• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisia Europeană a fost de acord să interzică și importurile de ulei de floarea-soarelui din Ucraina

    Roxana Dobre -

    Comisia Europeană a fost de acord să adauge un nou produs, uleiul de floarea-soarelui, pe lista mărfurilor al căror import din Ucraina va fi temporar interzis, a afirmat, la Luxemburg, ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus. Pe lângă uleiul de floarea-soarelui, această listă include la acest moment grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea-soarelui.

    La jumătatea lunii aprilie, Polonia și Ungaria au anunțat o interdicție temporară a importului de produse agricole ucrainene până în vară, explicând acest lucru prin necesitatea de a-și proteja fermierii de dumping. Ulterior, Polonia a permis tranzitul produselor agricole ucrainene, dar a menținut interdicția privind importurile, potrivit BBC.

    Citiți și: Ulei de floarea-soarelui din Ucraina, vândut masiv în România. Cât e de ieftin!

    Polonia nu va reveni asupra deciziei sale de a interzice importurile

    După Polonia și Ungaria, o interdicție privind importurile – dar nu și tranzitul – a fost introdusă de Slovacia, iar alte două țări est-europene, vecine cu Ucraina, și-au anunțat intenția de a lua în considerare posibilitatea unor astfel de măsuri.

    Comisia Europeană a condamnat aceste măsuri unilaterale, afirmând că politica de comerț exterior a UE ar trebui să fie unificată, și a început negocierile cu cele cinci țări UE pentru a găsi o soluție la nivelul întregii UE.

    Robert Telus a declarat marți că Polonia nu va reveni asupra deciziei sale de a interzice importurile până când nu se va găsi o soluție comună.

    Citiți și: Petre Daea: Importurile de cereale din Ucraina ar putea fi oprite până pe 5 iunie

    La jumătatea lunii aprilie, Polonia și Ungaria au anunțat o interdicție temporară a importului de produse agricole ucrainene până în vară

    Comisarul Janusz Wojciechowski este optimist în privința unui acord pe cereale

    Comisarul pentru agricultură al Uniunii Europene, Janusz Wojciechowski, este optimist că ţările vecine Ucrainei vor accepta în scurt timp un acord care să permită cerealelor ucrainene să intre în ţările lor pentru a fi exportate în altă parte, potrivit Reuters.

    Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că acordul de tranzit va acoperi doar cele cinci produse, care reprezintă 80-90% din importuri, dar nu alte opt – inclusiv miere, păsări de curte şi lapte – pe care le-au propus vecinii Ucrainei.

    ”Cred că suntem foarte, foarte aproape de a ajunge la un acord bun”, a declarat acesta într-o conferinţă de presă după o reuniune cu miniştrii agriculturii (AGRIFISH) la Luxemburg, unde a participat și ministrul Agriculturii, Petre Daea.

    Janusz Wojciechowski a completat că şi alte ţări UE par să susţină planul. Comisia negociază în prezent cu cele cinci ţări, iar Wojciechowski a declarat că executivul UE prezintă date pentru a arăta impactul exact al importurilor agricole.

    Janusz Wojciechowski

    Wojciechowski, care este polonez, a declarat că propriile sale discuţii cu ministrul polonez al agriculturii de marţi au arătat că poziţiile lor sunt foarte apropiate. ”Polonia este ţara lider dintre cele cinci şi este foarte aproape de a găsi o soluţie”, a spus el.

    Conform propunerii, cele cinci ţări ar trebui să asigure tranzitul grânelor ucrainene, iar fermierii locali ar urma să primească 100 de milioane de euro din fondurile UE drept compensaţie.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!