• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O funcționară APIA a scăpat de condamnare deși a luat ilegal subvenții în numele unor fermieri

    Roxana Dobre -

    Funcționara APIA care a fost trimisă în judecată pentru că lua subvențiile ce li se cuveneau fermierilor a scăpat de condamnare. Judecătorii de la Tribunalul Mehedinţi au dispus încetarea procesului penal faţă de două inculpate, o consilieră APIA şi directoarea unei sucursale bancare, la data faptelor, motivul fiind că faptele s-au prescris între timp.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre  consiliera APIA care a fost acuzată că ar fi cerut subvențiile pe suprafața în numele unor fermieri, fără ca aceștia să își fi dat acordul. Totul s-a petrecut în perioada 2012 – 2014 când angajata APIA, împreună cu o directoare de la o unitate bancară, au depus documente pentru subvenții în care erau consemnate date false, inexacte și incomplete în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică.

    Procurorii DNA au susţinut că angajata APIA ar fi obţinut, în numele unor fermieri, aproape 300.000 de lei. Conturile au fost deschise de cealaltă inculpată din dosar, directoarea unei sucursale bancare, au mai precizat anchetatorii.

    Despre acest subiect aici: Funcționară APIA, trimisă în judecată pentru că lua subvențiile ce li se cuveneau fermierilor!

    Subvențiile fermierilor ajungeau la funcționara APIA și angajata unei bănci

    Faptele s-au prescris între timp

    Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Mehedinţi iar Instanţa s-a pronunţat pe 18 aprilie. Judecătorii au constatat că faptele s-au prescris între timp şi au dispus încetarea procesului penal, potrivit GDS.

    În schimb, instanţa a menţinut sechestrul pus pe bunurile inculpatei care a obţinut ilegal banii de la APIA. Din suma de 272.257 lei, inculpata a achitat suma de 48.648 lei. Hotărârea Tribunalului Mehedinţi nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

    Citiți și: DNA: Subvenții APIA pentru pășuni, încasate cu animale fictive

    Cum ajungeau subvențiile fermierilor în conturile funcționarei APIA și a angajatei unei bănci

    Conform unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) emis în 2021 Valentina Miloșescu , la data faptelor consilier în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Baia de Aramă era acuzată de procurori de săvârșirea infracțiunilor de: folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, fals informatic, în formă continuată și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată.

    Mai mult, procurorii au trimis în judecată tot în 2021 o persoană fizică, la data faptelor director al unei sucursale bancare, pentru săvârșirea infracțiunilor de: fals informatic, în formă continuată și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată.

    Cele două au colaborat pentru a obține fără a avea acest drept, subvenții pe suprafață, în numele a 5 fermieri. ”În cazul a trei dintre aceștia (fermieri), inculpata Valentina Miloșescu ar fi introdus date informatice false în sistemul informatic ce deservea APIA, în scopul emiterii de către această instituție a deciziilor și ordinelor de plată, a dirijării sumelor de bani astfel obținute, în conturile bancare deschise pe numele acestora cu ajutorul celeilalte inculpate. Ulterior, inculpata Valentina Miloșescu ar fi intrat în posesia cardurilor bancare emise, fără drept, pe numele celor trei fermieri pe care le-ar fi utilizat în folosul propriu, pentru plăți la comercianți și retrageri de numerar, de la ATM”, se preciza în comunicatul DNA.

    Prin aceste demersuri,  Valentina Miloșescu ar fi intrat în posesia sumei totale de 272.258 lei, reprezentând fonduri nerambursabile ce li se cuveneau celor cinci fermieri.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”