Vlad Macovei, AFF: ”Fermierii României își doresc de la noi rezultate. Ne propunem cu toții să livrăm rezultate”

    Din partea Asociației Forța Fermierilor, primul care a luat cuvântul a fost Președintele Vlad Macovei care a vorbit despre decizia luată în cadrul organizației de a deveni membră a Alianței.

    ”Decizia de a da curs invitației Alianței pentru Agricultură și Cooperare s-a bazat pe o abordare extrem de pragmatică. Eu personal sunt un om pragmatic și încerc să evaluez lucrurile cât se poate de concret, corect și eficient. În acest moment, în contextul actual, intern și internațional, în modul în care arată lucrurile în acest moment, în oportunitățile, dar și riscurile care există în zona aceasta reprezentării intereselor legitime ale fermierilor români, mi-am pus întrebare o abordare pragmatică: cu AFF, în AAC, vom aduce o valoare adăugată, vom putea reprezenta mai bine împreună interesele membrilor noștri, ale membrilor celorlalte asociații din Alianța pentru Agricultură și Cooperare, dar și a breslei, comunității fermierilor și reprezentanți lor sectorului agroalimentar în general? Și din discuțiile pe care le-am avut și, evident, din discuțiile pe care le-am avut și cu membrii noștri, răspunsul a fost da. Și atunci decizia de a da curs invitației Alianței, pentru care mulțumesc încă o dată, a fost evident de a răspunde pozitiv aceste invitații. Pe noi ce ne interesează până la urmă, inclusiv din această asociere, este ca fermierii români să poată să obțină mai multe lucruri, mai multe drepturi legitime decât am fi făcut-o dacă am fi fost separat. Evident că am înțeles și eu mai bine unele puncte de vedere ale Alianței. (…) Abordarea noastră pragmatică pe care o vom avea în interiorul Alianței va fi să ne concentrăm pe lucrurile care ne unesc și nu care ne despart, pentru că acele lucru care ne unesc cu siguranță sunt relevante și pentru fermieri, indiferent că sunt în sectorul vegetal, cultură mare, că sunt în horticultură, că sunt în zootehnie, că sunt în zona de procesare, aceste lucruri pot fi mai bine reprezentate și la finalul zilei, la finalul lunii, la finalul anului să avem rezultate. Și cu toții cred că de de la această masă, dar și cei care ne privesc, fermierii României își doresc de la noi rezultate și asta îmi propun și cred că ne propunem cu toții să livrăm rezultate”, a spus Vlad Macovei.

    Valentin Popa, AFF: ”Toți fermierii să facă un front comun și toți să meargă în aceeași direcție”

    ”Am văzut de la Bruxelles exact cum este reprezentat interesul fermierilor. Așa trebuie să fie și Alianța în România și așa cred că va fi pentru că noi întotdeauna am fost dezbinați, fermierii nu au făcut front comun și noi le-am lăsat cred, decidenților politici naționali, le-am lăsat culoar și din cauza aceasta nu au luat întotdeauna decizia cea mai bună pentru fermierii români. (…) Cred că acesta este momentul ca mai mulți fermieri să înțeleagă ce înseamnă o asociere. Și eu, înainte să intru și să fac parte din Asociația Forța Fermierilor, poate că nu înțelegeam ce este aceea asociație. Ei, asociație este ca toți fermierii să facă un front comun și toți să meargă în aceeași direcție, ca să înțeleagă că un singur cuvânt este literă de lege și nu este ca nimeni să nu găsească aceeași idee și rezolvare”, a spus fermierul Valentin Popa, Prim-vicepreședinte al AFF și Coordonator al Departamentului Ferma de familie – Vegetal.

    Daniel Radu, AFF: ”Alianța pentru Agricultură și Cooperare trebuie să fie locomotiva care să tragă toate vagoanele mediului asociativ românesc”

    Tot din partea AFF a vorbit în cadrul conferinței fermierul Daniel Radu, Prim-vicepreședinte al AFF și Coordonator al Departamentului Ferma Mare – Vegetal: ”Atunci când am fost la Bruxelles, pe 30 martie și am fost la întâlnire cu domnul vicepreședinte și cu domnul secretar general la COPA-COGECA, când am ieșit de acolo, cred că nici nu am apucat să ieșim bine pe ușă, încât am spus domnului vicepreședinte (n.r Marius Micu, vicepreședintele COPA-COGECA), noi trebuie să facem parte din această Asociație, pentru că domnul vicepreședinte ne-a plimbat prin toate încăperile, am văzut acolo delegații din mai multe țări, erau țările nordice, din Suedia, Danemarca, din câte îmi amintesc, sectorul zootehnic la vremea respectivă și care dezbăteau problemele zootehniei din țările respective ca să aibă o voce comună în fața autorităților europene. (…) Pentru mine este o bucurie imensă și chiar în mod sincer vă spun asta pentru că mi s-a împlinit atât de repede dorința pe care am simțit-o în clădirea COPA-COGECA, ca să facem parte din această Alianță și ca să putem să dezbatem împreună problemele agriculturii românești și să transmitem vocea noastră comună prin COPA-COGECA, către autoritățile europene, pentru că România merită mai mult, merită să fie acolo unde trebuie să fie și unde poate să fie. (…) Agricultura românească, europeană, mondială sunt în continuă evoluție, iar România nu trebuie să rămână în urmă. De aceea, consider că Alianța pentru Agricultură și Cooperare trebuie să fie locomotiva care să tragă toate vagoanele mediului asociativ românesc pentru ca să putem să avem o voce comună în COPA-COGECA, mai ales că avem și un Vicepreședinte din România.”


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!