• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Veronica Țăran Baciu, ANZM: Ne dorim să relansăm cele trei programe de sprijin pentru zona montană. O serie de criterii, modificate

    Angelica Lefter -

    Ne dorim să relansăm cele trei programe de sprijin, dar vor fi cu criterii diferite deoarece noi funcționăm pe baza orientărilor Uniunii Europene, iar din luna ianuarie a acestui an au intrat în vigoare noile orientări, a anunțat Veronica Țăran Baciu Georgescu, director general al Agenției Naționale a Zonei Montane (ANZM). Aceasta a precizat că noile criterii permit un grad mai mare de finanțare, până la 65% pentru centrele de colectare.

    Directorul general al Agenției Naționale a Zonei Montane, Veronica Țăran Baciu, a explicat, în cadrul emisiunii ”Zootehnia inteligentă cu Radu Antohe”, o producție Agrointeligența – AGROINTEL.RO, care sunt obiectivele ANZM pentru acest an, mai ales în susținerea sectorului zootehnic montan.

    ”Este important pentru noi să fim prezenți și să spunem ce face Agenția Zonei Montane și cum susține sectorul zootehnic. Prin activitățile pe care le-am avut în cursul anului trecut, prin lansarea a trei programe de sprijin, consider că am venit, așa cum am putut noi, cu un aport pentru creșterea efectivului de animale în zona montană. Creșterea animalelor în zona montană este destul de greoaie din cauza condițiilor climatice și de mediu și de sol, dar cu toate acestea, știm că oamenii de la munte sunt bătăioși, sunt ambițioși și fac tot ce le stă în putință pentru a avea o activitate și mai ales pentru a avea rezultate. Programele pe care le-am lansat în cursul anului trecut sunt: program pentru înființare centru colectare-prelucrare lapte, înființare centru colectare-prelucrare fructe de pădure, ciuperci, este un program important pentru noi și un program pentru înființare stâne montane”, a explicat directorul general al Agenției Naționale a Zonei Montane.

    Directorul general al ANZM: ”Cererea a fost foarte mare pe aceste programe de sprijin”

    Veronica Țăran Baciu a explicat că cererea pentru aceste trei programe de sprijin a fost destul de mare, iar la final au rămas 165 de proiecte ce sunt în implementare până la finalul anului. Cele mai multe proiecte au venit pentru programul dedicat centrelor de colectare-prelucrare lapte și pe înființarea de stâne montane.

    ”Cererea a fost foarte mare pe aceste programe de sprijin, în final am avut 198 de proiecte depuse, ca și intenție am avut 365 și după etapa de evaluare au rămas 165 de proiecte pe care acum le avem până la finalul anului în implementare. Interesul a fost foarte mare pentru centrele de colectare-prelucrare lapte și au fost mai multe proiecte depuse pe centre de colectare datorită sprijinului sau intensității mai ridicate pe acest tip de program. Și stânele au avut succes, dar aici am avut niște probleme administrative din partea potențialilor beneficiari, și anume că noi solicitam să ai document de proprietate și știm că în România, partea aceasta de proprietate încă nu este foarte clar stabilită. Din acest motiv, pe acest program am avut doar 12 proiecte depuse, dar în cursul acestui an le vom relansa”, a spus expertul pe zona montană.

    Șefa ANZM: ”Dorim relansarea programelor de sprijin, pentru sectorul zootehnic este o creștere a intensității finanțării nerambursabile”

    Cele trei programe de sprijin vor fi relansate, însă vor fi cu criterii diferite deoarece ANZM funcționează pe baza orientărilor Uniunii Europene, iar din luna ianuarie a anului 2023 aceste au intrat în vigoare, a explicat Veronica Baciu în cadrul emisiunii ”Zootehnia inteligentă cu dr. Radu Antohe”.

    ”Ne dorim să relansăm cele trei programe de sprijin, dar vor fi cu criterii diferite deoarece noi funcționăm pe baza orientărilor Uniunii Europene, iar din luna ianuarie a acestui an au intrat în vigoare noile orientări. Asta este de bine, pentru că pentru sectorul zootehnic înseamnă o creștere a intensității finanțării nerambursabile. Dacă pe programele trecute noi acordam, pe partea de prelucrare un procent de 50%, pe partea de prelucrare, începând din acest an, a crescut intensitatea cu 15%, deci începând de acum, putem să acordăm pe partea de prelucrare 65% și dacă ești tânăr fermier poți să ajungi la un procent de 80% pentru partea de prelucrare. Pe programul trecut, chiar dacă erai tânăr fermier, nu se putea depăși acest procent de 50%. Prin urmare, pentru centrele de colectare-prelucrare lapte se va putea ajunge la o intensitate a finanțării de 65%, ceea ce consider că este de mare interes pentru crescătorii de animale, mai ales dacă vorbim de bovine, pentru că majoritatea celor care au accesat finanțarea a fost pentru a face centre de colectare-prelucrare lapte în vederea obținerii produselor primare”, a spus șefa ANZM.

    Stâna montană

    Stâna montană după reguli noi, mai ”normale”, din decembrie anul trecut

    O colaborare cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face ca anul 2023 să fie unul și mai de succes în ceea ce privește programul dedicat înființării de stâne în zona montană.

    ”Pe partea de stâne, consider că în acest an va fi mai de succes programul și datorită colaborării instituționale cu ANSVSA, care în luna decembrie a anului trecut a facilitat înregistrarea pentru stâne montane. Stânele, în legislație, sunt prevăzute ca centre integrate în exploatație și până anul trecut, pentru a avea o stână montană, trebuia să îndeplinești cerințele la centrul integrat în exploatație, să te branșezi la apă, peste tot să ai faianță și gresie, dar din decembrie 2022, cei care au o stână în zona montană, pot să aibă apa luată de la izvor în bidoane igienizate, pot să aibă pe jos lemn sau piatră, pe tavan la fel, să aibă materiale care sunt pretabile pentru zona montană. Această facilitate de înregistrare consider că o să aducă mai mulți beneficiari pentru programele noastre. Și fiind la ”Zootehnia Inteligentă”, odată ce noi venim și simplificăm cadrul de înregistrare, facilităm și accesarea programelor de sprijin, deci începem și noi, încet, încet, să devenim tot mai inteligenți”, a declarat directorul general al Agenției Naționale a Zonei Montane, Veronica Țăran Baciu, în emisiunea ”Zootehnia inteligentă cu Radu Antohe”, o producție Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Zootehnia Inteligentă cu Radu Antohe. Invitată: Veronica Țăran Baciu


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!