• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tot ce trebuie să știi despre înființarea unei plantații de kiwi în România

    agrointeligenta.ro -

    Trei specii de kiwi au fost aduse în România încă din anul 1993 de către cercetătorii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Deși apreciate ca fiind fructe exotice, care cresc în zone cu climă mai caldă, nu mică le-a fost surprinza profesorilor să descopere că plantele de kiwi s-au adaptat rapid la condițiile din România și au rodit frumos.

    Potrivit profesorului universitar Florin Stănică, speciile de kiwi aclimatizat pot reprezenta o alternativă pentru cultivatorii români, mai ales că nu există dăunători naturali pentru această cultură în țara noastră.

    ”Până în 1990 știam că existau câteva plante de kiwi la serele Codlea, le-am văzut când eram student. În 1993, am reușit să aducem în România kiwi în cantitate mai mare în colaborare cu niște parteneri ai USAMV București de la Cvitroplant Italia. În primăvara acelui an am plantat la Ostrov două hectare pe malul Dunării și un număr foarte mare de soiuri și hibrizi la Facultatea de Horticultură într-o colecție și într-un câmp de cercetare în care ne-am propus să studiem această plantă sub mai multe aspecte. În primul rând am vrut să vedem dacă ea se adaptează condițiilor de la noi, în al doilea rând să vedem cum putem să o înmulțim, și în al treilea rând care sunt calitățile fructelor și cum pot fi ele folosite”, povestește prorectorul Florin Stănică, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, cum a început aventura plantei de kiwi în țara noastră.

    IMG_1999

    Trei specii adaptate climei din România

    Pentru a cultiva kiwi în România, fermierii au de ales între trei specii în cultură, prima este Actinidia deliciosa, kiwi obișnuit pe care noi îl cunoaștem de pe piață, a doua este Actinidia chinezis, care are pulpa galbenă, dulce, parfumată, lipsite de pubescență și fructele sunt deosebit de gustoase.

    A treia specie este și ea specială, mai ales că poate fi extinsă în România în cultură aproape în toate zonele pomicole, acolo unde merge prunul: Acctinidia arguta – baby kiwi. Acesta este o plantă lipsită de pubescență cu fructe verzi sau roșii. Fructele se pot consuma ca atare, se spală și se consumă ca orice fruct obișnuit. Cantitatea de vitamina C este foarte bogată se ajunge la 100 de miligrame de Vitamina C la suta de grame de produs proaspăt.

    plantatie de kiwiPlantarea la kiwi

    Kiwi este o plantă cu frunze mari, o liană, care are nevoie de sisteme de susținere asemănătoare cu cele de la vița de vie, dar spalierii sunt diferiți. Avem nevoie de spalieri în formă de cruce cu trei sârme, una superioară, așezată cam la doi metri față de sol și două laterale distanțate cam la un metru și jumătate între ele și coborâte față de cea superioară cam cu 20-30 de centimetri. În final se obține un tunel cu vegetație abundentă.

    Cultura de kiwi are nevoie de foarte multă apă, motiv pentru care necesită sistem de irigare. ”Experiența noastră a dovedit că cel mai bun este sistemul de irigare prin microaspersie, pulverizîndu-se apă și realizînd în acest fel o atmostferă umedă. În același timp, trebuie spus că planta nu suportă excesul de apă, așa că atunci când plantăm va trebui să modelăm terenul astfel încât cota solului să fie mai ridicată față de cota intervalului pentru a asigura drenajul apelor spre mijlocul intervalului”, a explicat proferoul Florin Stănică.

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Polenizarea la kiwi

    Distanțele de plantare la kiwi variază în funcție de specie. Cele mai viguroase se pot planta mai rar, la 4 – 4.5 metri între rânduri și cam 3 metri între plante pe rând. La arguta se reduce distanța dintre plante pe rând până la 2 – 2.5 metri.

