Șefa ANZM – vești bune pentru crescătorii de animele din zona montană. Se dublează sumele!
Angelica Lefter -Ajutoare dublate pentru crescătorii de animale care fac investiții în zona montană. Potrivit directorului general al Agenției Naționale a Zonei Montane (ANZM), Veronica Țăran Baciu, la finalul anului este de așteptat ca trei programe să fie relansate cu bugete majorate față de cele de anul trecut.
Invitată în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, Veronica Țăran Baciu, șefa ANZM, a subliniat că programele dedicate investițiilor din zone montană vor fi relansate. Nu doar că fermierii vor avea un termen mai lung pentru a depune documentația, dar unele sume vor fi dublate prin actualizarea costurilor investițiilor.
O prioritate o vor reprezenta investiții în stâne montane, pe care mulți doritori nu le-au putut iniția cu ajutor de la stat. Cea mai mare problemă a fosta ceea că, pentru a accesa sprijinul, beneficiarul trebuie să facă dovada că este proprietarul terenului, iar timpul pentru finalizarea tuturor actelor nu a fost suficient.
”În momentul în care tu soliciți să se facă dovada dreptului de proprietate, te lovești de o mare problemă care există în întreaga zonă montană a României: oamenii lucrează terenul, sunt proprietari, dar nu de drept. Acum vom avea o perioadă mult mai lungă pentru depunerea proiectelor, nu vom fi constrânși de niciun termen, orientările având aplicabilitate până în anul 2027. Un mare plus pentru noi este faptul că ANSVSA a simplificat legislația pentru stânele montane”, a precizat Veronica Baciu de ce este convinsă că mai mulți crescători de animale vor accesa din acest an ajutorul de stat pentru stânele montane.
Ajutorul pentru stânele montane va fi dublat
Șefa Agenției Naționale a Zonei Montane (ANZM) a arătat că în programul trecut, finanțarea pentru stânele montane putea ajunge la 60.000 de euro, cu costuri calculate la nivelul anului 2028, când s-a întocmit inițial legislația. În forma relansată, sprijinul va fi dublat.
”Legea fiind aprobată în 2018 au rămas sumele aferente perioadei respective și erau 60.000 de euro pentru înființarea unei stâne, 30.000 de euro partea de cofinanțare, 30.000 de euro din partea statului. Această sumă o vom dubla, minim. Depunerea de proiecte noi estimăm că va fi la finalul acestui an. Chiar dacă noi am terminat draftul Ordonanței de Urgență, trebuie să fie programul notificat la Comisia Europeană. Noi nu avem de unde să știm care este termenul de răspuns. Comisia are un termen de două luni pentru a ne răspunde, dar în același timp poate să transmită clarificări pe actul normativ și poate să existe o corespondență care se întinde și pe parcursul unui an”, a adăugat Veronica Țăran Baciu.
Pentru centrele de colectare-prelucrare lapte, proiectele vor ajunge la 500.000 de euro
În ceea ce privește programele de colectare sau prelucrare a laptelui, directorul general al ANZM, Veronica Țăran Baciu, a explicat că va exista, de asemenea, o nouă alocare.
”Pe programul de lapte am avut trei tipuri de investiții: înființare centre de colectare lapte, centre de prelucrare lapte și integrat centre de colectare-prelucrare. Cea mai mare valoare, evident, a fost pe centrul integrat, ajungea la 380.000 de euro per proiect, iar pe centrul de prelucrare, 340.000 de euro. Aici, valoarea intensității era diferită, în funcție de forma de organizare pe care o aveai. Dacă vorbim de un centru de colectare lapte, plecai de la 65% și puteai să ajungi la 90% cu partea de finanțare. Interesul cel mai mare, evident, a fost pentru centrele de colectare, având în vedere că tu primeai sau puteai să primești 90% din valoarea totală”, a spus Veronica Țăran Baciu.
Și pentru acest tip de proiect va fi crescută valoarea, putându-se ajunge la 500.000 de euro per beneficiar, după cum a afirmat șefa ANZM.
”Va fi și aici o nouă sesiune de depunere de proiecte, doar că, dacă pe sesiunea trecută ajungeam la o finanțare de 90%, dacă erai tânăr fermier, făceai parte din asociație sau erai instalat ca fermier în ultimii 5 ani de la data depunerii cererii de finanțare, în baza noilor orientări, maximul intensității de finanțare va fi de 80%. Nu mai putem să depășim acest proces al intensității. Și aici dorim să creștem valoarea proiectului substanțial, pentru că la fel ca și la stână, dacă înainte era 380.00 de euro, acum dorim să creștem să fie undeva la minim 500.000 de euro per proiect. Noi am gândit toate cele trei proiecte într-o singură Ordonanță de Urgență, așa dorim să le facem, să le dăm drumul la pachet”, a conchis directorul general al Agenției Naționale a Zonei Montane (ANZM), Veronica Țăran Baciu, în cadrul emisiunii Agrostrategia, care poate fi urmărită în fiecare zi, de luni până joi, de la ora 10:00, la TVR1.
Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Veronica Baciu, ANZM (26.04.2023)