    ”Trebuie spus că kiwi este o specie dioică, unisexoadioică, adică avem plante mascul și plante femele, soiurile de care am vorbit sunt soiuri femele, care produc fructe, dar ele au nevoie și de câte o plantă mascul la fiecare plantă femelă. Polenizarea este făcută de albine, bondari sau alte insecte polenizatoare”, a dezvăluit profesorul Stănică.

    Florile de kiwi sunt mari la primele două specii și produc nectar destul de mult și au un parfum specific deosebit. Masculul înflorește abundent, atrage albinele, iar la USAMV s-a obținut chiar și miere de kiwi, iar calitatea acesteia este deosebită.

    Lucrările de întreținere în plantația de kiwi

    Lucrările de întreținere sunt foarte simple la cultura de kiwi nefiind nevoie de stropit împotriva dăunătorilor, dar trebuie avută grijă cu irigarea.

    Totodată, nu trebuie fertilizat excesiv sau aproape deloc și se pune doar materie organică pentru că plantele cresc viguros și fără sprijin suplimentar. Totuși, specialiștii spun că trebuie făcute câteva intervenții de tăiere în verde. ”Ciupim lăstarii care cresc excesiv. Un lăstar poate crește într-un an și 5-6 metri, însă intereseul nostru este să crească mai puțin, dar să se ramifice și să rodească în anul următor, motiv pentru care îi ciupim vârful în momentul în care atinge aproximativ 1,5 metri”, recomandă prorectorul de la USAMV.

    fructe de kiwiCând se coc fructele de kiwi

    Fructele se coc, în cazul Actinidia deliciosa târziu, în a doua jumătate a lunii octombrie, chiar noiembrie, în timp ce baby kiwi se recoltează mai devreme, sfârșit de august început de septembrie. Fructele se păstrează trei până la șase luni de zile în condițiile în care din depozit este eliminată etilena, un gaz produs de fructele mature (mărul este un mare producător de etilenă).

    ”De aceea, când cumpărăm un fruct de kiwi, îl alegem să fie tare, îl ducem acasă, îl punem în frigider lângă niște mere, eventual într-o pungă de hârtie și după câteva zile, etilena emisă de mere va determina coacerea fructelor de kiwi. Acesta este bun de consumat atunci când este moale, se spală, se secționează trasversal cu cuțitul și apoi, cu o linguriță se consumă pulpa. Nu ne apucăm să-l cojim pentru că nu facem decât să umplem toată suprafața fructului curățat cu perijori”, recomandă doctorul în pomicultură.

    Fructele de kiwi sunt deosebit de valoroase datorită conținutului în Vitamina C, dar și în alți compuși, alte vitamine din grupul B, vitamina K. De asemenea, conșin substanțe care neutralizează radicalii liberi, aufoarte multe fibre, uleiuri esențiale în semințe. ”Este un fruct sănătos, consumați cel puțin un fruct de kiwi în fiecare zi și veți trăi veșnic”, spune prorectorul Florin Stănică atunci când vorbește despre aceste fructe miraculoase care pot fi cultivate și în țara noastră.

    În medie, o plantă de kiwi bine îngrijită poate produce 30-60 de kilograme de fructe pe an, iar prețul  unui kilogram este, în marile magazine, de circa 4 lei – un euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Pesta oilor bate în retragere. Document obligatoriu pentru scoaterea animalelor din fermă Subvenție specială de la APIA pentru fermele mixte care lucrează teren și au și animale CMVRO: Creșterea rapidă a puilor din fermele românești nu se face cu hormoni sau antibiotice!

    Ultimele știri

    Șeful Pisciculturii din Ministerul Agriculturii – acuzat de DNA de fapte de corupție! Ciclonul care a adus ninsori în Europa se îndreaptă spre România. Vremea se schimbă brusc de mâine! Utilaje agricole furate pe bucăți. O nouă modă printre hoții din ferme: dezmembrarea!